Vodič za investitore - sve o podnom grijanju

Za sve one koji razmišljaju grijanju svog doma.

Imate bezbroj pitanja? U ovoj seriji članaka pronađite sve odgovore o podnom grijanju!

sve o podnom grijanju

podne obloge za podno grijanje

Podne obloge za podno grijanje

Prije polaganja podne obloge potrebno je provjeriti kompatibilnost estriha s podnom oblogom. U pravilu je moguće upotrebljavati bilo koju vrstu podne obloge, ako su zahtijevane temperature označene kao prikladne, te ako se ne prekoračuje maksimalni toplinski otpor.

Ljepila moraju biti prikladna za odgovarajuće temperature u spoju s grijaćim estrihom. Svaki završni sloj ima određeni toplinski otpor koji utječe na odavanje topline u prostoriju. Iz tog razloga se prije proračuna potrebnog razmaka cijevi moraju poznavati vrste podnih obloga koje će biti postavljene.

Materijal korištenih podnih obloga mora biti prikladan za temperature koje će nastupiti. Šupljine između završne obloge i estriha nekontrolirano utječu na protok topline, te ih iz tog razloga treba izbjegavati. Uzmite u obzir da se u stambenim prostorima često na keramičke podne obloge stavljaju tepisi. Time nastaje povećani toplinski otpor koji se može izjednačiti kao i kod podova s tepihom, odnosno drvenih podova, većom temperaturom grijane vode, ili gušćim postavljanjem cijevi, te većim volumenom strujanja grijaće vode.

Temelj proračuna podnog grijanja je zbog toga uvijek poznavanje vrste podne obloge. Zbog svoje karakteristike tromosti je, međutim, keramička podna obloga u prednosti nad tepihom ili drvenom oblogom. Laički rečeno, osjećaj ugode topline poda kod podnog grijanja bit će bolji na keramičkim pločicama nego na parketu.

 

Tekstilne podne obloge

S postavljanjem tekstilne podne obloge smije se početi tek, kada izvođač temeljem protokola o grijanju utvrdi da je grijanje izvedeno u skladu s normama i funkcijom. Kod kombiniranja podnog grijanja i tekstilnih podnih obloga treba se pridržavati nekih osnovnih načela. Podne obloge od tekstila moraju na pečatu tepiha sadržavati oznaku „prikladno za podno grijanje“.

Pozorno čitajte preporuke proizvođača tepiha. Tepih u usporedbi s ostalim vrstama obloga ima prilično velik toplinski otpor. Većina tepiha pokazuje toplinski otpor između R = 0,06 – 0,15 m2 K/W. Istraživanja austrijskog instituta za ispitivanje tepiha pokazala su, da pjenasta podloga i tepih imaju otprilike jednaku toplinsku provodljivost. Za odavanje topline sloja grijaćih cijevi na zrak u prostoriji odgovoran je zbroj toplinskih otpora svih slojeva iznad grijaćih cijevi (estrih, podna obloga) Ri i otpor prijelazu topline Re (površina podna obloga - prostorija).

Kod izbora podne obloge stoga treba uzeti u obzir, da tekstilna obloga s toplinskim otporom od cca. 0,11 m2 K/W u usporedbi s keramičkom podnom oblogom s cca. 0,015 m2 K/W ne pokazuje 7 puta veći otpor, već, uzimajući u obzir druge slojeve, samo dvostruko veći otpor. Tom „nedostatku“, međutim, nasuprot stoji jedna prednost.

Ako je podno grijanje u pogonu, na gornjoj strani podne obloge nastaje valovitost površinske temperature poda, pri čemu iznad grijaće cijevi poda nastaje temperaturni maksimum, a između grijaćih cijevi temperaturni minimum. Kod podne obloge s malim toplinskim otporom ta se toplina može lako predati, tako da u estrihu između cjevovoda protječe samo manje toplinsko strujanje. Valovitost temperature na površini poda u tom je slučaju odgovarajuće velika. Ako se upotrebljava „toplinsko-izolacijski“ tepih, nastaje bolja raspodjela topline u estrihu i tako manja valovitost površinske temperature poda.

Tekstilne podne obloge pored karakteristike toplinske provodljivosti imaju i drugih karakteristika na koje treba obratiti pažnju. To su prije svega stabilnost mjera, te utjecaji na starenje, koje se ubrzava kroz povišenu temperaturu. Promjenjiva temperatura i vlaga zraka imaju neznatnu ulogu na stabilnost mjera kod tekstilnih podnih obloga, pa stoga mogu biti zanemarene. Budući da se tekstilne podne obloge gotovo isključivo lijepe po čitavoj površini preko podnog grijanja, mogu se tolerirati manje vrijednosti promjene mjera, kojima nasuprot djeluje sila lijepljenja. Što se tiče istraživanja o starenju trenutno nemamo rezultata.