bespravna gradnja

Bespravno nadograđena zgrada

Toga ima samo kod nas: Svoj stan kupio je još 2001. Bio je skup, ali bio je i legalan. Nakon toga, zgrada je bespravno nadograđena i sad su i oni legalni stanovi, problematični. Problem je to s kojim se susreće jedan stanar koji strahuje da će kao vlasnik legalnog stana morati još jednom platiti 'ceh'.

'Moj stan je bio skup'

"Živim sa obitelji u zgradi u Remetama (stan kupljen 2001.), koja ima 12 stanova. Zgrada ima građevinsku, ali nema uporabnu dozvolu. Naravno da se nije striktno gradilo po građevinskoj nego je, koliko znam, šest stanova legalno, a šest stanova naknadno nadograđeno.

Sad bi trebali svi sudjelovati u legalizaciji iako sam ja u to vrijeme jako skupo kupio m2 stana i moj stan je legalan", požalio se naš čitatelj ističući kako svi stanovi imaju uredne vlasničke listove u gruntovnici, no da u tim listovima stoji napomena kako nije priložena uporabna dozvola.

Na pitanja mora li sudjelovati u legalizaciji i što će se dogoditi u slučaju da to odbije, odgovore smo potražili u Ministarstvu graditeljstva. Ondje su nam pojasnili da prema Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama naš čitatelj, kao vlasnik legalnog dijela objekta, nije obvezan sudjelovati u legalizaciji bespravnih dijelova.

 

Kako teče postupak legalizacije?

Opisujući postupak legalizacije navode kako zahtjev za izdavanje rješenja o izvedenom stanju, kojim se pokreće postupak legalizacije, može podnijeti bilo tko. Ta osoba prilaže i potrebne dokumente.

"Prije donošenja rješenja regulira se pitanje plaćanja naknade za zadržavanje nezakonito izgrađene zgrade u prostoru. Zakon propisuje da podnositelj zahtjeva, odnosno vlasnici zgrade naknadu plaćaju razmjerno veličini njihova posebnog dijela zgrade, odnosno funkcionalne jedinice koju koriste, osim vlasnika posebnog dijela zgrade koji se nalazi u dijelu zgrade koji nije bio predmet ozakonjenja. Znači vlasnici legalnog dijela građevine nemaju obvezu plaćanja naknade. To isto vrijedi i za komunalni i vodni doprinos", poručuju iz Ministarstva graditeljstva.

 

Kome je potrebna uporabna dozvola?

Ujedno dodaju kako uporabna dozvola nije potrebna za objekte izgrađene, na temelju građevinske dozvole, do 19. lipnja 1991. Pri upisu u katastar potrebno je, uz građevinsku dozvolu, još samo priložiti da nije u tijeku postupak građevinske inspekcije.
"Za izgrađenu građevinu na temelju građevinske dozvole izdane od 20. lipnja 1991. do dana stupanja na snagu novog Zakona o prostornom uređenju i gradnji tj. do 1.10.2007. umjesto uporabne dozvole nadležno upravno tijelo na zahtjev investitora odnosno vlasnika građevine izdaje uvjerenje za uporabu kojim se utvrđuje da je građevina izgrađena u skladu s građevinskom dozvolom u pogledu vanjskih gabarita i namjene. Ako je navedena građevina izgrađena protivno dozvoli ne može se izdati uvjerenje za uporabu. Za zgrade ozakonjene temeljem Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama ne izdaje se uporabna dozvola", pojašnjavaju iz Ministarstva.

Ocijenite ovo:

prosjek 0.0 (0 glas(a)/ova)

Vezani ?lanci


ostale vijesti

 • Zagreb

  Bageri na obali Save

  Bageri na obali Save

  Novi projekt u Zagreb: Uređene prostore uz Savu građani će moći koristiti već ovo ljeto, tvrde u Gradu Zagrebu najavljujući kako obali žele udahnuti urbani život.

  27.04.2018.

 • Režije

  Novo poskupljenje struje

  Spuštena je granica ulaska u takozvani crveni tarifni model s 30 na 20 kilovata, gdje se naplaćuje trošak vršne radne snage.

  19.03.2018.

 • grijanje

  Zbog EU direktive morat ćete zamijeniti bojlere

  Uredba Europske komisije 813/2013, koja je u primjeni od rujna 2015., više ne dozvoljava prodaju klasičnih turbo-plinskih bojlera u EU te se radi energetske učinkovitosti traži ugradnja nove generacije uređaja za grijanje - kondenzacijskih bojlera.

  08.02.2018.

kontakt Zaštita osobnih podataka registracija za ponuđače arhiva potražnje oglasni prostor uvjeti korištenja i pravne obavijesti imenik izvođača

  

partnerske stranice

Get it on Google Play

za računalne djelatnosti i usluge10090 Zagreb, Sunčani brijeg 40 ● CMS 19.0528 - 12 / 60