faze gradnje
metalna potkonstrukcija

Suhomontažna gradnja

Suhomontažni su građevni sustavi u posljednje vrijeme pravi izbor pri svakoj suvremenoj novogradnji i adaptaciji.

Takvim se sustavom vrlo brzo neiskorišteni dijelovi građevina mijenjaju u ugodne stambene prostore, npr. neuređena potkrovlja suhomontažnim pregradama vrlo brzo postaju stanovi koji funkcionalno odgovaraju željama investitora.

Prednosti su suhomontažne gradnje ponajprije u suhom načinu gradnje jer pri postupcima ugradnje nema građevne vlage. To znači da otpada odgovarajuće vrijeme sušenja, izgrađena je zgrada odmah useljiva. Što se tiče vlage, već je od početka uspostavljena zdrava klima u prostoru. Suhomontažni su sustavi uobičajeno bitno lakši od klasičnih, a to je vrlo značajno pri adaptacijama. Omogućavaju jednostavnu ugradnju instalacija jer praznine nude prostor za njihov smještaj.

Suhomontažni sustavi ispunjavaju sve zahtjeve požarne, zvučne i toplinske zaštite i zaštite od vlage. Većina ih je sastavljena od potkonstrukcije, gips-kartonskih ploča i materijala za pričvršćivanje.

Potkonstrukcija je od metalnih profila koji se međusobno povezuju montažnim sredstvima za spajanje. Osim metalne konstrukcije može se rabiti drvena potkonstrukcija iako većina izvođača upotrebljava metalnu. Ako drvena potkonstrukcija nije dovoljno suha, rad drva može uzrokovati pukotine na gipskartonskim pločama.

Za oblogu se uobičajeno upotrebljavaju gips-kartonske ploče, ploče od gipsanih vlakana i cementne ploče. Takve obloge omogućavaju velike mogućnosti oblikovanja i odličnu podlogu za završnu obradu (premaze, tapeciranje, oblaganje keramičkim pločicama, na podovima oblaganje parketom, plastičnim oblogama, pločicama i sličnim).

Gips-kartonske ploče pripadaju zdravim građevnim materijalima. Njihova je vrlo važna karakteristika da ujednačava zračnu vlagu u prostoru, stvaraju ugodnu klimu u prostoru i ujedno zadržavaju toplinu u njemu. Glavninu gips-kartonske ploče čini gips, prirodni građevni materijal koji izjednačavaju klimu (usisava višak vlage iz prostora, kada je u pros toru višak vlage i vraća je natrag u pros tor kada je zrak ponovno suh), propušta paru, ugodan je za kožu (ima jednaku pH-vrijednost kao čovjekova koža), električno je neutralan i ne stvara prašinu, primjeren je s ekološkoga gledišta, omogućava zvučnu, toplinsku i požarnu zaštitu, neutralnoga je mirisa i bez otrovnih tvari. Osim osnovnih gips-kartonskih ploča, upotrebljavaju se i vodootporne i protupožarne ploče u različitim dimenzijama.

Ploče od gipsanih vlakana sa sadržajem gipsa, staklenih vlakana, celuloze, dodataka za vodootpornost te vrlo glatku površinu izuzetno su stabilne pri povećanim naprezanjima u drvenim okvirnim konstrukcijama. U graditeljstvu, posebno pri izgradnji montažnih kuća, ta je karakteristika potrebnija i željena.

Cementne se ploče rabe u ekstremno vlažnim uvjetima. Postoje ploče za uporabu unutar građevine (npr. u kupaonicama) i ploče koje se rabe vani, u kombinaciji s pročelnim sustavima. Osnovni suhomontažni sustavi primjenjuju se za: stijene, stropove, potkrovlja i pri izvedbi suhoga estriha.

Suhomontažni su građevni sustavi prikladni za novogradnje i za adaptacije te rekonstrukcije raznih prostora: stambenih, poslovnih, zdravstvenih, hotelskih, športskih, upravnih, kulturnih. Prikladnost s gledišta biologije boravljenja u prostorima dokazuje se stoljetnom uporabom gips-kartonskih ploča u građevinarstvu.
Korisnici su povremeno skeptični poradi pukotina koje se pojavljuju zbog neodgovarajućega fugiranja i bandažiranja. Isto su tako korisnici skeptični s obzirom na pričvršćivanje tereta, iako se to uspješno rješava uporabom odgovarajućih sustavnih pričvršćivača. Pri izvedbi i uporabi takvih sustava važno je dosljedno poštivanje uputa za montažu i uporabu.