Energetska obnova

Gradovima i općinama novac za energetsku obnovu vrtića i škola

U posljednje tri godine temeljem natječaja gradovima i općinama dodjeljena su sredstva i tako je osigurana energetska obnova 20 zgrada različitih namjena.

 

Zagrebačka županija temeljem javnog poziva dodijelit će dva milijuna kuna bespovratnih financijskih sredstva gradovima i općinama na svom području za poticanje rekonstrukcije postojećih zgrada javne namjene radi povećanja energetske učinkovitosti.

"U posljednje tri godine našim gradovima i općinama temeljem takvog natječaja dodijeli smo ukupno 6,7 milijuna kuna i tako osigurali energetsku obnovu 20 zgrada različitih namjena i to za 7 vrtića, 7 upravnih zgrada, 2 društvena doma, te po jedan sportski centar, školsku dvoranu, područnu školu te zgradu primarne zdravstvene zaštite",  izvijestio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Kožić je naglasio da će poticanje korištenja obnovljivih izvora energije s ciljem očuvanja okoliša i smanjenja potrošnje fosilnih goriva i u budućnosti biti županijski strateški prioritet.

Maksimalni iznos sredstava koji pojedini grad ili općina mogu ostvariti u istoj financijskoj godini iznosi do 500.000 kuna s PDV-om, a ovisno o indeksu razvijenosti grada ili općine bespovratno se dodjeljuje od 50 do 100 posto prihvatljivih troškova, priopćili su u srijedu iz Zagrebačke županije.

Javni poziv za gradove i općine otvoren je do 1. prosinca 2017.