bespravna gradnja

Visoka cijena legalizacije

Ovih bi se dana u Saboru trebao naći prijedlog novog zakona o legalizaciji bespravne gradnje. No, stručnjaci upozoravaju da bi pojedini članci tog zakona mogli zakomplicirati postupak legalizacije i skupo koštati vlasnike kvadrata u nelegalnim zgradama.

Naime, arhitekti koji su pod uvjetom anonimnosti, upozorili su da se zbog članka 11. predloženog zakona mnogi stanovi, odnosno zgrade sagrađene 90-ih godina bez uporabne dozvole – neće moći legalizirati, a onda niti prodavati ili kupovati. Kažu, čak 98 posto nezakonito izgrađenih zgrada ima manjkavost u primjeni požarnih zahtjeva, i prema starim i prema važećim propisima!

Članak 11. zakona tiče se tzv. "zahtjevnih zgrada, većih od 400 četvornih metara građevinske bruto površine". U članak je uvršten stavak prema kojem je za donošenje rješenja o izvedenom stanju, kao konačnoj potvrdi na temelju koje se zgrada može legalizirati, potrebno priložiti i izjavu ovlaštenog arhitekta te inženjera građevinarstva, elektrotehnike i strojarstva da nezakonito izgrađena zgrada ispunjava bitan zahtjev sigurnosti u korištenju te bitan zahtjev zaštite od požara. To znači da će sada arhitekti, odnosno inženjeri morati preuzimati odgovornost potpisujući potvrdu da je zgrada, u protupožarnom, statičkom i svakom drugom smislu sigurna.

 

Tko će se usuditi preuzeti odgovornost za stihijski građene zgrade?

"A stotine, tisuće stambenih zgrada koje nemaju uporabnu dozvolu, u pravilu nisu sagrađene niti u skladu s građevinskom dozvolom, jer je u njima najčešće povećavan broj stanova, a u nemalom broju slučajeva čak nemaju niti građevinsku dozvolu. Kako su sve te građevine građene stihijski, tj. projekt je mijenjan na licu mjesta bez uplitanja stručne osobe, zgrade ni tada nisu ispunjavale bitan zahtjev zaštite od požara, a pogotovo ga ne ispunjavaju prema današnjim propisima, niti mogu biti za njih izdani atesti instalacija vode, odvodnje, plina, grijanja i slično", kazali su arhitekti, koji smatraju da će se rijetki usuditi odgovarati za takve zgrade, i to na temelju nepouzdanih starih dokumenata.

Također napominju da će vlasnici takvih stanova morati prvo ishoditi nekoliko skupih atesta, za koje se niti ne zna hoće li biti pozitivno riješeni (atesti za struju, vodu, plin itd). Kažu da je zato bitno da se takve zgrade "ozakoni takve kakve jesu, uz plaćanje doprinosa".

 

Ima li smisla sada tražiti mišljenje statičara?

"Ima li smisla sada za te zgrade, u kojima ljudi žive i po 20 godina, za ozakonjenje tražiti, primjerice, mišljenje statičara?!", pitaju zgroženi arhitekti. Kako zaključuju, zakon je trebao pojednostaviti i pojeftiniti postupak ishođenja rješenja o izvedenom stanju, no u ovom je slučaju vlasnicima stanova u nezakonitim zgradama odredio ishođenje desetak atesta koji su iznimno skupi, i potpis arhitekata i inženjera koji neće htjeti na svoja leđa preuzimati toliku odgovornost.

Ocijenite ovo:

prosjek 0.0 (0 glas(a)/ova)

Vezani ?lanci


ostale vijesti

 • Zagreb

  Bageri na obali Save

  Bageri na obali Save

  Novi projekt u Zagreb: Uređene prostore uz Savu građani će moći koristiti već ovo ljeto, tvrde u Gradu Zagrebu najavljujući kako obali žele udahnuti urbani život.

  27.04.2018.

 • Režije

  Novo poskupljenje struje

  Spuštena je granica ulaska u takozvani crveni tarifni model s 30 na 20 kilovata, gdje se naplaćuje trošak vršne radne snage.

  19.03.2018.

 • grijanje

  Zbog EU direktive morat ćete zamijeniti bojlere

  Uredba Europske komisije 813/2013, koja je u primjeni od rujna 2015., više ne dozvoljava prodaju klasičnih turbo-plinskih bojlera u EU te se radi energetske učinkovitosti traži ugradnja nove generacije uređaja za grijanje - kondenzacijskih bojlera.

  08.02.2018.

kontakt Zaštita osobnih podataka registracija za ponuđače arhiva potražnje oglasni prostor uvjeti korištenja i pravne obavijesti imenik izvođača

  

partnerske stranice

Get it on Google Play

za računalne djelatnosti i usluge10090 Zagreb, Sunčani brijeg 40 ● CMS 19.0528 - 4 / 21