bespravna gradnja

Rok za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata će biti produžen

Izmjenama zakona nova vlada planira produžiti rok za podnošenje zahtjeva za legalizaciju bespravne gradnje. Država će građanima pomoći i povoljnijim kreditima za legalizaciju.

Rok za podnošenje zahtjeva za legalizaciju bespravne gradnje sigurno će biti produljen i premašit će 31. prosinca 2012., a radi plaćanja troškova legalizacije građanima će pomoći i država koja će osigurati povoljne kredite. Takve izmjene zakona priprema novi ministar graditeljstva Ivan Vrdoljak, koji o detaljima nije želio govoriti sve dok ne budu do kraja definirani. Uskoro će, najavljuje, formirati radnu skupinu čiji će zadatak biti napraviti izmjene zakona o legalizaciji bespravne gradnje koje bi cijeli proces trebale učiniti bržim i jednostavijim.

 

- U izmjene zakona ćemo sigurno ići. To je ono što mogu reći sa stopostotnom sigurnošću - kaže Vrdoljak.

A sigurno je i da će bespravni graditelji zahtjev moći podnositi i nakon 31. prosinca 2012., kao što je propisano sadašnjim zakonom, koji je lani donijela bivša vlast. Budući da podnošenje zahtjeva ide jako sporo, a procjenjuje se da je u Hrvatskoj od 150 do 200 tisuća bespravno sagrađenih objekata kojima je država omogućila legalizaciju, nova vlast procijenila je kako je rok do kraja godine prekratak.

 

- Vlada mora odlučiti želi li legalizirati bespravne objekte ili ne. A ako želi, onda to mora biti brzo i jeftino, a prema sadašnjim zakonskim rješenjima je sporo i skupo - ističe novi ministar. Najavljuje tako da će biti promijenjena i kategorizacija objekata za legalizaciju jer, kako kaže, ne može se u isti koš trpati poljoprivredne objekte i apartmane na moru. Na koji način i što će to značiti, nije želio otkriti. No, zato jasno najavljuje da će država pomagati građanima koji nemaju novca za troškove legalizacije. Da bi se, primjerice, legalizirala kuća u Zagrebu od 200-tinjak kvadrata, trebat će i do 100 tisuća kuna - za dokumentaciju, komunalnu naknadu, vodni doprinos te kaznu za nezakonit objekt u prostoru.