bespravna gradnja

Legalizacija - ozbiljno upozorenje!

S radom je danas krenula Agencija za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada što bi trebalo ubrzati rješavanje zahtjeva za legalizaciju. U agenciji radi 140 ljudi, a u startu su dobili oko 60.000 predmeta izuzetih iz upravnih odijela županija i gradova.

Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš ponovila je kako cilj ostaje isti, a to je da se do kraja 2015. riješi 80 posto zahtjeva. Od oko 820 tisuća zahtjeva zaprimljenih do 30. lipnja prošle godine dosad je pravomoćno riješeno 70 tisuća.

Ministrica je upozorila kako je oko 600.000 zahtjeva predano bez ikakve popratne dokumentacije te je pozvala građane da krenu sakupljati potrebne papire.

'Sad je vrijeme da podsjete arhitekte, geodete i naruče snimke izvedenog stanja. Mi ćemo za oko mjesec dana obraditi sve potpune zahtjeve i krenuti s nepotpunim', naglasila je Mrak Taritaš.

Kad njegov predmet dođe na red, građanin će dobiti rok od oko 60 dana da nadopuni svoj zahtjev. U slučaju da to ne napravi, zahtjev će mu biti odbije i izgubit će pravo legalizirati zgradu prema povoljnijim uvjetima.

Agencija za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada će od županijskih i gradskih upravnih odjela uzeti oko 25 posto predmeta od ukupno preostalih neriješenih zahtjeva. Trenutačno je najviše predmeta preuzeto od Osječko-baranjske županije (7.000), a nakon toga slijede Zagrebačka županija (5.100) i Grad Zagreb (5000).

'Cilj nam je da se svi zaprimljeni zahtjevi riješe u razumnom roku te da se rokovi rješavanja ujednače za područje cijele Hrvatske', rekla je ministrica.

Podsjetila je i da je cijeli zakon o legalizaciji koncipiran tako da 20 posto sredstava dobivenih kroz postupak legalizacije ide za rad ureda koji obavljaju taj proces. Stoga će za one predmete koje će raditi agencija taj novac ići agenciji.

Procjena je da će na taj način agencija od 60.000 izuzetih predmeta dobiti oko 30 milijuna kuna, što je i više nego dovoljno za njezin normalan rad.

Ocijenite ovo:

prosjek 0.0 (0 glas(a)/ova)

Vezani ?lanci


ostale vijesti

 • Zagreb

  Bageri na obali Save

  Bageri na obali Save

  Novi projekt u Zagreb: Uređene prostore uz Savu građani će moći koristiti već ovo ljeto, tvrde u Gradu Zagrebu najavljujući kako obali žele udahnuti urbani život.

  27.04.2018.

 • Režije

  Novo poskupljenje struje

  Spuštena je granica ulaska u takozvani crveni tarifni model s 30 na 20 kilovata, gdje se naplaćuje trošak vršne radne snage.

  19.03.2018.

 • grijanje

  Zbog EU direktive morat ćete zamijeniti bojlere

  Uredba Europske komisije 813/2013, koja je u primjeni od rujna 2015., više ne dozvoljava prodaju klasičnih turbo-plinskih bojlera u EU te se radi energetske učinkovitosti traži ugradnja nove generacije uređaja za grijanje - kondenzacijskih bojlera.

  08.02.2018.

kontakt Zaštita osobnih podataka registracija za ponuđače arhiva potražnje oglasni prostor uvjeti korištenja i pravne obavijesti imenik izvođača

  

partnerske stranice

Get it on Google Play

za računalne djelatnosti i usluge10090 Zagreb, Sunčani brijeg 40 ● CMS 19.0528 - 18 / 45