graditeljstvo

Nova ministrica graditeljstva

Nova ministrica graditeljstva Anka Mrak-Taritaš od svojih 28 godina radnog iskustva njih čak 18 provela je na raznim pozicijama unutar Ministarstva graditeljstva. Osam je provela u općini Trnje kao službenica u Komitetu za urbanizam i graditeljstvo, a samo dvije godine u zagrebačkoj Gradskoj upravi.

No najviše se proslavila, upravo kao pročelnica Gradskog zavoda za planiranje razvoja grada Zagreba i zaštitu okoliša. Na toj je funkciji bila od kraja 2003. do sredine 2005. kada je u Zagrebu i bio najveći građevinski bum.  Ime Anke Mrak-Taritaš, za razliku od njezina prethodnika na mjestu pročelnika za urbanizam Mislava Žagara, nikada se nije spominjalo u kontekstu manipulacija i nelegalnog pogodovanja. 

Kolege s kojima je radila tvrde, a slažu se i građevinari, riječ je o vrlo pristupačnoj i stručnoj osobi koja zna što radi. Njezin prvi šef u Ministarstvu graditeljstva Zdenko Karakaš, ministar u četvrtoj hrvatskoj vladi premijera Hrvoja Šarinića, kaže danas da o njoj ima isto mišljenje kao i 1992. kada ju je zaposlio, a to je da se radi o vrsnom stručnjaku.

'Dobro je da se na pozicije postavljaju sposobni i stručni, a ne stranačko podobni ljudi. Očekujem, ako bude ministrica, da će unaprijediti struku jer je jako dobro upoznata sa svim problemima', kaže Karakaš, danas predsjednik Udruženja poslodavaca u graditeljstvu HUP-a. 

Mrak-Taritaš, rođena Bjelovarčanka, u Zagrebu je od 1978. kada je diplomirala arhitekturu. Kao jedini izlet u realnom sektoru, u službenoj biografiji, navodi rad u Ininom projektu u kojem je sudjelovala na izradi glavnih projekata za nikad završenu Sveučilišnu bolnicu u Zagrebu te za ACI marine. 

Iako je pročelničko mjesto u Zagrebu, a i funkciju zamjenice ministra u sadašnjem mandatu dobila u kvoti Hrvatske narodne stranke, nikada nije iskorištvala političku podobnost kao karijerni impuls. U posljednje vrijeme Anka Mrak-Taritaš najpoznatija je po vođenju projekta legalizacije nelegalno izgrađenih objekata.