zdravi interijer

automatsko prozračivanje

Prozračivanje prostorija

U prošlom članku smo pisali o uštedama energije. Upravo zbog štednje često zaboravimo da je pravilno prozračivanje vrlo bitno za zdravlje. Klasično prozračivanje prostora izvodi se kratkotrajnim otvaranjem prozora. Vjerojatno niste ni znali da se u izračun toplinskih gubitaka prostorije ubraja i potreba za prozračivanjem.

Osim otvaranja prozora, za pravilno prozračivanje postoji i još nekoliko jeftinijih rješenja koje navodimo u ovom članku. Najkvalitetnije rješenje je sustav za rekuperaciju no njegova cijena je znatna.

 

Jedan je od najvažnijih zahtjeva za konstantno prozračivanje je neprestano kruženje zraka. Zrak se mora gibati po svim prostorima, inače dolazi do kondenzata, zaostajanja radona i pomanjkanja kisika. Radon je jednoatomni plin bez boje i mirisa, oko 8 puta gušći od zraka pri sobnoj temperaturi. Radioaktivan je, jako toksičan i kancerogen ako se udiše. Važna je i količina zraka, primjerice u kupaonici s višom vlagom potreban je veći protok zraka, kao i u kuhinji tijekom kuhanja, dok je za ostale prostore potreban manji protok zraka (od 0,3 do 0,8 izmjena ukupnog volumena stana na sat). Suvremena su rješenja išla u dva smjera. Jedno je već spomenuti sustav za rekuperaciju, a drugi, kojim će se pozabaviti ovaj članak, jest jeftinije rješenje za stari i novi stan u višestambenoj zgradi, a čiji je učinak dokazano odličan.

 

Rješenja problema prozračivanja

Navedena se dva primjera (ugradnja posebnih ventilatora u svakom stanu ili novi zajednički ventilator koji odvodi zrak iz svih vertikalnih kanala) mogu riješiti na dva načina. Prvi je način ugradnja posebnih ventilatora u svakom stanu na odvodni kanal za prozračivanje (tamo gdje je klasični ventilator ili obična rozeta). Ti su posebni ventilatori napravljeni tako da neprestano rade s protokom 25 – 30 m3/h, za što trebaju samo 5 – 7 W električne energije (u jednoj godini potroše 30,00 do 45,00 kuna električne energije) i vrlo su tihi - 23dB. Posebnost je tih ventilatora u tom da lako prepoznaju vlagu u prostoru i ako ustanove da je vlage previše (kupaonica, kuhinja) povremeno povećavaju protok zraka do 80 - 90 m3/h, a kad sadržaj vlage u zraku padne, opet rade u nižem režimu.

 

Potrebno je osigurati dovod zraka u stambene prostore i to tako da se u postojeće prozorske okvire ugrade posebne higrosenzibilne rozete koje odgovarajući doziraju svježi zrak. Radi se o dva do tri sata rada s montažom i minimalnim troškovima (ako su prozori stari to nije potrebno). To rješenje dolazi u obzir ako je prozračivanje riješeno uobičajenim lokalnim ventilatorima koji rade povremeno ili u slučaju kad se stanari ne mogu odlučiti za zajedničku sanaciju zajedničkoga odvodnog ventilatora u potkrovlju.

 

Rozeta za ventilaciju

Drugo je rješenje u tome da se aktivira novi zajednički uređaj, zajednički ventilator koji odvodi zrak iz svih vertikalnih kanala tako da su svi protoci kontrolirani te da je potrošnja energije mala, a uređaj ne proizvodi veliku buku. Taj sustav radi tako da se na sve odvode zraka iz kuhinja, kupaonica i zahoda ugrade posebne rozete u koje je ugrađen mehanički regulator protoka. U kuhinju i sanitarne prostorije ugrađuju se rozete s fiksnim protokom 30 m3/h, a u kupaonicu malo skuplja rozeta koja reagira na vlagu i regulira protok od 30 do 75 m3/h. Naravno, nužna je i ugradnja higrosenzibilnih rozeta na prozorske okvire (postoje rozete i za proboj kroz zid).

 

Rozete reagiraju na vlagu u prostoru - što je više ljudi u prostoru veća je i vlaga te se rozete više otvaraju i dopuštaju veći protok zraka. Tako danju više zraka dolazi u prostore dnevnoga boravka, a noću u spavaće prostore. U potkrovlju se ugrađuje poseban ventilator s odgovarajućim volumenskim protokom koji će stalno sisati zrak iz svih vertikalnih kanala, njegova je buka oko 35 dB, potrošnja takva da je mjesečni trošak za stan oko 4,00 kune. Ako su vertikale zajedničke za više stanova, pri svakoj se rozeti mora ugraditi poseban protupožarni element (koji se u požaru napuhne i zatvori protok zraka), inače to nije potrebno.

 

Navedena su rješenja energijski štedljiva, iako nemaju jedinicu za vračanje topline, jer osiguravaju jednakomjernu i volumenski uravnoteženu izmjenu zraka. Osiguravaju kvalitetne i zdrave stambene uvjete što klasična rješenja ne nude. Može se zaključiti da suvremena ventilacija nije preskupa s obzirom na to da investicije i troškovi rada nisu visoki.