bespravna gradnja

Počinje druga runda rušenja bespravno sagrađenih objekata

Počinje druga runda rušenja bespravno sagrađenih objekata. Kreće se iz Zadra, a za tri do četiri tjedna bageri kreću i za Zagreb, potvrdila je ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš.

Počinje najavljeno rušenje bespravno sagrađenih objekata. Kreće se s obale, prema kopnu, rekla je Mrak Taritaš. Druga runda rušenja, obavljat će se do kraja ove godine. "Podsjećam da smo i prošle godine radili taj posao rušenja, negdje do 15. prosinca, kada smo sve obustavili, a kako smo i rekli, u veljači nastavljamo dalje", poručila je ministrica za Media servis.

Bageri su od danas u Zadarskoj županiji, iza toga će se zadržati još malo na moru, a onda dolaze na kontinentalni dio. "Kroz tri do četiri tjedna bageri će doći i do Zagreba. Budući da je glavni hrvatski grad ekonomski centar države, tu se u posljednje vrijeme puno gradilo, a među tim objektima je dosta bespravnih građevina", ističe resorna ministrica.

 

Prvo će se rušiti objekti u kojima nitko ne živi

Prvo se kreće s uklanjanjem objekata u kojima ljudi ne žive ili čija je gradnja tek započela. "Tu će biti podruma, temelja i započetih građevina, dakle u prvoj grupi je riječ o takvim objektima", kaže Mrak Taritaš. Prema podacima Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, u Hrvatskoj je trenutno oko 1.500 objekata koji nisu ušli u postupak legalizacije, a više ga nije ni moguće pokrenuti.

"Dakle, riječ je o onima koji su mogli do 31. prosinca prošle godine podnijeti zahtjev i oni to nisu učinili. Paralelno s tim, mi kontinuirano uklanjamo i započete zgrade koje su se gradile iza 21. lipnja 2011. godine. Dakle, oni koji ne mogu ostati u prostoru i koji se u prostoru ne mogu zadržati", pojašnjava Anka Mrak Taritaš.

Ocijenite ovo:

prosjek 0.0 (0 glas(a)/ova)

Vezani ?lanci

 • Vijesti »

  Početkom idućeg tjedna započinje novi val rušenja bespravnih objekata - Rušenja se odnose na zahvate u Splitu i okolici.

 • Vijesti »

  Vlada 'produžila' rok za legalizaciju - Vlada je Saboru poslala prijedlog zakonskih izmjena koje će ponovno omogućiti predaju zahtjeva za ozakonjenje nelegalnih građevina do 30. lipnja 2018. godine.

 • Vijesti »

  600.000 građana moglo bi ostati bez kuće! - Ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš kaže da je čak dvije trećine podnesenih zahtjeva nepotpuno. Unatoč tome što su na vrijeme predali zahtjeve i možda imaju sve uvjete za legalizaciju, čak 600 tisuća građana moglo bi ipak ostati bez svojih kuća i drugih nekretnina.

 • Vijesti »

  Legalizacija - ozbiljno upozorenje! - S radom je danas krenula Agencija za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada što bi trebalo ubrzati rješavanje zahtjeva za legalizaciju. U agenciji radi 140 ljudi, a u startu su dobili oko 60.000 predmeta izuzetih iz upravnih odijela županija i gradova.

 • Vijesti »

  Kazna za nedovršenu fasadu - Sabor će danas u prvom čitanju razmotriti prijedlog novog Zakona o gradnji, koji bi trebao pojednostaviti i pojeftiniti pribavljanje dokumentacije za gradnju. Također, on bi trebao uvesti više reda kada je u pitanju gradnja objekata.


ostale vijesti

 • Zagreb

  Bageri na obali Save

  Bageri na obali Save

  Novi projekt u Zagreb: Uređene prostore uz Savu građani će moći koristiti već ovo ljeto, tvrde u Gradu Zagrebu najavljujući kako obali žele udahnuti urbani život.

  27.04.2018.

 • Režije

  Novo poskupljenje struje

  Spuštena je granica ulaska u takozvani crveni tarifni model s 30 na 20 kilovata, gdje se naplaćuje trošak vršne radne snage.

  19.03.2018.

 • grijanje

  Zbog EU direktive morat ćete zamijeniti bojlere

  Uredba Europske komisije 813/2013, koja je u primjeni od rujna 2015., više ne dozvoljava prodaju klasičnih turbo-plinskih bojlera u EU te se radi energetske učinkovitosti traži ugradnja nove generacije uređaja za grijanje - kondenzacijskih bojlera.

  08.02.2018.

kontakt Zaštita osobnih podataka registracija za ponuđače arhiva potražnje oglasni prostor uvjeti korištenja i pravne obavijesti imenik izvođača

  

partnerske stranice

Get it on Google Play

za računalne djelatnosti i usluge10090 Zagreb, Sunčani brijeg 40 ● CMS 19.0528 - 1 / 18