glassart

stakleni umivaonik

Unikatni stakleni umivaonici

Nakon gotovo 40 godina rada na mjestu vlasnika tvrtke za održavanje visokih objekata i specijalna čišćenja, izlaz iz stresne poslovne svakodnevice autor ovih umivaonika pronašao je u umjetnosti izrade umivaonika od recikliranog stakla. To je njegova specijalnost i velika ljubav.

Unikatni stakleni umivaonici nastaju spontano – bez predumišljaja!

Katkada je polazište kolorit ili linija dizajna a katkada je oblik ili dimenzija startna osnova. Ponekad želja za trošenjem otpadnog stakla prošlih projekata ili boca već staljenih na siluetnu formu stvori novu ideju i bude zametkom dizajna, a ponekad je to znatiželja u smislu istraživanja graničnih, tehnološki prihvatljivih mogućnosti.

 

Kako nastaju ovi stakleni umivaonici?

stakleni umivaonikPo postavi dijela dizajna na podlogu od običnog, prozirnog prozorskog stakla počinje osmišljavanje kompletne kompozicije . Neminovno je uključenje tehnoloških i iskustvenih parametara u daljnju razradu i sam finiš izrade dvodimenzionalne podloge – dizajna.

Sada već postoji i osnovna vizija trodimenzionalnog – gotovog projekta , pa se podloga polaže u peć za fuziju i stapa na 830 - 850°C.

Nakon programiranog hlađenja staljeni se dizajn polaže na odabran, vrlo često i improviziran kalup, kombiniran od više kalupa i pomoćnih elemenata za postizanje zamišljene razvedene reljefnosti i potom formira u peći na kakvih 680 do 760°C.

Već formirani uradak – umivaonik se mehanički obrađuje formiranjem otvora za element odvoda (pilete), bušenjem otvora za postavu armature a ponekad i formiranjem-rezanjem na mjestu kontakta sa zidom. Na taj je način izrađeno tridesetak unikata, od kojih svaki ima svoju priču koju možete čuti.

U slučaju izrade umivaonika po narudžbi, gdje su zadane dimenzije, ili forma ili osnova dizajna: boja ili tehnika (ponekad i sve navedeno) ostaje prostora za razigravanje mašte, pa samim tim i takav unikat ne gubi na vrijednosti.