bespravna gradnja

Rok za legalizaciju bespravnih objekata produžen do lipnja 2013.

U odnosu na sadašnje zakonsko rješenje, omogućuje se legalizacija zgrada na površinama izvan građevinskog područja u zaštićenom obalnom području mora u pojasu do 70 metara.

Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Ivan Vrdoljak danas je na prvoj konferenciji za novinare u ministarstvu predstavio izmjene Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama kojima se želi omogućiti legalizaciju što većeg broja nelegalno izgrađenih objekata.

Ministar Vrdoljak istaknuo je kako nakon današnjeg predstavljanja izmjena, koje su donesene u prvih sto dana rada vlade i ministarstva, kreće javna rasprava putem koje se želi utvrditi »jednostavan, efikasan i što pravedniji zakon« koji bi, očekuje, u svibnju mogao ići u vladinu proceduru, a zatim prije ljeta i u Hrvatski sabor. Najavio je da će u sljedećih nekoliko tjedana napraviti desetak javnih tribina po cijeloj državi.

U odnosu na sadašnje zakonsko rješenje, omogućuje se legalizacija zgrada na površinama izvan građevinskog područja u zaštićenom obalnom području mora u pojasu do 70 metara, na poljoprivrednom zemljištu koje spada u kategoriju osobito vrijedno obradivo i vrijedno obradivo te na površinama gospodarske i zaštitne šume te šuma s posebnom namjenom.

 

»Teško je postići apsolutnu pravdu. Desecima i desecima godina se u ovoj zemlji gradilo ilegalno, bilo je dosta nereda u uređenju prostora«, rekao je Vrdoljak i naglasio kako se želi postići da Hrvatska bude uređena zemlja.

Najmanju će se naknadu, kazao je, plaćati za pomoćne i poljoprivredne objekte, onima koji su u građevinskom području naknada će biti malo veća, onima koji su izvan građevinskog područja još malo veća, a najveća će biti za objekte gdje se, kazao je, vrijednost objekta legalizacijom najviše diže, a to je 70 metara do mora.

 

»Jednostavnije, brže i pravednije. I nisu potrebna sredstva da se sve plati prije same legalizacije, nego ćemo dati šansu da svoj sada ilegalni objekt sutra pretvore u legalan, a nakon toga idu u sva plaćanja«, kratko je Vrdoljak opisao izmjene zakona.

 

Legalizacija i dalje nije moguća u parkovima prirode, nacionalnim parkovima, koridorima i objektima od javnog interesa, ali, na takvim prostorima postoji mogućnost tzv. »uvjetne legalizacije« ako se za to dobije potvrda mjerodavnih tijela.

 

Produžen je rok za predavanje zahtjeva o legalizaciji do 30. lipnja 2013., a oni koji su u ovom trenutku »u postupku« moći će birati što će im biti povoljnije – legalizacija po odredbama sadašnjeg zakona ili po izmjenama i dopunama.

Rješenje o legalizaciji se dobiva kada se utvrdi je li predana sva potrebna dokumentacija i za to nije potrebno platiti odmah cijelu naknadu već samo prvu ratu za zadržavanje objekta u prostoru.