bespravna gradnja

Ured za informiranje o legalizaciji objekata u Zagrebu

Koliko će platiti komunalnu naknadu, koji su dokumenti potrebni, što se sve može legalizirati, samo su neka od pitanja koja su građani postavljali jučer zaposlenicima u novom uredu za informiranje o legalizaciji objekata u zgradi Gradske uprave.

Prvi radni dan prošao je prilično burno. Pravnici su imali najviše posla, posjetilo ih je više od stotinu građana, a ni telefoni nisu prestajali zvoniti. Uvedena je besplatna telefonska linija 0800-1771.

 

Ured u Savskoj od petka

Ljudi pitaju svašta. Koja su im prava, kako ih realizirati, koju dokumentaciju ponijeti i slično. Česta su pitanja i o plaćanju komunalne naknade koju nisu platili prilikom gradnje objekata. Na koji način je mogu izračunati i slično – kazala je pravnica Tamara Pivac.

 

Komunalnu naknadu nemoguće je izračunati ne zna li se površina objekta, pa pravnici savjetuju građanima da barem približno izmjere objekt kako bi im mogli pomoći. Traže se i savjeti o geodetskim elaboratima, koliko oni koštaju. Nerijetka su i pitanja o građevinama sagrađenima na gradskoj zemlji.

- Ako je nešto sagrađeno na gradskoj parceli, moguće je tražiti legalizaciju objekta. Grad ne namjerava rušiti takve građevine, barem ne one koje zadovoljavaju osnovne kriterije. Nastojat će se riješiti imovinskopravna pitanja, i to tako da će građani moći kupiti zemlju od grada – kazala je pravnica Valerija Sopta.

 

Građani traže i način za legalizaciju raznih objekata, od garaža, šupa do kuća i poslovnih prostora.

Iako je otvaranje sličnog ureda na Savskoj cesti 41 najavljeno također za jučer, on će biti spreman tek u petak. U novoj prostoriji u zgradi Zagrepčanke savjete će moći potražiti socijalno ugroženi, a pomoć će dobiti potpuno besplatno.

 

Oko 4 tisuće zahtjeva

– U tome uredu pomoć će moći primiti građani lošijeg imovinskog statusa. Na usluzi će im biti geodet i arhitekt, a sve troškove snosit će grad - kazao je gradonačelnik Milan Bandić.

Do sada je u gradski Ured za izgradnju grada stiglo nešto manje od četiri tisuće zahtjeva za legalizaciju objekata, a procjenjuje se da ih je u Zagrebu oko 17 tisuća. Građani su zainteresirani i za nove cijene komunalnog doprinosa, a koje bi trebale biti niže i do 30 posto, ovisno o zoni gradnje. Iako će Gradska skupština o tome odlučivati tek u četvrtak, gradonačelnik vjeruje da će nove cijene biti i prihvaćene. – Nema razloga da se ta odluka ne prihvati. Niže cijene komunalne naknade bit će u svim zonama – ponovio je Milan Bandić.

Ocijenite ovo:

prosjek 0.0 (0 glas(a)/ova)

Vezani ?lanci

 • Vijesti »

  Početkom idućeg tjedna započinje novi val rušenja bespravnih objekata - Rušenja se odnose na zahvate u Splitu i okolici.

 • Vijesti »

  Vlada 'produžila' rok za legalizaciju - Vlada je Saboru poslala prijedlog zakonskih izmjena koje će ponovno omogućiti predaju zahtjeva za ozakonjenje nelegalnih građevina do 30. lipnja 2018. godine.

 • Vijesti »

  600.000 građana moglo bi ostati bez kuće! - Ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš kaže da je čak dvije trećine podnesenih zahtjeva nepotpuno. Unatoč tome što su na vrijeme predali zahtjeve i možda imaju sve uvjete za legalizaciju, čak 600 tisuća građana moglo bi ipak ostati bez svojih kuća i drugih nekretnina.

 • Vijesti »

  Legalizacija - ozbiljno upozorenje! - S radom je danas krenula Agencija za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada što bi trebalo ubrzati rješavanje zahtjeva za legalizaciju. U agenciji radi 140 ljudi, a u startu su dobili oko 60.000 predmeta izuzetih iz upravnih odijela županija i gradova.

 • Vijesti »

  Svaki 6. zahtjev za legalizaciju je odbijen! - Odbijeni su zahtjevi za, primjerice, legalizaciju gradnje na pomorskom dobru. Odbačeni su oni nakon 1. lipnja.


ostale vijesti

 • Zagreb

  Bageri na obali Save

  Bageri na obali Save

  Novi projekt u Zagreb: Uređene prostore uz Savu građani će moći koristiti već ovo ljeto, tvrde u Gradu Zagrebu najavljujući kako obali žele udahnuti urbani život.

  27.04.2018.

 • Režije

  Novo poskupljenje struje

  Spuštena je granica ulaska u takozvani crveni tarifni model s 30 na 20 kilovata, gdje se naplaćuje trošak vršne radne snage.

  19.03.2018.

 • grijanje

  Zbog EU direktive morat ćete zamijeniti bojlere

  Uredba Europske komisije 813/2013, koja je u primjeni od rujna 2015., više ne dozvoljava prodaju klasičnih turbo-plinskih bojlera u EU te se radi energetske učinkovitosti traži ugradnja nove generacije uređaja za grijanje - kondenzacijskih bojlera.

  08.02.2018.

kontakt Zaštita osobnih podataka registracija za ponuđače arhiva potražnje oglasni prostor uvjeti korištenja i pravne obavijesti imenik izvođača

  

partnerske stranice

Get it on Google Play

za računalne djelatnosti i usluge10090 Zagreb, Sunčani brijeg 40 ● CMS 19.0528 - 19 / 37