bespravna gradnja

Legalizirat će se objekti izgrađeni do 21. lipnja 2011.

Ministarstvo graditeljstva na svoje je internetske stranice stavilo Konačni prijedlog Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama koji se nalazi u Vladinoj proceduri, a kojim se omogućava legalizacija velikog broja od približno 150.000 objekata koji nemaju akt o građenju.

Taj prijedlog zakona prihvatio je u prvom čitanju Hrvatski sabor  na svojoj 23. sjednici održanoj 17. lipnja 2011. godine, a Vlada će na sjednici ovog tjedna usvojiti izmjene prvog prijedloga i zakon uputiti u Sabor na drugo čitanje. Najveća izmjena u odnosu na prvu verziju zakona odnosi se na to da će se moći legalizirati objekti izgrađeni do 21. lipnja 2011. godine, a ne do 30. studenog 2009. godine.

Također, moći će se legalizirati samo dvije etaže više u odnosu na broj etaža koje dopušta važeći prostorni plan, dok je u prvoj verziji bilo moguće legalizirati sve etaže. Ova izmjena znači da će vlasnik objekta u slučaju da objekt ima šest etaža, a prostorni plan dopušta tri etaže, šestu etažu morati srušiti.

U Ministarstvu graditeljstva nadaju se kako će velika većina ljudi koji ispunjavaju uvjete za pokretanje postupka ozakonjenja, to i učiniti u predviđenu roku, do konca 2012. godine, te da će sve kategorije vlasnika takvih objekata u ovom postupku naći svoj interes.

„Međutim, uspješnost čitavog projekta ovisit će o koordiniranosti svih sudionika i stvarnoj volji građana da riješe problem i izbjegnu sankcije, koje im donosi propuštanje ove prilike“, rekli su nam u Ministarstvu.

Ocijenite ovo:

prosjek 5.0 (1 glas(a)/ova)

Vezani ?lanci

 • Vijesti »

  Početkom idućeg tjedna započinje novi val rušenja bespravnih objekata - Rušenja se odnose na zahvate u Splitu i okolici.

 • Vijesti »

  Vlada 'produžila' rok za legalizaciju - Vlada je Saboru poslala prijedlog zakonskih izmjena koje će ponovno omogućiti predaju zahtjeva za ozakonjenje nelegalnih građevina do 30. lipnja 2018. godine.

 • Vijesti »

  600.000 građana moglo bi ostati bez kuće! - Ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš kaže da je čak dvije trećine podnesenih zahtjeva nepotpuno. Unatoč tome što su na vrijeme predali zahtjeve i možda imaju sve uvjete za legalizaciju, čak 600 tisuća građana moglo bi ipak ostati bez svojih kuća i drugih nekretnina.

 • Vijesti »

  Legalizacija - ozbiljno upozorenje! - S radom je danas krenula Agencija za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada što bi trebalo ubrzati rješavanje zahtjeva za legalizaciju. U agenciji radi 140 ljudi, a u startu su dobili oko 60.000 predmeta izuzetih iz upravnih odijela županija i gradova.

 • Vijesti »

  Građevinska e-dozvola - Od 1. siječnja stižu e-dozvole - Sustav će slati upozorenja šefovima čim netko zakasni s postupkom!


ostale vijesti

 • Zagreb

  Bageri na obali Save

  Bageri na obali Save

  Novi projekt u Zagreb: Uređene prostore uz Savu građani će moći koristiti već ovo ljeto, tvrde u Gradu Zagrebu najavljujući kako obali žele udahnuti urbani život.

  27.04.2018.

 • Režije

  Novo poskupljenje struje

  Spuštena je granica ulaska u takozvani crveni tarifni model s 30 na 20 kilovata, gdje se naplaćuje trošak vršne radne snage.

  19.03.2018.

 • grijanje

  Zbog EU direktive morat ćete zamijeniti bojlere

  Uredba Europske komisije 813/2013, koja je u primjeni od rujna 2015., više ne dozvoljava prodaju klasičnih turbo-plinskih bojlera u EU te se radi energetske učinkovitosti traži ugradnja nove generacije uređaja za grijanje - kondenzacijskih bojlera.

  08.02.2018.

kontakt Zaštita osobnih podataka registracija za ponuđače arhiva potražnje oglasni prostor uvjeti korištenja i pravne obavijesti imenik izvođača

  

partnerske stranice

Get it on Google Play

za računalne djelatnosti i usluge10090 Zagreb, Sunčani brijeg 40 ● CMS 19.0528 - 1 / 41