bespravna gradnja

Još samo par dana za legalizaciju bespravnih građevina!

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja podsjeća sve vlasnike bespravnih građevina za koje je izdano rješenje o uklanjanju građevinske inspekcije do 4. kolovoza ove godine da je krajnji rok za podnošenje zahtjeva za legalizaciju za te građevine 31. prosinca 2012. te da se nakon proteka toga roka zahtjevi više neće moći podnositi.

Po podacima Ministarstva, u Hrvatskoj je evidentirana 31 tisuća građevina s rješenjem građevinske inspekcije o uklanjanju.

Podnositelje zahtjeva koji do 31. prosinca ne prikupe svu potrebnu dokumentaciju resorno ministarstvo poziva da bez obzira na to podnesu zahtjev u roku i dopune ga naknadno. To im omogućuje Zakon o općem upravnom postupku koji predviđa mogućnost dopune podneska, a upravno tijelo koje rješava zahtjev ne bi smjelo odbiti nepotpun zahtjev već treba podnositelju nepotpunog zahtjeva dati rok u kojem ga je dužan dopuniti, kažu u Ministarstvu.

 

Rok za podnošenje zahtjeva za legalizaciju nezakonitih građevina za koje nije donijeto rješenje građevinske inspekcije istječe 30. lipnja 2013. Taj se rok odnosi na bespravne građevine izgrađene prije 21. lipnja 2011. godine koje nemaju rješenje o rušenju i koje se vide na digitalnoj ortofoto karti Državne geodetske uprave koja je snimljena iz zraka toga datuma. Bespravno izgrađeni objekti nakon toga datuma neće se moći legalizirati.

Prema informacijama iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, od stupanja na snagu novog zakona o legalizaciji početkom rujna pa do sredine studenoga, pristiglo je gotovo 22 tisuće zahtjeva za legalizaciju, dok je tijekom godine dana važenja prethodnog zakona podneseno 15.205 zahtjeva. Ukupan broj zahtjeva pristiglih po oba zakona do sredine studenog iznosi 37.131.

Ocijenite ovo:

prosjek 0.0 (0 glas(a)/ova)

Vezani ?lanci

 • Vijesti »

  Početkom idućeg tjedna započinje novi val rušenja bespravnih objekata - Rušenja se odnose na zahvate u Splitu i okolici.

 • Vijesti »

  Vlada 'produžila' rok za legalizaciju - Vlada je Saboru poslala prijedlog zakonskih izmjena koje će ponovno omogućiti predaju zahtjeva za ozakonjenje nelegalnih građevina do 30. lipnja 2018. godine.

 • Vijesti »

  600.000 građana moglo bi ostati bez kuće! - Ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš kaže da je čak dvije trećine podnesenih zahtjeva nepotpuno. Unatoč tome što su na vrijeme predali zahtjeve i možda imaju sve uvjete za legalizaciju, čak 600 tisuća građana moglo bi ipak ostati bez svojih kuća i drugih nekretnina.

 • Vijesti »

  Legalizacija - ozbiljno upozorenje! - S radom je danas krenula Agencija za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada što bi trebalo ubrzati rješavanje zahtjeva za legalizaciju. U agenciji radi 140 ljudi, a u startu su dobili oko 60.000 predmeta izuzetih iz upravnih odijela županija i gradova.

 • Vijesti »

  Država sufinancira fasadu, grijanje ili vanjsku stolariju! - Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja zaključilo je javnu raspravu o Programu energetske obnove stambenih zgrada, kojim bi se vlasnicima kuća i stanova omogućila obnova fasada i krovova, zamjena prozora i sustava grijanja uz subvencije Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te poticaje iz fondova EU.


ostale vijesti

 • Zagreb

  Bageri na obali Save

  Bageri na obali Save

  Novi projekt u Zagreb: Uređene prostore uz Savu građani će moći koristiti već ovo ljeto, tvrde u Gradu Zagrebu najavljujući kako obali žele udahnuti urbani život.

  27.04.2018.

 • Režije

  Novo poskupljenje struje

  Spuštena je granica ulaska u takozvani crveni tarifni model s 30 na 20 kilovata, gdje se naplaćuje trošak vršne radne snage.

  19.03.2018.

 • grijanje

  Zbog EU direktive morat ćete zamijeniti bojlere

  Uredba Europske komisije 813/2013, koja je u primjeni od rujna 2015., više ne dozvoljava prodaju klasičnih turbo-plinskih bojlera u EU te se radi energetske učinkovitosti traži ugradnja nove generacije uređaja za grijanje - kondenzacijskih bojlera.

  08.02.2018.

kontakt Zaštita osobnih podataka registracija za ponuđače arhiva potražnje oglasni prostor uvjeti korištenja i pravne obavijesti imenik izvođača

  

partnerske stranice

Get it on Google Play

za računalne djelatnosti i usluge10090 Zagreb, Sunčani brijeg 40 ● CMS 19.0528 - 3 / 26