bespravna gradnja

Za legalizaciju objekta morate pitati i susjeda

Poslovni dnevnik je uspio doći do nacrta novog zakona te doznaje da će u roku 10-ak dana biti završena i uredba koja će propisivati kolika naknada će se plaćati povrh komunalnog i vodnog doprinosa za legalizaciju sada bespravne gradnje. To su samo neki članci u Nacrtu zakona o postupanju s nezakonitim zgradama koji su u srijedu prezentirani širokoj stručnoj javnosti u Ministarstvu zaštite okoliša i prostornog uređenja.

Ministar Branko Bačić dan prije je održao sastanak s čelnicima Zagrebačke banke i PBZ-a kako bi se osigurali povoljni krediti za pokrivanje troška legalizacije.

 

Što donosi nacrt novog zakona?

Naknada ostaje

- uz komunalni doprinos ipak će se morati platiti i još neodređena naknada, od nje 75 posto ide državi, a 25 posto lokalcima

Skuplje za komercijalne objekte

- naknada će biti znatno niža za objekte za stanovanje od onih komercijalnih poput apartmana, ugostiteljstva itd.

Ne može se legalizirati

- na koridorima, na poljoprivrednom zemljištu, u nacionalnom parku, obalnom pojasu od 100m, eksploatacijskim poljima, kulturnim dobrima, šumama posebne namjene i sl.

Može se legalizirati

- čak i unutar 100m obalnog pojasa ako je za stanovanje, na poljoprivrednom za obiteljska gospodarstva

Obročna otplata i krediti

- komunalni doprinos i naknada moći će se platiti na rate ili dobiti povoljne kredite banaka

Susjed može 'rušiti' legalizaciju

- susjed koji je prijavio bespravnu gradnju postaje stranka u postupku legalizacije, mora biti saslušan i može srušiti postupak

Ocijenite ovo:

prosjek 0.0 (0 glas(a)/ova)

Vezani ?lanci

 • Vijesti »

  Početkom idućeg tjedna započinje novi val rušenja bespravnih objekata - Rušenja se odnose na zahvate u Splitu i okolici.

 • Vijesti »

  Vlada 'produžila' rok za legalizaciju - Vlada je Saboru poslala prijedlog zakonskih izmjena koje će ponovno omogućiti predaju zahtjeva za ozakonjenje nelegalnih građevina do 30. lipnja 2018. godine.

 • Vijesti »

  600.000 građana moglo bi ostati bez kuće! - Ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš kaže da je čak dvije trećine podnesenih zahtjeva nepotpuno. Unatoč tome što su na vrijeme predali zahtjeve i možda imaju sve uvjete za legalizaciju, čak 600 tisuća građana moglo bi ipak ostati bez svojih kuća i drugih nekretnina.

 • Vijesti »

  Legalizacija - ozbiljno upozorenje! - S radom je danas krenula Agencija za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada što bi trebalo ubrzati rješavanje zahtjeva za legalizaciju. U agenciji radi 140 ljudi, a u startu su dobili oko 60.000 predmeta izuzetih iz upravnih odijela županija i gradova.

 • Vijesti »

  Građevinska e-dozvola - Od 1. siječnja stižu e-dozvole - Sustav će slati upozorenja šefovima čim netko zakasni s postupkom!

Mora biti razlika između onih koji su ishodovali i platili sve papire i onih koji su pravdu uzimali na svoju stranu i gradili bez dozvola i gnjavaža po raznim državnim tijelima. Zar ne? Koja je fora tražiti sve moguće dozvole i možda ih i ne dobiti, kada možeš ići glavom kroz zid i vikati kasnije kako su ti uništili uloženo na nelegalan način. Mislim da su prejeftino prošli!!!

naravno, gadovi su smislili još jedan način da negdje uzmu lovu, "državni aparat mora opstati". Samo ne znam odakle narodu još i za to...


ostale vijesti

 • Zagreb

  Bageri na obali Save

  Bageri na obali Save

  Novi projekt u Zagreb: Uređene prostore uz Savu građani će moći koristiti već ovo ljeto, tvrde u Gradu Zagrebu najavljujući kako obali žele udahnuti urbani život.

  27.04.2018.

 • Režije

  Novo poskupljenje struje

  Spuštena je granica ulaska u takozvani crveni tarifni model s 30 na 20 kilovata, gdje se naplaćuje trošak vršne radne snage.

  19.03.2018.

 • grijanje

  Zbog EU direktive morat ćete zamijeniti bojlere

  Uredba Europske komisije 813/2013, koja je u primjeni od rujna 2015., više ne dozvoljava prodaju klasičnih turbo-plinskih bojlera u EU te se radi energetske učinkovitosti traži ugradnja nove generacije uređaja za grijanje - kondenzacijskih bojlera.

  08.02.2018.

kontakt Zaštita osobnih podataka registracija za ponuđače arhiva potražnje oglasni prostor uvjeti korištenja i pravne obavijesti imenik izvođača

  

partnerske stranice

Get it on Google Play

za računalne djelatnosti i usluge10090 Zagreb, Sunčani brijeg 40 ● CMS 19.0528 - 4 / 29