bespravna gradnja

Siromašni će za legalizaciju kuća plaćati manje od bogatih

Nova vlast uvodi novine u legalizaciju bespravnih objekata. Tako će se model plaćanja legalizacije prilagoditi socijalnom statusu građana, pa će oni slabijeg imovnog stanja, koji legaliziraju krov nad glavom, plaćati manje u odnosu na legalizaciju vikendica i drugih objekata, koji ne služe za stanovanje, kazao je Ivan Vrdoljak, novi ministar graditeljstva.

Unatoč pozivu da legaliziraju svoje bespravno izgrađene kuće i druge objekte, na terenu je do sada izostao masovni odaziv građana. Javilo se tek jedan posto vlasnika takvih objekata, što je jasan signal novoj vlasti i novome ministru graditeljstva Ivanu Vrdoljaku da s provedbom postojećeg zakona nešto ne štima.

Brojne su nepoznanice i nedorečenosti Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim objektima, koji je stupio na snagu još u kolovozu. Sve je zapinjalo na birokraciji. Najprije se čekala odluka bivše vlade da se utvrdi metodologija izračuna takozvane kazne za zadržavanje objekata u prostoru.

 

Zatim su zbog prazne državne blagajne kasnile geodetske podloge bez kojih se nije mogla predati arhitektonska snimka, sve do naputka Državne geodetske uprave, koji je pojasnio načine postupanja katastarskim uredima na terenu. Naime, Geodetski zavod Osijek nije na vrijeme isporučio zračne (orto-foto) snimke Državnoj geodetskoj upravi. Snimke ilegalnih objekata zakonski su uvjet za postupak njihove legalizacije, a kako ih Državna geodetska uprava nije dobila, nije ih ni mogla proslijediti jedinicama lokalne samouprave.

Novi ministar graditeljstva, čiji resor u novoj Vladi obuhvaća i pitanje bespravne izgradnje, ističe da je dosadašnji zakon neprovediv te da ga stoga treba mijenjati. - Zakon o legalizaciji mora biti potpuno provediv i pravedan, a legalizacija jeftina. U sljedećoj godini moramo legalizirati niz objekata, prvenstveno poljoprivrednicima, jer oni neće dobivati poticaje iz Europske unije - kazao je Vrdoljak.

 

Po njegovim riječima, treba izbjegavati diskriminaciju građana, jer su jedni platili legalizaciju, a drugi bi htjeli zgrade legalizirati za nula kuna. Vrdoljak naglašava da će se izmjenama postojećeg zakona sadržajno baviti sljedećih mjesec dana.

Ocijenite ovo:

prosjek 0.0 (0 glas(a)/ova)

Vezani ?lanci

 • Vijesti »

  Početkom idućeg tjedna započinje novi val rušenja bespravnih objekata - Rušenja se odnose na zahvate u Splitu i okolici.

 • Vijesti »

  Vlada 'produžila' rok za legalizaciju - Vlada je Saboru poslala prijedlog zakonskih izmjena koje će ponovno omogućiti predaju zahtjeva za ozakonjenje nelegalnih građevina do 30. lipnja 2018. godine.

 • Vijesti »

  600.000 građana moglo bi ostati bez kuće! - Ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš kaže da je čak dvije trećine podnesenih zahtjeva nepotpuno. Unatoč tome što su na vrijeme predali zahtjeve i možda imaju sve uvjete za legalizaciju, čak 600 tisuća građana moglo bi ipak ostati bez svojih kuća i drugih nekretnina.

 • Vijesti »

  Legalizacija - ozbiljno upozorenje! - S radom je danas krenula Agencija za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada što bi trebalo ubrzati rješavanje zahtjeva za legalizaciju. U agenciji radi 140 ljudi, a u startu su dobili oko 60.000 predmeta izuzetih iz upravnih odijela županija i gradova.

 • Vijesti »

  Građevinska e-dozvola - Od 1. siječnja stižu e-dozvole - Sustav će slati upozorenja šefovima čim netko zakasni s postupkom!


ostale vijesti

 • Zagreb

  Bageri na obali Save

  Bageri na obali Save

  Novi projekt u Zagreb: Uređene prostore uz Savu građani će moći koristiti već ovo ljeto, tvrde u Gradu Zagrebu najavljujući kako obali žele udahnuti urbani život.

  27.04.2018.

 • Režije

  Novo poskupljenje struje

  Spuštena je granica ulaska u takozvani crveni tarifni model s 30 na 20 kilovata, gdje se naplaćuje trošak vršne radne snage.

  19.03.2018.

 • grijanje

  Zbog EU direktive morat ćete zamijeniti bojlere

  Uredba Europske komisije 813/2013, koja je u primjeni od rujna 2015., više ne dozvoljava prodaju klasičnih turbo-plinskih bojlera u EU te se radi energetske učinkovitosti traži ugradnja nove generacije uređaja za grijanje - kondenzacijskih bojlera.

  08.02.2018.

kontakt Zaštita osobnih podataka registracija za ponuđače arhiva potražnje oglasni prostor uvjeti korištenja i pravne obavijesti imenik izvođača

  

partnerske stranice

Get it on Google Play

za računalne djelatnosti i usluge10090 Zagreb, Sunčani brijeg 40 ● CMS 19.0528 - 18 / 19