bespravna gradnja

Vrdoljak: Za bespravnu gradnju na moru naknada će biti 20 puta veća

Objekti će se ovim izmjenama moći legalizirati na većem broju prostora, pa tako i na površinama izvan građevinskog područja u zaštićenom obalnom području mora u pojasu do 70 metara.

Nacrt izmijenjenog Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama spreman je za javnu raspravu, a Sabor bi ga trebao izglasovati do ovog ljeta, kazao je u ponedjeljak ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak.

S obzirom na važnost zakona, provest će se desetak javnih rasprava diljem Hrvatske kako bi se obuhvatile specifičnosti svih regija. Objekti će se ovim izmjenama moći legalizirati na većem broju prostora, pa tako i na površinama izvan građevinskog područja u zaštićenom obalnom području mora u pojasu do 70 metara, na poljoprivrednom zemljištu kategorije osobito vrijedno obradivo i vrijedno obradivo zemljište te na površinama gospodarske i zaštitne šume te šuma s posebnom namjenom. Moguće je i uvjetno ozakonjenje zgrada na kulturnom dobru, na vodnom dobru te u rezervatima ili spomenicima prirode, ali uz posebnu suglasnost nadležnih tijela.

 

Određene su četiri grupe zgrada i ovisno o njihovoj veličini definiran je i sadržaj i obim dokumentacije koja se prilaže uz zahtjev, pa su tako zgrade podijeljene u četiri grupe:

  • zahtjevna zgrada (zgrada čija je građevinska bruto površina veća od 400 četvornih metara i zgrada za obavljanje isključivo poljoprivrednih djelatnosti čija je građevinska bruto površina veća od 1000 četvornih metara),
  • manje zahtjevna zgrada (zgrada čija je građevinska bruto površina nije veća od 400 četvornih metara i zgrada za obavljanje isključivo poljoprivrednih djelatnosti čija građevinska bruto površina nije veća od 1000 četvornih metara),
  • jednostavna zgrada (zgrada čija građevinska bruto površina nije veća od 100 četvornih metara) i
  • pomoćna zgrada (pomoćna zgrada u funkciji osnovne zgrade, koja ima jednu etažu i čija tlocrtna površina nije veća od 50 četvornih metara).

 

Prije izdavanja rješenja o izvedenom stanju sada će biti potrebno platiti samo naknadu za zadržavanje u prostoru, a moguće ju je platiti cijelu ili u obrocima. Komunalni doprinos i vodni doprinos plaćat će se nakon što je doneseno rješenje o izvedenom stanju, a rok za podnošenje zahtjeva za izdavanje spomenutog rješenja produžuje se do 30. lipnja 2013. 

 

– Kao što vidite, pojednostavili smo cijeli postupak i produžili rokove. Želimo da to bude efikasan i pravedan zakon, iako je teško postići da bude apsolutno pravedan i zato smatramo da je javna rasprava ključ. Nakon ovog zakona trebamo se zabaviti i drugim stvarima kako bismo došli do brze i efikasne građevinske inspekcije i što kvalitetnije administracije – objasnio je ministar Vrdoljak koji je pozvao i sve građane koji upravo grade bez dozvola da prestanu s time i ne troše novac jer im te građevine neće legalizirati.

 

O cijenama naknada ministar nije htio još govoriti, dosta toga će se, tvrdi, iskristalizirati tijekom javne rasprave, no sigurno je da će sa zakonom doći i nova uredba s cjenikom. Sigurno je da će naknada nekom pomoćnom poljoprivrednom objektu biti bar 20 puta manja nego nekome tko ima kuću 70 metara do mora. Netko će imati smanjenje za deset posto, a netko povećanje – tvrdi ministar Vrdoljak te dodaje da će onima koji naknadu plate jednokratno sigurno biti ponuđen popust, možda i do 25 posto.