režije

Početkom veljače, poskupljenje vode

Kućanstvu koje mjesečno troši oko 20 kubika vode račun će biti veći za 20 kn. Novac koji se prikupi od građana ide u blagajnu Hrvatskih voda koje ga trebaju uložiti u daljnju zaštitu voda.

Još jedno poskupljenje početkom veljače zakucat će na vrata svih potrošača vode. Naime, prema odluci Vlade, u osnovnu cijenu kubika pitke vode od ove godine povećane su stavke za korištenje i zaštitu voda, i to s 0,80 i 0,90 lipa na 1,35 kuna. To je u manje od godinu dana već drugo poskupljenje vode, jer je 1. ožujka lani uveden tzv. fiskni dio cijene, dotad neobračunavan.

 

Najmanje u Zagrebu...

Sad će građanima cijene kubnog metra vode biti uvećane za prosječno jednu kunu pa će i prosječno kućanstvo s oko 20 kubika potrošnje vode dobiti račun uvećan za isto toliko kuna. Najmanje će računi rasti Zagrepčanima koji su i do sada naknadu za zaštitu voda plaćali najmanje. Naime, maksimalna cijena te naknade bila je 0,90 lipa, no ona se smanjivala ovisno o tomu koliko je lokalna zajednica učinila u zaštiti voda. Budući da Zagreb ima najmoderniji pročišćivač, naknada umjesto 0,90 lipa iznosi 0,27 lipa.

– Sada se ista naknada neće povisiti na 1,35 kuna već će ona biti 0,41 lipu. U gradu Samoboru, koji također opskrbljujemo vodom, ona će biti 1,35 kuna jer nije priključen na pročišćivač – pojasnila je Ana Glavan iz Vodovoda. I dok će Samoborci plaćati za kunu skuplje račune, oni će manje narasti u Velikoj Gorici, u kojoj je voda i dalje najjeftinija.

 

‘Novac ne ide nama’

– Povećanje naknade ne ide nama u proračun već se uplaćuje Hrvatskim vodama. U ožujku 2012. cijenu smo i snizili zbog manjeg PDV-a – kaže Miljenka Popić iz Komunalnog poduzeća Velike Gorice. Ni u Zaprešiću nisu sretni dizanjem cijena, no kažu da je zakonska obveza.

– Budući da imamo pravo za šest lipa povećati i cijenu usluge, a kao naknadu za koncesiju za isporučenu vodu, to smo odlučili ne naplatiti, a razliku od oko 160.000 kn godišnje pokrit ćemo iz profita tvrtke – kaže Željko Majcen, direktor Komunalnog poduzeća Zaprešić. Prikupljen novac Hrvatske vode trebale bi ulagati u zaštitu voda i gradnju novih pročišćivača.

 

Najveće poskupljenje od 2,12 kuna za kubik

Najveće poskupljenje osjetit će stanovnici Dugog Sela gdje će cijena kubnog metra vode najviše skočiti. Ondje će se cijena s 11,09 povećati na 13,21 kunu.

– Cijena će rasti za iznos povećanja koji je naredila Vlada, ali i zbog toga što je prošlu godinu nismo povisili kad se to trebalo učiniti. Tada nam to nisu dali političari, a i sadašnja cijena nakon poskupljenja još nije dovoljna. Ali kako slijede lokalni izbori, dobro je da smo postigli i ovo povećanje – kazao je Ivan Funtek, direktor Dugoselskog komunalnog poduzetničkog centra. Istaknuo je da već godinama ta tvrtka upada u minuse zbog niskih cijena, a da je ovom povećanju kumovalo i poskupljenje nabavne vode koju im je povisio Zagrebački holding u ožujku 2013.

 – Holding nam je povisio prodajnu cijenu vode s 4,31 na 4,68 kuna, a mi smo je tek sada povisili našim potrošačima – istaknuo je Funtek.

Inače, obzirom na to da se stanovnici Dugoga Sela već dugo žale na skupu vodu, u Gradu su istaknuli kako se nadaju da će se 2018. godine početi opskrbljivati iz bunara u Kosnici, čime bi i cijena vode mogla biti nešto niža od sadašnje.