bespravna gradnja

Početkom veljače kreću nova rušenja

Prema dosad prikupljenim podacima Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, do kraja roka za prvi krug legalizacije u postupak je ušlo 14.726 objekata od ukupno 31.716 objekata za koje je izdano rješenje o uklanjanju građevinske inspekcije.

Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš izrazila je zadovoljstvo dosadašnjim tijekom legalizacije iako su u prvom krugu predani zahtjevi za manje od polovice objekata koji su građeni bez dozvole nakon 30. lipnja 2011. i za koje je izdano rješenje o uklanjanju. 
'Zadovoljni smo jer smo postigli da se podigne svijest ljudi da im se sada nudi jedan dobar model da nelegalnu situaciju u prostoru legaliziraju', rekla je ministrica.

 

Ostalih gotovo 17.000 objekata za koje nije stigao zahtjev za legalizaciju bit će srušeno. No prethodno će se svaki od tih predmeta dodatno provjeriti da bi se nedvosmisleno utvrdilo da za njih nije podnesen zahtjev za legalizaciju. 

 

'Prvi tjedan u veljači počinjemo s rušenjem', najavila je ministrica Mrak Taritaš. 

Najprije će se rušiti zgrade u kojima nitko ne živi, zatim one u kojima se povremeno živi, a zadnje će doći na red zgrade u kojima se stalno živi. Ta zadnja kategorija zgrada za rušenje bit će najosjetljivija, jer se među njima nalaze i socijalno ugrožene skupine pa će se u taj proces morati uključiti i druga ministarstva poput Ministarstvo socijalne politike i mladih.

Najviše zahtjeva za legalizaciju, 10.634, zaprimljeno je u Zadarskoj županiji, a najviše predmeta prema broju zahtjeva (31,2 posto) riješeno je u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Ministrica je najavila nastavak procesa legalizacije, ističući da Ministarstvo neće odustati od roka 30. lipnja do kojeg se trebaju predati zahtjevi za legalizaciju građevina bez rješenja za rušenje, izgrađenih prije 21. lipnja 2011. godine.

Podsjetila je da, osim ovlaštenih arhitekata koji su već 'prebukirani' poslom, legalizaciju objekata do 400 kvadratnih metara mogu raditi i ovlašteni građevinari. 

 

Inače, do 31. prosinca prošle godine, zaprimljeno je ukupno 74.587 zahtjeva za legalizaciju zgrada. 
To znači da je od donošenja novog Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, odnosno u zadnjih pet mjeseci, podneseno oko 60.000 zahtjeva, a prava navala bila je krajem godine, jer je samo u zadnjih 45 dana stiglo 37.456 zahtjeva.

Ocijenite ovo:

prosjek 0.0 (0 glas(a)/ova)

Vezani ?lanci

 • Vijesti »

  Početkom idućeg tjedna započinje novi val rušenja bespravnih objekata - Rušenja se odnose na zahvate u Splitu i okolici.

 • Vijesti »

  Vlada 'produžila' rok za legalizaciju - Vlada je Saboru poslala prijedlog zakonskih izmjena koje će ponovno omogućiti predaju zahtjeva za ozakonjenje nelegalnih građevina do 30. lipnja 2018. godine.

 • Vijesti »

  600.000 građana moglo bi ostati bez kuće! - Ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš kaže da je čak dvije trećine podnesenih zahtjeva nepotpuno. Unatoč tome što su na vrijeme predali zahtjeve i možda imaju sve uvjete za legalizaciju, čak 600 tisuća građana moglo bi ipak ostati bez svojih kuća i drugih nekretnina.

 • Vijesti »

  Legalizacija - ozbiljno upozorenje! - S radom je danas krenula Agencija za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada što bi trebalo ubrzati rješavanje zahtjeva za legalizaciju. U agenciji radi 140 ljudi, a u startu su dobili oko 60.000 predmeta izuzetih iz upravnih odijela županija i gradova.

 • Vijesti »

  Svaki 6. zahtjev za legalizaciju je odbijen! - Odbijeni su zahtjevi za, primjerice, legalizaciju gradnje na pomorskom dobru. Odbačeni su oni nakon 1. lipnja.


ostale vijesti

 • Zagreb

  Bageri na obali Save

  Bageri na obali Save

  Novi projekt u Zagreb: Uređene prostore uz Savu građani će moći koristiti već ovo ljeto, tvrde u Gradu Zagrebu najavljujući kako obali žele udahnuti urbani život.

  27.04.2018.

 • Režije

  Novo poskupljenje struje

  Spuštena je granica ulaska u takozvani crveni tarifni model s 30 na 20 kilovata, gdje se naplaćuje trošak vršne radne snage.

  19.03.2018.

 • grijanje

  Zbog EU direktive morat ćete zamijeniti bojlere

  Uredba Europske komisije 813/2013, koja je u primjeni od rujna 2015., više ne dozvoljava prodaju klasičnih turbo-plinskih bojlera u EU te se radi energetske učinkovitosti traži ugradnja nove generacije uređaja za grijanje - kondenzacijskih bojlera.

  08.02.2018.

kontakt Zaštita osobnih podataka registracija za ponuđače arhiva potražnje oglasni prostor uvjeti korištenja i pravne obavijesti imenik izvođača

  

partnerske stranice

Get it on Google Play

za računalne djelatnosti i usluge10090 Zagreb, Sunčani brijeg 40 ● CMS 19.0528 - 8 / 28