bespravna gradnja

Počinje druga runda rušenja bespravno sagrađenih objekata

Počinje druga runda rušenja bespravno sagrađenih objekata. Kreće se iz Zadra, a za tri do četiri tjedna bageri kreću i za Zagreb, potvrdila je ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš.

Počinje najavljeno rušenje bespravno sagrađenih objekata. Kreće se s obale, prema kopnu, rekla je Mrak Taritaš. Druga runda rušenja, obavljat će se do kraja ove godine. "Podsjećam da smo i prošle godine radili taj posao rušenja, negdje do 15. prosinca, kada smo sve obustavili, a kako smo i rekli, u veljači nastavljamo dalje", poručila je ministrica za Media servis.

Bageri su od danas u Zadarskoj županiji, iza toga će se zadržati još malo na moru, a onda dolaze na kontinentalni dio. "Kroz tri do četiri tjedna bageri će doći i do Zagreba. Budući da je glavni hrvatski grad ekonomski centar države, tu se u posljednje vrijeme puno gradilo, a među tim objektima je dosta bespravnih građevina", ističe resorna ministrica.

 

Prvo će se rušiti objekti u kojima nitko ne živi

Prvo se kreće s uklanjanjem objekata u kojima ljudi ne žive ili čija je gradnja tek započela. "Tu će biti podruma, temelja i započetih građevina, dakle u prvoj grupi je riječ o takvim objektima", kaže Mrak Taritaš. Prema podacima Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, u Hrvatskoj je trenutno oko 1.500 objekata koji nisu ušli u postupak legalizacije, a više ga nije ni moguće pokrenuti.

"Dakle, riječ je o onima koji su mogli do 31. prosinca prošle godine podnijeti zahtjev i oni to nisu učinili. Paralelno s tim, mi kontinuirano uklanjamo i započete zgrade koje su se gradile iza 21. lipnja 2011. godine. Dakle, oni koji ne mogu ostati u prostoru i koji se u prostoru ne mogu zadržati", pojašnjava Anka Mrak Taritaš.