bespravna gradnja

Može se legalizirati samo jedan balkon na zgradi

Zahtjevi se podnose pojedinačno jer se stan tretira kao funkcionalna jedinica.

Zahtjev za jedan balkon

– Dio ih drži da se ne može ozakoniti lođa ili balkon na višestambenoj zgradi, a da se ostali takvi zahvati ne ozakone. Drugi dio smatra da je to moguće – otkriva Ana Župančić, viša stručna referentica za protokol i odnose s javnošću Grada.

 

Dvojbu rješava glasnogovornica Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja Đurđica Čočić.

– Moguće je podnijeti zahtjev za ozakonjenje jednog nezakonito zatvorenog balkona ili lođe ako ih je na zgradi više takvih, jer se na stan gleda kao na funkcionalnu jedinicu. Legalizacijom jednog bespravnog balkona nisu legalizirani svi ostali. No, moguće je podnijeti jedinstven zahtjev za ozakonjenje svih nezakonito zatvorenih balkona i lođa na građevini – kaže Đ. Čočić. Ako je građevina veća od 400 ‘kvadrata’, zahtjevu za legalizaciju potrebno je priložiti arhitektonski snimak i uvjerenje o mehaničkoj otpornosti, da bi se utvrdilo jesu li prilikom zahvata uklanjani nosivi zidovi, odnosno je li ugrožena statika.

– Kod zgrada veličine od sto do 400 četvornih metara zahtjevu se prilaže prikaz izvedenog stanja, a za zgrade do sto ‘kvadrata’ iskaz površina i obračunske veličine zgrade potrebne za obračun komunalnog i vodnog doprinosa te naknade za zadržavanje nezakonito izgrađene zgrade, ali i četiri fotografije koje prikazuju sva pročelja – objašnjava Čočić. Dodaje da se prilaže i izvod iz katastra.

– Ako je zgrada u katastarskom planu, dovoljno je priložiti tri kopije plana. Ako nije, valja izraditi geodetsku snimku.

Ocijenite ovo:

prosjek 5.0 (1 glas(a)/ova)

Vezani ?lanci

 • Vijesti »

  Početkom idućeg tjedna započinje novi val rušenja bespravnih objekata - Rušenja se odnose na zahvate u Splitu i okolici.

 • Vijesti »

  Vlada 'produžila' rok za legalizaciju - Vlada je Saboru poslala prijedlog zakonskih izmjena koje će ponovno omogućiti predaju zahtjeva za ozakonjenje nelegalnih građevina do 30. lipnja 2018. godine.

 • Vijesti »

  600.000 građana moglo bi ostati bez kuće! - Ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš kaže da je čak dvije trećine podnesenih zahtjeva nepotpuno. Unatoč tome što su na vrijeme predali zahtjeve i možda imaju sve uvjete za legalizaciju, čak 600 tisuća građana moglo bi ipak ostati bez svojih kuća i drugih nekretnina.

 • Vijesti »

  Legalizacija - ozbiljno upozorenje! - S radom je danas krenula Agencija za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada što bi trebalo ubrzati rješavanje zahtjeva za legalizaciju. U agenciji radi 140 ljudi, a u startu su dobili oko 60.000 predmeta izuzetih iz upravnih odijela županija i gradova.

 • Vijesti »

  Svaki 6. zahtjev za legalizaciju je odbijen! - Odbijeni su zahtjevi za, primjerice, legalizaciju gradnje na pomorskom dobru. Odbačeni su oni nakon 1. lipnja.


ostale vijesti

 • Zagreb

  Bageri na obali Save

  Bageri na obali Save

  Novi projekt u Zagreb: Uređene prostore uz Savu građani će moći koristiti već ovo ljeto, tvrde u Gradu Zagrebu najavljujući kako obali žele udahnuti urbani život.

  27.04.2018.

 • Režije

  Novo poskupljenje struje

  Spuštena je granica ulaska u takozvani crveni tarifni model s 30 na 20 kilovata, gdje se naplaćuje trošak vršne radne snage.

  19.03.2018.

 • grijanje

  Zbog EU direktive morat ćete zamijeniti bojlere

  Uredba Europske komisije 813/2013, koja je u primjeni od rujna 2015., više ne dozvoljava prodaju klasičnih turbo-plinskih bojlera u EU te se radi energetske učinkovitosti traži ugradnja nove generacije uređaja za grijanje - kondenzacijskih bojlera.

  08.02.2018.

kontakt Zaštita osobnih podataka registracija za ponuđače arhiva potražnje oglasni prostor uvjeti korištenja i pravne obavijesti imenik izvođača

  

partnerske stranice

Get it on Google Play

za računalne djelatnosti i usluge10090 Zagreb, Sunčani brijeg 40 ● CMS 20.1020 - 3 / 32