Gradnja pečenjare

Prikazujemo seriju uradi-sam članaka o gradnji vrtne pečenjare. Sve materijale, slike i opis nam je ustupio posjetitelj naših stranica koji je ovu vrtnu pečenjaru izgradio potpuno sam, uz malu pomoć susjeda.

uradi sam

Dimnjačka kapa

Zidarski radovi su uglavnom završeni, još će biti uređenja poda ispred pečenjare a sad su došli na red detalji.

Prvi zahvat bio je postaviti dimnjačku kapu da kiša ne pada dole u ložište, također postavio sam i lance za buduću funkciju pušnice...

dimnjačka kapa

Tako to sad izgleda. Kapu sam naručio kod one poznate firme koja se bavi građevinskom limarijom. Dimenzije kape su cca 1 m x 80 cm. Tako veliku kapu radili su po narudžbi a cijena je bila korektna.

Dimnjačka kapa

Dimenzije kape su ciljane da ona bude veća za cca 5 cm sa svake strane dimnjaka. Nosači su već na kapi a ja sam tu napravio neke modifikacije tako da kapu nisam šarafio direktno odozgora nego sam je postavio na nosače, što će se vidjeti na sljedećoj slici ....

nosači za dimnjačku kapu

Tu se vide ti nosači. U ciglu sam utiplao metalne tiple i nosače tako pričvrstio.

lanac za vješanje mesa

Lanac će služiti za sušenje mesa kad ću pečenjaru koristiti kao pušnicu. Njega sam montirao na 4 alke koje su utiplane u krov pečenjare. Lanac se može skinuti a on će mi poslužiti i za vješanje koloture za peku.