bespravna gradnja

Vrdoljak: Za bespravnu gradnju na moru naknada će biti 20 puta veća

Objekti će se ovim izmjenama moći legalizirati na većem broju prostora, pa tako i na površinama izvan građevinskog područja u zaštićenom obalnom području mora u pojasu do 70 metara.

Nacrt izmijenjenog Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama spreman je za javnu raspravu, a Sabor bi ga trebao izglasovati do ovog ljeta, kazao je u ponedjeljak ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak.

S obzirom na važnost zakona, provest će se desetak javnih rasprava diljem Hrvatske kako bi se obuhvatile specifičnosti svih regija. Objekti će se ovim izmjenama moći legalizirati na većem broju prostora, pa tako i na površinama izvan građevinskog područja u zaštićenom obalnom području mora u pojasu do 70 metara, na poljoprivrednom zemljištu kategorije osobito vrijedno obradivo i vrijedno obradivo zemljište te na površinama gospodarske i zaštitne šume te šuma s posebnom namjenom. Moguće je i uvjetno ozakonjenje zgrada na kulturnom dobru, na vodnom dobru te u rezervatima ili spomenicima prirode, ali uz posebnu suglasnost nadležnih tijela.

 

Određene su četiri grupe zgrada i ovisno o njihovoj veličini definiran je i sadržaj i obim dokumentacije koja se prilaže uz zahtjev, pa su tako zgrade podijeljene u četiri grupe:

 • zahtjevna zgrada (zgrada čija je građevinska bruto površina veća od 400 četvornih metara i zgrada za obavljanje isključivo poljoprivrednih djelatnosti čija je građevinska bruto površina veća od 1000 četvornih metara),
 • manje zahtjevna zgrada (zgrada čija je građevinska bruto površina nije veća od 400 četvornih metara i zgrada za obavljanje isključivo poljoprivrednih djelatnosti čija građevinska bruto površina nije veća od 1000 četvornih metara),
 • jednostavna zgrada (zgrada čija građevinska bruto površina nije veća od 100 četvornih metara) i
 • pomoćna zgrada (pomoćna zgrada u funkciji osnovne zgrade, koja ima jednu etažu i čija tlocrtna površina nije veća od 50 četvornih metara).

 

Prije izdavanja rješenja o izvedenom stanju sada će biti potrebno platiti samo naknadu za zadržavanje u prostoru, a moguće ju je platiti cijelu ili u obrocima. Komunalni doprinos i vodni doprinos plaćat će se nakon što je doneseno rješenje o izvedenom stanju, a rok za podnošenje zahtjeva za izdavanje spomenutog rješenja produžuje se do 30. lipnja 2013. 

 

– Kao što vidite, pojednostavili smo cijeli postupak i produžili rokove. Želimo da to bude efikasan i pravedan zakon, iako je teško postići da bude apsolutno pravedan i zato smatramo da je javna rasprava ključ. Nakon ovog zakona trebamo se zabaviti i drugim stvarima kako bismo došli do brze i efikasne građevinske inspekcije i što kvalitetnije administracije – objasnio je ministar Vrdoljak koji je pozvao i sve građane koji upravo grade bez dozvola da prestanu s time i ne troše novac jer im te građevine neće legalizirati.

 

O cijenama naknada ministar nije htio još govoriti, dosta toga će se, tvrdi, iskristalizirati tijekom javne rasprave, no sigurno je da će sa zakonom doći i nova uredba s cjenikom. Sigurno je da će naknada nekom pomoćnom poljoprivrednom objektu biti bar 20 puta manja nego nekome tko ima kuću 70 metara do mora. Netko će imati smanjenje za deset posto, a netko povećanje – tvrdi ministar Vrdoljak te dodaje da će onima koji naknadu plate jednokratno sigurno biti ponuđen popust, možda i do 25 posto.

Ocijenite ovo:

prosjek 0.0 (0 glas(a)/ova)

Vezani ?lanci

 • Vijesti »

  Početkom idućeg tjedna započinje novi val rušenja bespravnih objekata - Rušenja se odnose na zahvate u Splitu i okolici.

 • Vijesti »

  Vlada 'produžila' rok za legalizaciju - Vlada je Saboru poslala prijedlog zakonskih izmjena koje će ponovno omogućiti predaju zahtjeva za ozakonjenje nelegalnih građevina do 30. lipnja 2018. godine.

 • Vodič za investitore - gradnja kuće »

  Komunalni i vodni doprinos - Komunalni i vodni doprinos plaćaju se prema volumenu buduće građevine.

 • Vodič za investitore - gradnja kuće »

  Glavni projekt - Glavni projekt je skup međusobno usklađenih projekata kojima se daje tehničko rješenje građevine i dokazuje ispunjavanje temeljnih zahtjeva

 • Vijesti »

  600.000 građana moglo bi ostati bez kuće! - Ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš kaže da je čak dvije trećine podnesenih zahtjeva nepotpuno. Unatoč tome što su na vrijeme predali zahtjeve i možda imaju sve uvjete za legalizaciju, čak 600 tisuća građana moglo bi ipak ostati bez svojih kuća i drugih nekretnina.


ostale vijesti

 • Zagreb

  Bageri na obali Save

  Bageri na obali Save

  Novi projekt u Zagreb: Uređene prostore uz Savu građani će moći koristiti već ovo ljeto, tvrde u Gradu Zagrebu najavljujući kako obali žele udahnuti urbani život.

  27.04.2018.

 • Režije

  Novo poskupljenje struje

  Spuštena je granica ulaska u takozvani crveni tarifni model s 30 na 20 kilovata, gdje se naplaćuje trošak vršne radne snage.

  19.03.2018.

 • grijanje

  Zbog EU direktive morat ćete zamijeniti bojlere

  Uredba Europske komisije 813/2013, koja je u primjeni od rujna 2015., više ne dozvoljava prodaju klasičnih turbo-plinskih bojlera u EU te se radi energetske učinkovitosti traži ugradnja nove generacije uređaja za grijanje - kondenzacijskih bojlera.

  08.02.2018.

kontakt Zaštita osobnih podataka registracija za ponuđače arhiva potražnje oglasni prostor uvjeti korištenja i pravne obavijesti imenik izvođača

  

partnerske stranice

Get it on Google Play

za računalne djelatnosti i usluge10090 Zagreb, Sunčani brijeg 40 ● CMS 19.0528 - 0 / 14