kućni broj

Nemate kućni broj? Kazne i do 8000 kuna!

Na većini zgrada iznad ulaza ne postoji kućni broj. Neke su preuređivane zbog silnih trgovina, a neke ni to. Kako se snalaze poštari, dostavljači, a i obični ljudi koji nekoga traže, možete samo zamisliti. Ako nemate izvješen kućni broj na pročelju, prijeti vam kazna i do 8000 kuna.

– Ne sankcioniramo one koji nemaju kućni broj na zgradi, nego ih najprije opomenemo jer mnogi ne znaju svoja prava i obveze. Ako se ogluše, pišemo im kaznu, što je rijetkost, ali upravo je zato gradonačelnik i donio odluku o novim pločama kako bi se uvelo reda – kaže Goran Bošnjak, šef komunalnog redarstva.

 

Ako nikad niste imali kućni broj na pročelju ili ste ga postavili bez rješenja nadležnog tijela, u ovom slučaju gradskoga katastra, prijeti vam kazna od 3000 do 8000 kuna, a onima koji unište, oštete, neovlašteno skinu ili promijene kućni broj prijeti kazna od 4000 do 9000 kuna.

Od 1. siječnja 2013. godine na snazi je novi pravilnik o izgledu ploča s imenima ulica i kućnih brojeva, čime bi se, osim estetskog dojma, trebalo osigurati da sve zgrade u Zagrebu budu napokon i označene.