bespravna gradnja

Ministarstvo objasnilo zašto morate legalizirati zatvorene balkone

Nakon što su se u medijima pojavile kontradiktorne informacije o tome trebaju li građani zaista do kraja godine podnijeti zahtjev za legalizaciju nadograđenih balkona, nadstrešnica, zatvorenih roštilja itd., upitali smo u Ministarstvu graditeljstva što točno treba napraviti.

Iz Ministarstva graditeljstva odgovaraju da je zakonom precizno propisano za koje radove je potrebno imati odobrenje, a za koje ne, te da se zakon i Pravilnik o jednostavnim građevinama i radovima (koji je mijenjan nekoliko puta jer se povećao broj radova i građevina za koje ne treba odobrenje).

 

Što se tiče zbunjenosti oko toga je li potrebno legalizirati čak i adaptacije koje su manje od 10 metara kvadratnih (kako je za jedan medij sugerirao diplomirani inženjer geodezije Duško Romac), u Ministarstvu pojašnjavaju: 

"Predstavljeno je u javnosti da se odnedavno pojavila obveza legalizacije zatvorenih lođa i balkona, što do sada nije bila obveza, što je, naravno, potpuno krivo tumačenje. Za zatvaranje lođa i balkona moralo se i ranije pribaviti odobrenje. Onaj tko je to radio bez odobrenja, u slučaju inspekcijskog nadzora dobio je rješenje o uklanjanju i bio prijavljen sucu za prekršaje. Zakon o prostornom uređenju i gradnji propisivao je način legalizacije takvih zahvata. Taj je postupak bio složeniji i skuplji od postupka propisanog Zakonom o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama. Što znači jedina promjena vezana za legalizaciju bespravno zatvorenih lođa i balkona je ta da se danas to može učiniti jednostavnije i jeftinije." 

 

"Zatvaranjem balkona, lođa itd. utječe se na lokacijske uvjete. Gabariti stana više nisu kakvi su planirani projektom na temelju kojega je izdano odobrenje, tj. kvadratura stana u pravilu se ovim zahvatima povećava, te je stoga prije pristupanja zahvatu zatvaranja balkona i lođa potrebno pribaviti izmjenu i dopunu odobrenje, a ako su već izgrađeni potrebno ih je legalizirati", kažu i pozivaju sve "koji su bez odobrenja učinili ove preinake na svojoj nekretnini da iskoriste pogodnosti koje im daje Zakon o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama i legaliziraju stanje". 

 

Postupak legalizacije detaljno je objašnjen na web stranici Ministarstva. Ukratko, dokumentacija koju je potrebno priložiti zahtjevu ovisi o građevini na kojoj je zahtjev rađen. 

"Za legalizaciju balkona na zahtjevnoj građevini, a to su sve zgrade veće od 400 m2, radi se arhitektonska snimka samo za stan na kojem se dogodila bespravna dogradnja. Naravno, ovo vrijedi samo u slučaju da je ostatak zgrade legalan. Za legalizaciju takvog zahvata na zahtjevnoj zgradi potrebno je priložiti uvjerenje o mehaničkoj otpornosti jer se često prilikom zatvaranja balkona ili lođe uklanjalo nosive vanjske zidove. Ako je balkon, odnosno lođa zatvorena na manje zahtjevnoj zgradi i dokumentacija je nešto jednostavnija. Naknada i doprinosi se plaćaju za balkon, odnosno lođu, tj. samo za dio koji je nelegalan", objašnjavaju u Ministarstvu. 

Što se rokova za podnošenje zahtjeva tiče, to ovisi o tome vodi li građevinska inspekcija postupak zbog ilegalnog zatvaranja balkona ili ne. "Ukoliko se inspekcijski postupak vodi, zahtjev se može predati do kraja ove godine, tj. do 31. 12. 2012. Za sve ostale rok za podnošenje zahtjeva za legalizaciju je 30. 6. 2013. godine", poručuju iz Ministarstva. 

 

Što se tiče pitanja zatvorenih roštilja, u Ministarstvu kažu da "odobrenje za postavljanje roštilja u dvorište nije potrebno, ali ukoliko se izgradi građevina u koju se roštilj smješta, tada je potrebno imati odobrenje, ne za roštilj nego građevinu koja ga natkriva". 

"Imamo u praksi pravih malih zdanja koja se predstavljaju kao roštilj, a u stvarnosti su prostori od više kvadratnih metara za smještaj ljudi. U pravilu odobrenje je potrebno za gradnju svake građevine koja služi za smještaj ljudi, životinja ili stvari te za rekonstrukciju, nadogradnju, odnosno dogradnju. Izuzeci, tj. građevine za koje nije potrebno odobrenje pobrojani su Pravilnikom o jednostavnim građevinama i radovima. Što je građevina manja, to je dokumentacija manje složena i plaća se manja naknada", objašnjavaju. 

 

A što ako ste mijenjali prozore i vrata?

Mnogi su građani mijenjali prozore i balkonska vrata aluminijskom stolarijom, pa se postavlja pitanje treba li i za to kakva potvrda. U Ministarstvu objašnjavaju da u slučaju zamjene vrata i prozora nije potrebno odobrenje nadležnih tijela, osim u slučaju kad je zgrada zaštićeno kulturno dobro. 

"No, poželjno je zamjenu provesti dogovorno u isto vrijeme i odgovarajućim tipom stolarije. Takvim pristupom čuva se uredan izgled fasade zgrade, što je bitno jer neuredna fasada umanjuje vrijednost nekretnine i nagrđuje izgled naselja", poručuju iz Ministarstva i pozivaju sve da prije planiranja zahvata na fasadi "dobro o svemu razmisle i rasprave sa svima koji bi u proces odlučivanja trebali biti uključeni i da ne kreću u zahvat bez dogovora sa svim ostalim suvlasnicima".