bespravna gradnja

Rok za legalizaciju je prošao - i što sad?

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja je na adrese županijskih i gradskih upravnih odjela koji provode postupak legalizacije nezakonito izgrađenih zgrada poslalo uputu radi ujednačenog postupanja prilikom rješavanja zaprimljenih zahtjeva, odnosno poštivanja redoslijeda.

Ministarstvo je danas priopćilo kako je, s obzirom na vrlo velik broj zaprimljenih zahtjeva za legalizacijom, 27. lipnja poslalo uputu koja se odnosi na redoslijed rješavanja zaprimljenih zahtjeva.

Rok za prijavu legalizacije, prema Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, istekao je 30.6. u ponoć, a odaziv na prijavu legalizacije bespravno izgrađenih objekata veći je od očekivanog, pa u Ministarstvu procjenjuju da bi ukupno moglo biti više od 300 tisuća zahtjeva.

Budući da je primijećeno kako pojedini upravni odjeli prioritetno rješavaju nepotpune predmete i pritom daju nerazumno kratke rokove za njihovu dopunu, upozoravaju kako je osnovni cilj Zakona omogućiti ozakonjenje što većeg broja nezakonito izgrađenih zgrada. To, ističu u Ministarstvu, znači da je potrebno nastojati pozitivno riješiti što je moguće veći broj zahtjeva, odnosno sve koji ispunjavaju propisane uvjete.

‘Pri rješavanju predmeta potrebno je voditi brigu o redoslijedu zaprimanja na način da se ranije zaprimljeni zahtjevi uzimaju u rad prije zahtjeva koji su kasnije zaprimljeni’, navode u priopćenju.

Imajući u vidu broj ovlaštenih osoba za izradu dokumentacije te obim i zahtjevnost dokumenata, smatraju da bi primjereni rok za dostavu kompletne dokumentacije trebao iznositi najmanje 60 dana. U slučaju da stranka iz opravdanih razloga zatraži dodatno produženje roka tom bi se zahtjevu trebalo udovoljiti.

Ministarstvo smatra da se hitnim može smatrati ozakonjenje zgrade poslovne namjene, zgrade koja se priključuje na komunalnu i drugu infrastrukturu, za koju se planira rekonstrukcija nakon ozakonjenje itd. U hitnom se postupku trebaju riješiti i predmeti u kojima je stranka izjavila žalbu radi nedonošenja rješenja u propisanom roku.

U uputi se skreće i pozornost da se prioritetno trebaju provoditi postupci izdavanja akta za gradnju temeljem Zakona o prostornom uređenju i gradnji te Zakona o postupanju i uvjetima gradnje radi poticanja ulaganja. ‘Legalna gradnja ne smije biti blokirana radi postupka legalizacije’, napominje Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja.

Građani su do 30. lipnja, mogli prijaviti legalizaciju bespravnih građevina za koje nije izdano rješenje o uklanjanju građevinske inspekcije, izgrađenih prije 21. lipnja 2011. godine. Obrada svih zahtjeva očekuje se do 2015. godine.

Ocijenite ovo:

prosjek 0.0 (0 glas(a)/ova)

Vezani ?lanci

 • Vijesti »

  Početkom idućeg tjedna započinje novi val rušenja bespravnih objekata - Rušenja se odnose na zahvate u Splitu i okolici.

 • Vijesti »

  Vlada 'produžila' rok za legalizaciju - Vlada je Saboru poslala prijedlog zakonskih izmjena koje će ponovno omogućiti predaju zahtjeva za ozakonjenje nelegalnih građevina do 30. lipnja 2018. godine.

 • Vijesti »

  600.000 građana moglo bi ostati bez kuće! - Ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš kaže da je čak dvije trećine podnesenih zahtjeva nepotpuno. Unatoč tome što su na vrijeme predali zahtjeve i možda imaju sve uvjete za legalizaciju, čak 600 tisuća građana moglo bi ipak ostati bez svojih kuća i drugih nekretnina.

 • Vijesti »

  Legalizacija - ozbiljno upozorenje! - S radom je danas krenula Agencija za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada što bi trebalo ubrzati rješavanje zahtjeva za legalizaciju. U agenciji radi 140 ljudi, a u startu su dobili oko 60.000 predmeta izuzetih iz upravnih odijela županija i gradova.

 • Vijesti »

  Svaki 6. zahtjev za legalizaciju je odbijen! - Odbijeni su zahtjevi za, primjerice, legalizaciju gradnje na pomorskom dobru. Odbačeni su oni nakon 1. lipnja.


ostale vijesti

 • Zagreb

  Bageri na obali Save

  Bageri na obali Save

  Novi projekt u Zagreb: Uređene prostore uz Savu građani će moći koristiti već ovo ljeto, tvrde u Gradu Zagrebu najavljujući kako obali žele udahnuti urbani život.

  27.04.2018.

 • Režije

  Novo poskupljenje struje

  Spuštena je granica ulaska u takozvani crveni tarifni model s 30 na 20 kilovata, gdje se naplaćuje trošak vršne radne snage.

  19.03.2018.

 • grijanje

  Zbog EU direktive morat ćete zamijeniti bojlere

  Uredba Europske komisije 813/2013, koja je u primjeni od rujna 2015., više ne dozvoljava prodaju klasičnih turbo-plinskih bojlera u EU te se radi energetske učinkovitosti traži ugradnja nove generacije uređaja za grijanje - kondenzacijskih bojlera.

  08.02.2018.

kontakt Zaštita osobnih podataka registracija za ponuđače arhiva potražnje oglasni prostor uvjeti korištenja i pravne obavijesti imenik izvođača

  

partnerske stranice

Get it on Google Play

za računalne djelatnosti i usluge10090 Zagreb, Sunčani brijeg 40 ● CMS 19.0528 - 0 / 23