bespravna gradnja

Legalizirat će se objekti izgrađeni do 21. lipnja 2011.

Ministarstvo graditeljstva na svoje je internetske stranice stavilo Konačni prijedlog Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama koji se nalazi u Vladinoj proceduri, a kojim se omogućava legalizacija velikog broja od približno 150.000 objekata koji nemaju akt o građenju.

Taj prijedlog zakona prihvatio je u prvom čitanju Hrvatski sabor  na svojoj 23. sjednici održanoj 17. lipnja 2011. godine, a Vlada će na sjednici ovog tjedna usvojiti izmjene prvog prijedloga i zakon uputiti u Sabor na drugo čitanje. Najveća izmjena u odnosu na prvu verziju zakona odnosi se na to da će se moći legalizirati objekti izgrađeni do 21. lipnja 2011. godine, a ne do 30. studenog 2009. godine.

Također, moći će se legalizirati samo dvije etaže više u odnosu na broj etaža koje dopušta važeći prostorni plan, dok je u prvoj verziji bilo moguće legalizirati sve etaže. Ova izmjena znači da će vlasnik objekta u slučaju da objekt ima šest etaža, a prostorni plan dopušta tri etaže, šestu etažu morati srušiti.

U Ministarstvu graditeljstva nadaju se kako će velika većina ljudi koji ispunjavaju uvjete za pokretanje postupka ozakonjenja, to i učiniti u predviđenu roku, do konca 2012. godine, te da će sve kategorije vlasnika takvih objekata u ovom postupku naći svoj interes.

„Međutim, uspješnost čitavog projekta ovisit će o koordiniranosti svih sudionika i stvarnoj volji građana da riješe problem i izbjegnu sankcije, koje im donosi propuštanje ove prilike“, rekli su nam u Ministarstvu.