bespravna gradnja

Počelo je rušenje bespravno izgrađenih objekata

Počela je prva faza rušenja bespravno izgrađenih objekata. Prvi su na redu Istra i otok Brač.

Zamjenica ministra graditeljstva Ana Mrak Taritaš i pomoćnik ministra za inspekcijske poslove Davorin Orsanić, na konferenciji za medije objasnili su i predstavili sve tri faze plana rušenja bespravno izgrađenih objekata u Hrvatskoj. Prve su na redu općine Marčana i Medulin u Istri te općine Bol i Milna na Braču. Radi se o 30-ak objekata koji su izgrađeni nakon 21. lipnja prošle godine.

Nakon tih općina slijedi ostatak hrvatskog priobalja, nakon čega će se krenuti i u rušenje objekata u kontinentalnom dijelu, u sklopu navedene prve faze.

Druga faza rušenja bit će rušenje objekata koji su izgrađeni u zakonom zaštićenim područjima, poput nacionalnih parkova i parkova prirode.

Treću fazu predstavljati će rušenje svih građevina koje imaju rješenje za rušenje od građevinske inspekcije i koje su izgrađene prije 21. lipnja prošle godine, ali čiji vlasnici ne predaju zahtjev za legalizacijom tih objekata do kraja 2012. godine.

Taritaš je istaknula kako lokalne institucije sabotiraju rad Ministarstva, na način da, primjerice na Braču, izdaju lažne potvrde da je građevina izgrađena prije 1968. godine, a uopće je nema na orto-foto snimkama iz zraka, koje su napravljene 21. lipnja 2011. godine.

Ocijenite ovo:

prosjek 0.0 (0 glas(a)/ova)

Vezani ?lanci

 • Vijesti »

  Početkom idućeg tjedna započinje novi val rušenja bespravnih objekata - Rušenja se odnose na zahvate u Splitu i okolici.

 • Vijesti »

  Vlada 'produžila' rok za legalizaciju - Vlada je Saboru poslala prijedlog zakonskih izmjena koje će ponovno omogućiti predaju zahtjeva za ozakonjenje nelegalnih građevina do 30. lipnja 2018. godine.

 • Vijesti »

  600.000 građana moglo bi ostati bez kuće! - Ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš kaže da je čak dvije trećine podnesenih zahtjeva nepotpuno. Unatoč tome što su na vrijeme predali zahtjeve i možda imaju sve uvjete za legalizaciju, čak 600 tisuća građana moglo bi ipak ostati bez svojih kuća i drugih nekretnina.

 • Vijesti »

  Legalizacija - ozbiljno upozorenje! - S radom je danas krenula Agencija za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada što bi trebalo ubrzati rješavanje zahtjeva za legalizaciju. U agenciji radi 140 ljudi, a u startu su dobili oko 60.000 predmeta izuzetih iz upravnih odijela županija i gradova.

 • Vijesti »

  Svaki 6. zahtjev za legalizaciju je odbijen! - Odbijeni su zahtjevi za, primjerice, legalizaciju gradnje na pomorskom dobru. Odbačeni su oni nakon 1. lipnja.


ostale vijesti

 • Zagreb

  Bageri na obali Save

  Bageri na obali Save

  Novi projekt u Zagreb: Uređene prostore uz Savu građani će moći koristiti već ovo ljeto, tvrde u Gradu Zagrebu najavljujući kako obali žele udahnuti urbani život.

  27.04.2018.

 • Režije

  Novo poskupljenje struje

  Spuštena je granica ulaska u takozvani crveni tarifni model s 30 na 20 kilovata, gdje se naplaćuje trošak vršne radne snage.

  19.03.2018.

 • grijanje

  Zbog EU direktive morat ćete zamijeniti bojlere

  Uredba Europske komisije 813/2013, koja je u primjeni od rujna 2015., više ne dozvoljava prodaju klasičnih turbo-plinskih bojlera u EU te se radi energetske učinkovitosti traži ugradnja nove generacije uređaja za grijanje - kondenzacijskih bojlera.

  08.02.2018.

kontakt Zaštita osobnih podataka registracija za ponuđače arhiva potražnje oglasni prostor uvjeti korištenja i pravne obavijesti imenik izvođača

  

partnerske stranice

Get it on Google Play

za računalne djelatnosti i usluge10090 Zagreb, Sunčani brijeg 40 ● CMS 19.0528 - 2 / 28