bespravna gradnja

Za legalizaciju objekta morate pitati i susjeda

Poslovni dnevnik je uspio doći do nacrta novog zakona te doznaje da će u roku 10-ak dana biti završena i uredba koja će propisivati kolika naknada će se plaćati povrh komunalnog i vodnog doprinosa za legalizaciju sada bespravne gradnje. To su samo neki članci u Nacrtu zakona o postupanju s nezakonitim zgradama koji su u srijedu prezentirani širokoj stručnoj javnosti u Ministarstvu zaštite okoliša i prostornog uređenja.

Ministar Branko Bačić dan prije je održao sastanak s čelnicima Zagrebačke banke i PBZ-a kako bi se osigurali povoljni krediti za pokrivanje troška legalizacije.

 

Što donosi nacrt novog zakona?

Naknada ostaje

- uz komunalni doprinos ipak će se morati platiti i još neodređena naknada, od nje 75 posto ide državi, a 25 posto lokalcima

Skuplje za komercijalne objekte

- naknada će biti znatno niža za objekte za stanovanje od onih komercijalnih poput apartmana, ugostiteljstva itd.

Ne može se legalizirati

- na koridorima, na poljoprivrednom zemljištu, u nacionalnom parku, obalnom pojasu od 100m, eksploatacijskim poljima, kulturnim dobrima, šumama posebne namjene i sl.

Može se legalizirati

- čak i unutar 100m obalnog pojasa ako je za stanovanje, na poljoprivrednom za obiteljska gospodarstva

Obročna otplata i krediti

- komunalni doprinos i naknada moći će se platiti na rate ili dobiti povoljne kredite banaka

Susjed može 'rušiti' legalizaciju

- susjed koji je prijavio bespravnu gradnju postaje stranka u postupku legalizacije, mora biti saslušan i može srušiti postupak

Ocijenite ovo:

prosjek 0.0 (0 glas(a)/ova)

Vezani članci

 • Vijesti »

  Početkom idućeg tjedna započinje novi val rušenja bespravnih objekata - Rušenja se odnose na zahvate u Splitu i okolici.

 • Vijesti »

  Vlada 'produžila' rok za legalizaciju - Vlada je Saboru poslala prijedlog zakonskih izmjena koje će ponovno omogućiti predaju zahtjeva za ozakonjenje nelegalnih građevina do 30. lipnja 2018. godine.

 • Vijesti »

  600.000 građana moglo bi ostati bez kuće! - Ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš kaže da je čak dvije trećine podnesenih zahtjeva nepotpuno. Unatoč tome što su na vrijeme predali zahtjeve i možda imaju sve uvjete za legalizaciju, čak 600 tisuća građana moglo bi ipak ostati bez svojih kuća i drugih nekretnina.

 • Vijesti »

  Legalizacija - ozbiljno upozorenje! - S radom je danas krenula Agencija za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada što bi trebalo ubrzati rješavanje zahtjeva za legalizaciju. U agenciji radi 140 ljudi, a u startu su dobili oko 60.000 predmeta izuzetih iz upravnih odijela županija i gradova.

 • Vijesti »

  Građevinska e-dozvola - Od 1. siječnja stižu e-dozvole - Sustav će slati upozorenja šefovima čim netko zakasni s postupkom!


ostale vijesti

 • Zagreb

  Bageri na obali Save

  Bageri na obali Save

  Novi projekt u Zagreb: Uređene prostore uz Savu građani će moći koristiti već ovo ljeto, tvrde u Gradu Zagrebu najavljujući kako obali žele udahnuti urbani život.

  27.04.2018.

 • Režije

  Novo poskupljenje struje

  Spuštena je granica ulaska u takozvani crveni tarifni model s 30 na 20 kilovata, gdje se naplaćuje trošak vršne radne snage.

  19.03.2018.

 • grijanje

  Zbog EU direktive morat ćete zamijeniti bojlere

  Uredba Europske komisije 813/2013, koja je u primjeni od rujna 2015., više ne dozvoljava prodaju klasičnih turbo-plinskih bojlera u EU te se radi energetske učinkovitosti traži ugradnja nove generacije uređaja za grijanje - kondenzacijskih bojlera.

  08.02.2018.

kontakt Zaštita osobnih podataka registracija za ponuđače arhiva potražnje oglasni prostor uvjeti korištenja i pravne obavijesti imenik izvođača

  

partnerske stranice

Get it on Google Play

za računalne djelatnosti i usluge10090 Zagreb, Sunčani brijeg 40 ● CMS 19.0123 - 26 / 22