bespravna gradnja

Potvrda iz katastra nije dovoljna za legalizaciju!

Bez obzira na to ima li vlasnik potvrdu da mu je kuća sagrađena prije 1968., to se neće uvažiti sve dok ne dođu zračne snimke. Snimke iz Beograda bit će jedini dokaz za gradnju prije 1968.

 

Dva specijalna skenera teška 400 kilograma, od kojih svaki košta 200.000 eura, trenutačno u vojnom arhivu bivše JNA u Beogradu rade punom parom na skeniranju 40.000 aerofotosnimaka iz Hrvatske, koje su 1968. snimali avioni po cijeloj bivšoj državi.

 

U Europi ima samo nekoliko takvih skenera jer su moderne države odavno prešle na digitalni oblik snimanja, pa će jedan jedini takav u vlasništvu Hrvatske, koji se nalazi u prostoriji Državne geodetske uprave (DGU) u Gruškoj 20 u Zagrebu, uskoro postati raritetan podsjetnik na nekadašnji način pretvaranja celuloznih aerosnimki u digitalni format.

 

Međutim, on mora obavljati tekuće poslove u DGU, pa je nastao problem gdje naći dva takva skenera. Kada su u DGU i ministarstvu prije nekoliko mjeseci već pomislili da od toga ništa, uskočili su naši susjedi. Srbi posjeduju dva skenera i počeli su s poslom 5. lipnja ove godine. Međutim, onda su naši stručnjaci iz Ministarstva graditeljstva i Državne geodetske uprave shvatili da posao ide presporo. Nakon dugih diplomatskih razgovora, u koje se uključilo i Ministarstvo pravosuđa te Ministarstvo vanjskih poslova, jedan skener su nam posudili Makedonci, a drugi Slovenci. Oni su upravo na putu prema Beogradu. Trenutačno tamo posao odrađuje desetak srpskih geodeta, a zbog dvaju novih skenera morat će ih zaposliti još barem toliko. O samom skeneru se, pak, brine stručnjak iz Njemačke. Pravi međunarodni timski rad.

Ocijenite ovo:

prosjek 0.0 (0 glas(a)/ova)

Vezani ?lanci

 • Vijesti »

  Početkom idućeg tjedna započinje novi val rušenja bespravnih objekata - Rušenja se odnose na zahvate u Splitu i okolici.

 • Vijesti »

  Vlada 'produžila' rok za legalizaciju - Vlada je Saboru poslala prijedlog zakonskih izmjena koje će ponovno omogućiti predaju zahtjeva za ozakonjenje nelegalnih građevina do 30. lipnja 2018. godine.

 • Vodič za investitore - gradnja kuće »

  Odabir arhitekta - U nastavku potražite što je još bitno znati te koliko ulogu u cijelom procesu ima arhitekt.

 • Vodič za investitore - gradnja kuće »

  Vizija buduće kuće i lokacija - Nemojte zamišljati svoju kuću, okućnicu, garažu, bazen, psa i sve ostalo dok ne razmislite o lokaciji gradnje.

 • Vijesti »

  600.000 građana moglo bi ostati bez kuće! - Ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš kaže da je čak dvije trećine podnesenih zahtjeva nepotpuno. Unatoč tome što su na vrijeme predali zahtjeve i možda imaju sve uvjete za legalizaciju, čak 600 tisuća građana moglo bi ipak ostati bez svojih kuća i drugih nekretnina.


ostale vijesti

 • Zagreb

  Bageri na obali Save

  Bageri na obali Save

  Novi projekt u Zagreb: Uređene prostore uz Savu građani će moći koristiti već ovo ljeto, tvrde u Gradu Zagrebu najavljujući kako obali žele udahnuti urbani život.

  27.04.2018.

 • Režije

  Novo poskupljenje struje

  Spuštena je granica ulaska u takozvani crveni tarifni model s 30 na 20 kilovata, gdje se naplaćuje trošak vršne radne snage.

  19.03.2018.

 • grijanje

  Zbog EU direktive morat ćete zamijeniti bojlere

  Uredba Europske komisije 813/2013, koja je u primjeni od rujna 2015., više ne dozvoljava prodaju klasičnih turbo-plinskih bojlera u EU te se radi energetske učinkovitosti traži ugradnja nove generacije uređaja za grijanje - kondenzacijskih bojlera.

  08.02.2018.

kontakt Zaštita osobnih podataka registracija za ponuđače arhiva potražnje oglasni prostor uvjeti korištenja i pravne obavijesti imenik izvođača

  

partnerske stranice

Get it on Google Play

za računalne djelatnosti i usluge10090 Zagreb, Sunčani brijeg 40 ● CMS 19.0528 - 1 / 23