za hrabre majstore

stalak za noževe

Stalak za noževe

Ako ste dovoljno hrabri i imate nešto hobi alata možete napraviti ovaj atraktivan ukras za kuhinju. Naravno, osim dekoracije tu je i praktična upotrebna vrijednost.

Alat koji smo koristili

- motorna pila - osim što je njome najlakše izrezati panj mi smo je koristili i za utore.

- dlijeta - s njima smo skidali koru

- obična bušilica - manje utore smo izradili pomoću male obične bušilice

- tračna brusilica - brusili smo gornju plohu

- brusni papir - s njim smo popravili rubove i prebrusili panj

Evo kako:

panj na početku izrade stalka za noževe Ovo je naš panj na početku izrade. To je panj manjeg oraha a ovaj segment je negdje iz sredine stabla. Njegov doljnji dio (na slici) je zapravo bio gore dok je rastao na stablu. Mi smo ga okrenuli radi stabilnosti. Cijeli panj prikazan na ovoj slici je bio visok oko 30cm. Nakon što smo izradili utore i saznali njihovu dubinu panj je skraćen tako da je u konačnici visine cca 20cm.

 

Kliknite na bilo koju fotografiju i pogledajte sve slike veće!

 

urezani utori

slika lijevo - prikazuje naš stalak nakon što smo u panju izrezali utore. To smo učinili motornom pilom premda ovo nije najbolji izbor. Tko ima na raspolaganju kakvu ručnu glodalicu s odgovarajućim alatom svakako će puno lakše, urednije i preciznije to izvesti na taj način. Mi nismo imali glodalicu pa smo se poslužili motornom pilom. Napominjemo da ova faza traži određeno iskustvo i veliki oprez u rukovanju motornom pilom. Potrebno je učvrstiti panj te pažljivo urezati utore gurajući mač motorne pile u panj. Postoji velika opasnost da vam se pila izmakne i uništi panj ili još gore, da vas ozlijedi!

Zbog toga ako niste skroz sigurni i iskusni prepustite ovu fazu nekome tko dobro poznaje ponašanje motorne pile ili dajte izraditi utore kod majstora koji posjeduje glodalicu.

 

Na ovoj slici panj je već skraćen na konačnu visinu. Široke utore koje smo izradili urezivanjem mača motorne pile izdubili smo otprilike 15cm duboko. Naš stalak posjeduje 3 široka i duboka utora (motorna pila) i 3 manja koja su napravljena s običnim svrdlom fi 6mm i ručnom bušilicom. Dubina ovih malih utora je cca 7cm - koliko nam je svrdlo virilo iz bušilice. Te manje utore najlakše je izdubiti tako da probušite nekoliko uzastopnih rupa na razmacima od nekoliko mm svaka te ih kasnije povežete gurajući svrdlo bočno.

skidanje kore

slika desno - panj poslije izrezivanja rupa, skraćivanja i provjere da li nož ulazi dovoljno duboko u utor. Slijedi nešto lakša faza - uklanjanje kore. Mi smo se poslužili s dlijetom bez čekića jer se kora lagano odvajala. Malo je pomogao i kuhinjski nož.

 

Nakon uklonjene kore pregledali smo bočne stranice cijelog panja te smo uklonili sitne izbočine koje su vjerojatno trebale biti budući izbojci grana da je stablo nastavilo rasti.

 

Kliknite na bilo koju fotografiju i pogledajte sve slike veće!

brušenje gorenje plohe panja tračnom brusilicombrušenje gornje plohe panja

Slike lijevo - prikazuju brušenje gornje plohe. Ako nemate tračnu ili vibracionu brusilicu ovu fazu možete napraviti i ručno. Naravno, na taj način ćete imati dosta posla. Po želji, gornju plohu možete ostaviti i neobrađenu. U tom slučaju vidjeti će se utori koje je napravila motorna pila prilikom rezanja panja. Možda će vam se to i svidjeti jer panj na taj način izgleda prirodnije.

Kliknite na bilo koju fotografiju i pogledajte sve slike veće!

Nakon gore opisanog postupka mi smo naš stalak - panj još prebrusili ručno po rubovima i bočnim stranicama. Te plohe nisu ravne pa ih nije moguće brusiti električnim alatom. Postoji mogućnost brušenja s kutnom brusilicom sa odgovarajućim nastavkom s brusnim papirom. Na taj način po bočnim stranicama nastali bi vidljivi tragovi brušenja, no i to bi našem stalku dalo zanimljiv izgled. Mi smo se zadovoljili prirodnim izgledom.

 

Napominjemo, da smo za podmazivanje lanca motorne pile koristili biorazgradivo ulje. U utorima je sigurno ostalo mnogo ovog ulja sa lanca. To je još jedan razlog zašto je bolje utore izrezati glodalicom.

Još jednom ističemo da je gore opisani postupak opasan zbog nepravilne upotrebe motorne pile. Portal "Pravi majstor" ne može snositi nikakve posljedice ukoliko se ozlijedite ovakvom uporabom motorne pile ili nekog drugog alata. Koristite ručne alate na vlastitu odgovornost!