graditeljstvo

Nova ministrica graditeljstva

Nova ministrica graditeljstva Anka Mrak-Taritaš od svojih 28 godina radnog iskustva njih čak 18 provela je na raznim pozicijama unutar Ministarstva graditeljstva. Osam je provela u općini Trnje kao službenica u Komitetu za urbanizam i graditeljstvo, a samo dvije godine u zagrebačkoj Gradskoj upravi.

No najviše se proslavila, upravo kao pročelnica Gradskog zavoda za planiranje razvoja grada Zagreba i zaštitu okoliša. Na toj je funkciji bila od kraja 2003. do sredine 2005. kada je u Zagrebu i bio najveći građevinski bum.  Ime Anke Mrak-Taritaš, za razliku od njezina prethodnika na mjestu pročelnika za urbanizam Mislava Žagara, nikada se nije spominjalo u kontekstu manipulacija i nelegalnog pogodovanja. 

Kolege s kojima je radila tvrde, a slažu se i građevinari, riječ je o vrlo pristupačnoj i stručnoj osobi koja zna što radi. Njezin prvi šef u Ministarstvu graditeljstva Zdenko Karakaš, ministar u četvrtoj hrvatskoj vladi premijera Hrvoja Šarinića, kaže danas da o njoj ima isto mišljenje kao i 1992. kada ju je zaposlio, a to je da se radi o vrsnom stručnjaku.

'Dobro je da se na pozicije postavljaju sposobni i stručni, a ne stranačko podobni ljudi. Očekujem, ako bude ministrica, da će unaprijediti struku jer je jako dobro upoznata sa svim problemima', kaže Karakaš, danas predsjednik Udruženja poslodavaca u graditeljstvu HUP-a. 

Mrak-Taritaš, rođena Bjelovarčanka, u Zagrebu je od 1978. kada je diplomirala arhitekturu. Kao jedini izlet u realnom sektoru, u službenoj biografiji, navodi rad u Ininom projektu u kojem je sudjelovala na izradi glavnih projekata za nikad završenu Sveučilišnu bolnicu u Zagrebu te za ACI marine. 

Iako je pročelničko mjesto u Zagrebu, a i funkciju zamjenice ministra u sadašnjem mandatu dobila u kvoti Hrvatske narodne stranke, nikada nije iskorištvala političku podobnost kao karijerni impuls. U posljednje vrijeme Anka Mrak-Taritaš najpoznatija je po vođenju projekta legalizacije nelegalno izgrađenih objekata.

Ocijenite ovo:

prosjek 0.0 (0 glas(a)/ova)

Vezani ?lanci

 • Vijesti »

  Vlada 'produžila' rok za legalizaciju - Vlada je Saboru poslala prijedlog zakonskih izmjena koje će ponovno omogućiti predaju zahtjeva za ozakonjenje nelegalnih građevina do 30. lipnja 2018. godine.

 • Vijesti »

  Građevinska e-dozvola - Od 1. siječnja stižu e-dozvole - Sustav će slati upozorenja šefovima čim netko zakasni s postupkom!

 • Vijesti »

  Bageri ruše u Lučkom! - Nakon uklanjanja bespravno izgrađenih objekata na području 'morskih' županija – Istarska, Šibensko-kninska i Splitsko-dalmatinska županija - Građevinska inspekcija nastavila je postupak uklanjanja nelegalnih građevina na području kontinentalne Hrvatske, točnije Grada Zagreba, priopćeno je iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja

 • Vijesti »

  Poziv na legalizaciju: rušenja idu dalje - "SVAKI tjedan rušit će se pet do deset ilegalno izgrađenih objekata. Krenuli smo s rušenjem i nema stajanja. Srušit ćemo ih sve", poručio je ministar graditeljstva Ivan Vrdoljak.


ostale vijesti

kontakt Zaštita osobnih podataka registracija za ponuđače arhiva potražnje oglasni prostor uvjeti korištenja i pravne obavijesti imenik izvođača

  

partnerske stranice

Get it on Google Play

za računalne djelatnosti i usluge10090 Zagreb, Sunčani brijeg 40 ● CMS 19.0528 - 1 / 39