bespravna gradnja

U Rogoznici je prihod od legalizacije preko 7 milijuna kuna

Iako su krajem prošle godine izglasali niz pogodnosti i popusta za određene kategorije građana, cijena legalizacije, zaključili su rogoznički vijećnici, na njihovom je području još uvijek visoka. Od legalizacije bespravno izgrađenih kuća u 2012. godini uprihodovano je preko 7 milijuna kuna.

Rogoznička općinska blagajna nikada nije bila punija, a braneći izvješće od radu za razdoblje od 1. srpnja do 31. prosinca prošle godine rogoznička načelnica Sandra jakelić je izvIjestila vijećnike da su planirani proračunski prihodi za prošlu godinu premašeni za oko 700 tisuća kuna.
 
Tome je svako pridonijela i legalizacija, koja je, kaže načelnica, započela još 2009. godine. Broj zaprimljenih predmeta u rogozničkoj Ispostavi za prostorno planiranje i građenje broji se u tisućama.

- Na posljednjoj sjednici prije raspuštanja Općinskog vijeća raspravljat ćemo o zahtjevu vijećnika i građana. Nećemo ignorirati niti jedan slučaj, a posebice ne peticiju koju su nam nedavno uputili građani.

Međutim, nova odluka mora biti pravedna i ne smije dovesti u pitanje funkcioniranje općine i realizaciju planiranih projekta - istaknula je načelnica Jakelić. Inače, nezadovoljni visinom komunalnog doprinosa stanovnici Općine Rogoznica peticijom su od općinske vlasti zatražili da im se prizna legalnost građevina i dijelova građevina izgrađenih do konca 1968. god, te da se od komunalnog doprinosa odbiju sva njihova dosadašnja ulaganja u komunalnu infrastrukturu. U protivnom, navedeno je u peticiji, bit će prisiljeni organizirati prosvjede i druge akcije građanskog neposluha. Peticiju je potpisalo oko 450, uglavnom stalnih stanovnika općine Rogoznica.