legalno vs ilegalno

Komunalni doprinos za kuću s papirima dvostruko skuplji od divlje gradnje!?

Važeća odluka o komunalnom doprinosu nije pravedna niti primjerena stvarnom stanju i mogućnostima, kako građana tako i gospodarstva. Posebno uzmu li se u obzir bespravni graditelji i oni koji žele graditi legalno. Ovi legalni za objekt koji je, primjerice, iste površine kao ilegalni, platit će gotovo pa duplo veći komunalni doprinos.

Postojeća odluka nije stimulativna i teško može motivirati veći broj građana i gospodarskih subjekata na ulazak u proces legalizacije i izgradnju novih objekata po zakonom propisanim uvjetima. Zbog kratkih rokova koje je postavila država, prijeko potrebno je ubrzati proceduru za izmjenu i dopunu odluke. 


- Držimo kako bi kod gotovinskog plaćanja komunalnog doprinosa cijena trebala biti niža za 25 posto, a umjesto sadašnjih 12, građanima bi se plaćanje trebalo omogućiti na rok od 60 mjesečnih rata. Iz postojeće odluke valja mijenjati i ograničenje za povoljne cijene doprinosa do 2000 metara kubnih za proizvodnu djelatnost jer se time destimulira širenje gospodarstva i otvaranja novih radnih mjesta, dok ograničenje do 750 metara kubnih treba povećati na 1300, jer se zbog legalizacije čitavog objekta kao cjeline zapravo gubi popust koji se daje - veli Radačić, ističući kako bi niže cijene trebale biti i za turističke sadržaje.


- Većina gradova i općina, da bi potpomogla proces legalizacije i pomogla svojim građanima, radikalno smanjuje komunalni doprinos, daje popuste na gotovinsko plaćanje te otplatne rokove povećava na pet i više godina.