bespravna gradnja

Rokovi za legalizaciju se neće produžavati

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja neće produžavati rokove za legalizaciju bespravno izgrađenih zgrada, a podatke o broju pristiglih zahtjeva objavit će sredinom siječnja, doznaje se iz Ministarstva.

Tada bi trebali biti poznati podaci o ukupnom broju pristiglih zahtjeva te posebno o broju onih za koje je prema Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, rok istekao 31. prosinca prošle godine i onih za koje rok istječe 30. lipnja ove godine.

 

Na Staru godinu istekao je rok za predaju zahtjeva za legalizaciju vlasnicima bespravnih građevina za koje je izdano rješenje o uklanjanju građevinske inspekcije do 4. kolovoza 2012. godine. Takvih objekata je 31 tisuća.

 

Taj rok, kao i onaj za legalizaciju nezakonitih građevina za koje nije donijeto rješenje građevinske inspekcije i koji istječe 30. lipnja 2013. godine neće se produžavati, ističu u Ministarstvu. Prema procjenama Ministarstva, ukupan broj podnesenih zahtjeva do Nove godine mogao bi se kretati oko 50 tisuća. Do sredine studenog pristiglo ih je 37.131.

 

Građani će do sredine godine imati priliku legalizirati građevine bez rješenja za rušenje, izgrađene prije 21. lipnja 2011. godine, koje se vide na digitalnoj ortofoto karti Državne geodetske uprave koja je snimljena iz zraka toga datuma. Bespravno izgrađeni objekti nakon toga datuma neće se moći legalizirati. Njih čeka rušenje ili trajni nelegalan status uz visoke namete i naknade, kažu u Ministarstvu.

Građani koji iskoriste priliku za legalizaciju morat će platiti naknadu Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja koju će moći podmiriti u najviše 60 mjesečnih rata, a za legalizirane objekte plaćati će komunalni i vodni doprinos.

Ocijenite ovo:

prosjek 0.0 (0 glas(a)/ova)

Vezani ?lanci

 • Vijesti »

  Početkom idućeg tjedna započinje novi val rušenja bespravnih objekata - Rušenja se odnose na zahvate u Splitu i okolici.

 • Vijesti »

  Vlada 'produžila' rok za legalizaciju - Vlada je Saboru poslala prijedlog zakonskih izmjena koje će ponovno omogućiti predaju zahtjeva za ozakonjenje nelegalnih građevina do 30. lipnja 2018. godine.

 • Vodič za investitore - gradnja kuće »

  Komunalni i vodni doprinos - Komunalni i vodni doprinos plaćaju se prema volumenu buduće građevine.

 • Vodič za investitore - gradnja kuće »

  Glavni projekt - Glavni projekt je skup međusobno usklađenih projekata kojima se daje tehničko rješenje građevine i dokazuje ispunjavanje temeljnih zahtjeva

 • Vijesti »

  600.000 građana moglo bi ostati bez kuće! - Ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš kaže da je čak dvije trećine podnesenih zahtjeva nepotpuno. Unatoč tome što su na vrijeme predali zahtjeve i možda imaju sve uvjete za legalizaciju, čak 600 tisuća građana moglo bi ipak ostati bez svojih kuća i drugih nekretnina.


ostale vijesti

 • Zagreb

  Bageri na obali Save

  Bageri na obali Save

  Novi projekt u Zagreb: Uređene prostore uz Savu građani će moći koristiti već ovo ljeto, tvrde u Gradu Zagrebu najavljujući kako obali žele udahnuti urbani život.

  27.04.2018.

 • Režije

  Novo poskupljenje struje

  Spuštena je granica ulaska u takozvani crveni tarifni model s 30 na 20 kilovata, gdje se naplaćuje trošak vršne radne snage.

  19.03.2018.

 • grijanje

  Zbog EU direktive morat ćete zamijeniti bojlere

  Uredba Europske komisije 813/2013, koja je u primjeni od rujna 2015., više ne dozvoljava prodaju klasičnih turbo-plinskih bojlera u EU te se radi energetske učinkovitosti traži ugradnja nove generacije uređaja za grijanje - kondenzacijskih bojlera.

  08.02.2018.

kontakt Zaštita osobnih podataka registracija za ponuđače arhiva potražnje oglasni prostor uvjeti korištenja i pravne obavijesti imenik izvođača

  

partnerske stranice

Get it on Google Play

za računalne djelatnosti i usluge10090 Zagreb, Sunčani brijeg 40 ● CMS 19.0528 - 25 / 39