bespravna gradnja

U Zadru ni jedan od 1369 zahtjeva za legalizaciju objekata nije riješen

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak ocijenio je u Zadru da Zadarska županija najsporije rješava zahtjeve za legalizaciju objekata jer je, kako je rekao, u ovoj godini do 15. ožujka mjerodavni županijski odjel zaprimio dodatnih 1369 zahtjeva za legalizaciju, nijedan nije riješen, a šest ih je odbijeno.

Kako je na zadarskoj tribini u sklopu javne rasprave o izmjenama i dopunama Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama rekao ministar Vrdoljak, Zadarska županija je otprilike godinu dana u zakašnjenju, a samo se tijekom ljeta može po sadašnjem zakonu očekivati na tisuće i tisuće novih zahtjeva.
 

'Tužbe ne treba očekivati'
'Ima mnogo većih županija i gradova u kojima u istim odjelima radi manje ljudi, a rješava se više predmeta', istaknuo je ministar Vrdoljak, dodajući kako je okrutna istina statistika i činjenica da se tu ne radi dobro. Ocijenio je da je ondje gdje ima najviše zaostataka u izdavanju dozvola i gdje uprava radi najsporije korupcija najveća.
Na pitanje novinara mogu li se očekivati tužbe građana, primjerice onih s otoka Vira kojima su se prije nekoliko godina morali rušiti nelegalno izgrađeni objekti, a po novim izmjenama bili bi legalni, odgovorio je kako bi to trebalo pitati ministra pravosuđa, a osobno misli da tužbe ne treba očekivati.
'To je tada činjeno selektivno, po tada važećim zakonima, to nije prirodno ni normalno, ali su bila takva vremena. Vjerojatno su oni koji su to činili danas zamijenjeni', dodao je ministar Vrdoljak.
Što se tiče izmjena Zakona, naknade za postupak legalizacije iz prošlog zakona zapravo će biti novčane kazne. 'Onima koji su gradili u zoni do 70 metara ta kazna bit će veća, a oni koji su gradili u ruralnim područjima pomoćne objekte bit će manja', rekao je ministar Vrdoljak.

Ocijenite ovo:

prosjek 0.0 (0 glas(a)/ova)

Vezani ?lanci

 • Vijesti »

  Početkom idućeg tjedna započinje novi val rušenja bespravnih objekata - Rušenja se odnose na zahvate u Splitu i okolici.

 • Vijesti »

  Vlada 'produžila' rok za legalizaciju - Vlada je Saboru poslala prijedlog zakonskih izmjena koje će ponovno omogućiti predaju zahtjeva za ozakonjenje nelegalnih građevina do 30. lipnja 2018. godine.

 • Vijesti »

  600.000 građana moglo bi ostati bez kuće! - Ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš kaže da je čak dvije trećine podnesenih zahtjeva nepotpuno. Unatoč tome što su na vrijeme predali zahtjeve i možda imaju sve uvjete za legalizaciju, čak 600 tisuća građana moglo bi ipak ostati bez svojih kuća i drugih nekretnina.

 • Vijesti »

  Legalizacija - ozbiljno upozorenje! - S radom je danas krenula Agencija za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada što bi trebalo ubrzati rješavanje zahtjeva za legalizaciju. U agenciji radi 140 ljudi, a u startu su dobili oko 60.000 predmeta izuzetih iz upravnih odijela županija i gradova.

 • Vijesti »

  Građevinska e-dozvola - Od 1. siječnja stižu e-dozvole - Sustav će slati upozorenja šefovima čim netko zakasni s postupkom!


ostale vijesti

 • Zagreb

  Bageri na obali Save

  Bageri na obali Save

  Novi projekt u Zagreb: Uređene prostore uz Savu građani će moći koristiti već ovo ljeto, tvrde u Gradu Zagrebu najavljujući kako obali žele udahnuti urbani život.

  27.04.2018.

 • Režije

  Novo poskupljenje struje

  Spuštena je granica ulaska u takozvani crveni tarifni model s 30 na 20 kilovata, gdje se naplaćuje trošak vršne radne snage.

  19.03.2018.

 • grijanje

  Zbog EU direktive morat ćete zamijeniti bojlere

  Uredba Europske komisije 813/2013, koja je u primjeni od rujna 2015., više ne dozvoljava prodaju klasičnih turbo-plinskih bojlera u EU te se radi energetske učinkovitosti traži ugradnja nove generacije uređaja za grijanje - kondenzacijskih bojlera.

  08.02.2018.

kontakt Zaštita osobnih podataka registracija za ponuđače arhiva potražnje oglasni prostor uvjeti korištenja i pravne obavijesti imenik izvođača

  

partnerske stranice

Get it on Google Play

za računalne djelatnosti i usluge10090 Zagreb, Sunčani brijeg 40 ● CMS 19.0528 - 19 / 26