Toplinska energija

radijator

Izračunajte potrebnu snagu za grijanje

Radijator je najčešći element za grijanje u stambenim, industrijskim ili javnim prostorima. Sastoje se od šupljih elemenata koji su trajno napunjeni vodom.

Važne tehničke karakteristike na koje treba obratiti pozornost kada kupujete radijator je njegov radni kapacitet i pritisak. Prije instaliranja opreme za grijanje treba pažljivo razmotriti svaki detalj: materijal od kojeg je napravljen radijator (aluminijski ili gusani), njegov dizajn i proračunski rad.

Kompletan izračun odredit će potreban broj radijatora, njihovih sekcija i potrebnu snagu za grijanje. Na današnjem tržištu postoji veliki broj radijatore s različitim specifikacijama. Nakon odabira najprikladnijeg dizajna te kad odredite svoje potrebe, možete pristupiti izračunu potrebnog broja radijatora. Za vrstu radijatora koje planirate instalirati u prostoru koji namjeravate grijati, potrebno je saznati podatak koliko snage daje jedan njegov članak. Kako se ovdje ipak radi samo o okvirnom izračunu možete uzeti podatak da jedan prosječni članak standardnog aluminijskog radijatora ima oko 120 W dok stari gusani radijatori imaju oko 160 W po članku.

aluminijski radijator

Prosječna snaga članka aluminijskog radijatora iznosi oko 120 W

gusnati radijator

 

 

Prosječna snaga jednog članka ovakvog radijatora iznosi oko

160 W

 Izračun površine prostorije

Snaga po članku ovisi o visini radijatora, odnosno njegovih članaka. Za početak je potrebno definirati prostor, odnosno veličinu sobe. Da biste to učinili, jednostavno pomnožite širinu i dužinu prostorije. Nakon mjerenja visine stropa potrebno je izbrojati broj vrata i prozora te ustanoviti materijal od kojeg je napravljena vanjska stolarija. Kako bi se izračunati potrebnu snagu za grijanje uzima se ukupna površina prostorije pomnožena sa 100 W.

Dobivena brojka se dalje prilagođava uz pomoć posebnih faktora gdje se izračun povećava ili smanjuje ovisno o gubicima na izolaciji vanjskih zidova. Npr. ako je vanjska stolarija sobe PVC izvedbe, vrijednost bi trebala biti smanjena za 20 %. Izračun je napravljen ako je visina stropa prostorije do 3 m. Kada su stropovi iznad tri metra izračun treba povećati za faktor 1.4.

- Ako je stan na kutu, odnosno ako promatrana soba ima više vanjskih zidova, snaga se povećava za faktor 1,8.
- Ako su u prostoru više od dva prozora, snaga se povećava za faktor 1,8.

Pri vrlo niskim temperaturama tijekom zimskog vremena potrebna snaga za grijanje se udvostručuje. Kad se izvodi ukupni izračun svakako treba predvidjeti da cijeli sustav može isporučiti dovoljno energije i dok su vani vrlo hladni zimski dani. Kada nema potrebe za tolikom količinom energije pogonski sustav će smanjiti isporuku jer će kontrolu topline prostora vršiti putem sobnog termostata.

Koliko sekcija vam je potrebno za grijanje?

Postoji nekoliko načina za obavljanje izračun radijatora za grijanje u sobi. Najpouzdaniji način je da posao izračuna prepustite projektnim uredima koji se bave izračunom strojarskih instalacija. Njihov izračun je temelj za izvedbu instalacija vodovoda, odvodnje, grijanja, ventilacije, klimatizacije te ostalog. Takav izračun će uključiti toplinske gubite svake prostorije koje vi ne možete precizno izračunati bez poznavanja svih potrebnih faktora.

Ovaj članak Vam nudi okviran izračun na temelju kojeg bi mogli planirati buduće potrebe za instaliranom snagom za grijanje te broj radijatora.