bespravna gradnja

Počelo je rušenje bespravno izgrađenih objekata

Počela je prva faza rušenja bespravno izgrađenih objekata. Prvi su na redu Istra i otok Brač.

Zamjenica ministra graditeljstva Ana Mrak Taritaš i pomoćnik ministra za inspekcijske poslove Davorin Orsanić, na konferenciji za medije objasnili su i predstavili sve tri faze plana rušenja bespravno izgrađenih objekata u Hrvatskoj. Prve su na redu općine Marčana i Medulin u Istri te općine Bol i Milna na Braču. Radi se o 30-ak objekata koji su izgrađeni nakon 21. lipnja prošle godine.

Nakon tih općina slijedi ostatak hrvatskog priobalja, nakon čega će se krenuti i u rušenje objekata u kontinentalnom dijelu, u sklopu navedene prve faze.

Druga faza rušenja bit će rušenje objekata koji su izgrađeni u zakonom zaštićenim područjima, poput nacionalnih parkova i parkova prirode.

Treću fazu predstavljati će rušenje svih građevina koje imaju rješenje za rušenje od građevinske inspekcije i koje su izgrađene prije 21. lipnja prošle godine, ali čiji vlasnici ne predaju zahtjev za legalizacijom tih objekata do kraja 2012. godine.

Taritaš je istaknula kako lokalne institucije sabotiraju rad Ministarstva, na način da, primjerice na Braču, izdaju lažne potvrde da je građevina izgrađena prije 1968. godine, a uopće je nema na orto-foto snimkama iz zraka, koje su napravljene 21. lipnja 2011. godine.