bespravna gradnja

Rok za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata će biti produžen

Izmjenama zakona nova vlada planira produžiti rok za podnošenje zahtjeva za legalizaciju bespravne gradnje. Država će građanima pomoći i povoljnijim kreditima za legalizaciju.

Rok za podnošenje zahtjeva za legalizaciju bespravne gradnje sigurno će biti produljen i premašit će 31. prosinca 2012., a radi plaćanja troškova legalizacije građanima će pomoći i država koja će osigurati povoljne kredite. Takve izmjene zakona priprema novi ministar graditeljstva Ivan Vrdoljak, koji o detaljima nije želio govoriti sve dok ne budu do kraja definirani. Uskoro će, najavljuje, formirati radnu skupinu čiji će zadatak biti napraviti izmjene zakona o legalizaciji bespravne gradnje koje bi cijeli proces trebale učiniti bržim i jednostavijim.

 

- U izmjene zakona ćemo sigurno ići. To je ono što mogu reći sa stopostotnom sigurnošću - kaže Vrdoljak.

A sigurno je i da će bespravni graditelji zahtjev moći podnositi i nakon 31. prosinca 2012., kao što je propisano sadašnjim zakonom, koji je lani donijela bivša vlast. Budući da podnošenje zahtjeva ide jako sporo, a procjenjuje se da je u Hrvatskoj od 150 do 200 tisuća bespravno sagrađenih objekata kojima je država omogućila legalizaciju, nova vlast procijenila je kako je rok do kraja godine prekratak.

 

- Vlada mora odlučiti želi li legalizirati bespravne objekte ili ne. A ako želi, onda to mora biti brzo i jeftino, a prema sadašnjim zakonskim rješenjima je sporo i skupo - ističe novi ministar. Najavljuje tako da će biti promijenjena i kategorizacija objekata za legalizaciju jer, kako kaže, ne može se u isti koš trpati poljoprivredne objekte i apartmane na moru. Na koji način i što će to značiti, nije želio otkriti. No, zato jasno najavljuje da će država pomagati građanima koji nemaju novca za troškove legalizacije. Da bi se, primjerice, legalizirala kuća u Zagrebu od 200-tinjak kvadrata, trebat će i do 100 tisuća kuna - za dokumentaciju, komunalnu naknadu, vodni doprinos te kaznu za nezakonit objekt u prostoru.

Ocijenite ovo:

prosjek 0.0 (0 glas(a)/ova)

Vezani ?lanci

 • Vijesti »

  Početkom idućeg tjedna započinje novi val rušenja bespravnih objekata - Rušenja se odnose na zahvate u Splitu i okolici.

 • Vijesti »

  Vlada 'produžila' rok za legalizaciju - Vlada je Saboru poslala prijedlog zakonskih izmjena koje će ponovno omogućiti predaju zahtjeva za ozakonjenje nelegalnih građevina do 30. lipnja 2018. godine.

 • Vijesti »

  600.000 građana moglo bi ostati bez kuće! - Ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš kaže da je čak dvije trećine podnesenih zahtjeva nepotpuno. Unatoč tome što su na vrijeme predali zahtjeve i možda imaju sve uvjete za legalizaciju, čak 600 tisuća građana moglo bi ipak ostati bez svojih kuća i drugih nekretnina.

 • Vijesti »

  Legalizacija - ozbiljno upozorenje! - S radom je danas krenula Agencija za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada što bi trebalo ubrzati rješavanje zahtjeva za legalizaciju. U agenciji radi 140 ljudi, a u startu su dobili oko 60.000 predmeta izuzetih iz upravnih odijela županija i gradova.

 • Vijesti »

  Građevinska e-dozvola - Od 1. siječnja stižu e-dozvole - Sustav će slati upozorenja šefovima čim netko zakasni s postupkom!


ostale vijesti

 • Zagreb

  Bageri na obali Save

  Bageri na obali Save

  Novi projekt u Zagreb: Uređene prostore uz Savu građani će moći koristiti već ovo ljeto, tvrde u Gradu Zagrebu najavljujući kako obali žele udahnuti urbani život.

  27.04.2018.

 • Režije

  Novo poskupljenje struje

  Spuštena je granica ulaska u takozvani crveni tarifni model s 30 na 20 kilovata, gdje se naplaćuje trošak vršne radne snage.

  19.03.2018.

 • grijanje

  Zbog EU direktive morat ćete zamijeniti bojlere

  Uredba Europske komisije 813/2013, koja je u primjeni od rujna 2015., više ne dozvoljava prodaju klasičnih turbo-plinskih bojlera u EU te se radi energetske učinkovitosti traži ugradnja nove generacije uređaja za grijanje - kondenzacijskih bojlera.

  08.02.2018.

kontakt Zaštita osobnih podataka registracija za ponuđače arhiva potražnje oglasni prostor uvjeti korištenja i pravne obavijesti imenik izvođača

  

partnerske stranice

Get it on Google Play

za računalne djelatnosti i usluge10090 Zagreb, Sunčani brijeg 40 ● CMS 19.0528 - 1 / 21