Gradnja pečenjare

Prikazujemo seriju uradi-sam članaka o gradnji vrtne pečenjare. Sve materijale, slike i opis nam je ustupio posjetitelj naših stranica koji je ovu vrtnu pečenjaru izgradio potpuno sam, uz malu pomoć susjeda.

uradi sam

Šamot za ploču ložišta

Prošli put smo prikazali lijepljenje šamotnih ploča na zidove ložišta, u ovom nastavku prikazujemo kako je posložen šamot na ploču.

Sve bi bilo jednostavnije da ova pečenjara nema i "opciju" pušnice. Kao što je već ranije prikazano u AB ploči ložišta ostavljen je otvor 30 x 30 cm za prolaz i hlađenje dima kad se dimi i suši meso. Taj otvor je trebalo urediti da se kod klasičnog roštilja i pečenja isti može potpuno zatvoriti. Više o pušnici u nekom sljedećem nastavku...

šamotne ploče

U sredini ložišta, preko otvora u AB ploči su dvije šamotne ploče 40 x 40 cm debljine 4 cm svaka. Ove dvije ploče je uvijek moguće izvaditi. U ostatku ložišta će biti šamotne ploče od 3 cm, a ispod njih 5 cm kvarcnog pijeska. Oko ovih poloča zalijepio sam "trake" izrezane iz još jedne takve ploče. Taj okvir, koji se bolje vidi na slijedećoj slici, služi da zadrži pijesak, što se bolje vidi na nekoj od idućih slika. Male kockice šamota (gore uz centralnu ploču) su ostaci od rezanja ploča za zidove, takvi komadi su odlično poslužili za niveliranje tog okvira. Okvir je zalijepljen vatrostalnim mortom, isti koji je upotrebljen za ljepljenje šamota na zidove.

šamot za otvor

To je okvir koji će spriječiti "curenje" kvarcnog pijeska. Ovo sivo s čime je taj okvir zalijepljen je isto vatrootporni mort, samo od drugog proizvođača jer sam onaj smeđi potrošio.

rubne cigle

Nakon okvira polijepio sam s običnim mortom rubne cigle na ploču. One će također spriječiti izlaz kvarcnog pijeska.

U toku cijelog zidanja stavljao sam na stranu najbolje (najljepše) cigle koje sam imao, njih sam planirao upotrijebiti upravo za ovu svrhu. Isto takve su i na malom šanku s desne strane, koji se vidi na nekoj slici u galeriji.

kvarcni pjesak

Sad je napokon bilo sve spremno za kvarcni pijesak koji je postavljen u debljini od 5 cm. Centralni okvir je odlično poslužio za ravnanje. S alu letvom sam fino poravnao pijesak... rezultat je na sljedećoj slici.

kvarcni pijesak

Sad je valjda jasna uloga centralnog okvira. Ovo sivo nije beton nego poravnati kvarcni pijesak.

šamotne ploče

Centralne ploče 40 x 40 su ubačene u okvir. Na poravnati sloj pijeska nije bio problem uredno postaviti šamotne ploče debljine 3 cm. Rezao sam ih s rezačem za pločice koji ima vodeno hlađenje rezne ploče. Tako sam dobio prilično uredan i pravilan rez na šamotu.