Vodič za investitore - sve o podnom grijanju

Za sve one koji razmišljaju grijanju svog doma.

Imate bezbroj pitanja? U ovoj seriji članaka pronađite sve odgovore o podnom grijanju!

sve o podnom grijanju

postavljanje podnog grijanja

Koje su vrste postavljanja podnog grijanja?

Razlikuju se 2 vrste sustava postavljanja: sustav postavljanja na mokro i sustav postavljanja na suho.

Kod sustava postavljanja na mokro grijaće cijevi su postavljene potpuno ili djelomično u estrih. Omatanje estrihom dovodi do podupiranja grijaće cijevi i time do rasterećenja napetosti materijala. Budući da se toplina može optimalno provoditi, srednje su temperature stijenke cijevi oko 1,5 °C niže nego kod sustava postavljanja na suho. Time se radna temperatura može malo smanjiti. To vodi do termičkog rasterećenja grijaće cijevi.

Kako bi se zadovoljili svi zahtjevi, mokro polaganje se može dodatno izvesti u još nekoliko podvarijanti: postavljanje na rešetkastu konstrukciju, postavljanje na sustav za prihvat cijevi i postavljanje na ploču s čepovima.

Sustav polaganja na suho

Kod sustava polaganja na suho grijaće cijevi postavljene su u kontaktu s elementima za toplinsku provodljivost ispod estriha.

Podna konstrukcija
Kao podna konstrukcija označava se dio od betonske deke do gornjeg ruba podne obloge konstrukcije deke. Izvođenje podne konstrukcije ovisno je o uvjetima ispod prostorije s podnim grijanjem (zemlja, negrijana prostorija itd.) i otporu propuštanja topline podne obloge.

postavljanje podnog grijanja
postavljanje podnog grijanja

Nosiva podloga mora biti dovoljno čvrsta i suha, te imati ravnomjernu površinu za prijem plivajućeg estriha i za toplinsku izolaciju. Ne smije pokazivati uzdignuća veća od 5 mm koja mogu izazvati zvučne mostove i/ili kolebanja u debljini estriha. Cjevovodi i kanali moraju biti učvršćeni i izjednačeni, kako bi se osigurala ravnomjerna podloga za prianjanje izolacijskog sloja / izolacije od buke koraka. Mora se predvidjeti za to potrebna konstrukcijska visina.

Nevezani nasipi od prirodnog ili drobljenog pijeska, te zaštita od buke koraka ne smiju se upotrebljavati za izjednačavanje. Kako bi dodatno uz izolaciju od buke koraka postigli potrebne toplinsko-izolacijske vrijednosti, preporučujemo izradu u više slojeva. Izolacija od buke koraka treba se postaviti ispod toplinske izolacije. To ne vrijedi za grijaće ploče sustava koje izoliraju od buke koraka.

Kod keramičkih podnih obloga smiju se upotrebljavati samo izolacijski materijali s većom dinamičkom krutosti. Stlačivost svih izolacijskih slojeva ne smije iznositi više od 5 mm. Odavanje topline podnog grijanja prema dolje smije iznositi max. 25 % grijaćeg kapaciteta, ali ne više od 20 W/m2. Ako se kod podnih obloga s visokim otporom toplinske provodljivosti ne može ispuniti navedeni zahtjev, toplinsku je izolaciju ispod podnog grijanja potrebno odgovarajuće pojačati. Izolacijske ploče moraju biti gusto zbijene i postavljene u ravninu.

Višeslojne izolacijske slojeve postavljajte tako, da spojevi između ploča jednog sloja nisu u istoj liniji sa spojevima drugog sloja. Rubne izolacijske trake moraju sezati do površine gotove obloge i omogućiti kretanje od najmanje 5 mm. Kod višeslojnih izolacijskih slojeva rubne izolacijske trake postavite prije nanošenja zadnjeg izolacijskog sloja. Suvišni dijelovi rubne izolacijske trake smiju se odrezati tek nakon završetka podne obloge, odnosno kod tekstilnih i elastičnih obloga tek nakon stvrdnjavanja mase za izravnavanje.

Prije nanošenja estriha izolacijski sloj pokrijte najmanje 0,15 mm debelom folijom od polietilena, osim ako izolacijski sloj ne ispunjava istovrijednu zaštitnu funkciju. Pojedinačne trake moraju se na dodirima preklapati najmanje 80 mm. Kod tekućeg estriha (anhidriranog estriha) pokrov izolacijskog sloja treba izraditi tako, da se ne utječe na funkciju izolacijskog sloja. Pokrovi nisu zaštita od prodora vlage. Kod nanošenja estriha temperatura estriha i temperatura prostorije ne smije biti niža od 5°C. Debljina estriha proračunava se iz podataka o sposobnosti preuzimanja tereta i klase savojne čvrstoće prema normama. Primjenjivati nacionalne norme, do pojavljivanja europskih normi.

Nominalna debljina preko grijaćih cijevi (visina prekrivanja) mora iznositi najmanje trostruko od maksimalne granulacije, no najmanje 30 mm. Kod estriha od lijevanog asfalta debljina mora iznositi najmanje 15 mm. Kod estriha s cijevnim sustavima unutar estriha, čija je debljina manja od 0,1 m, vanjski se promjer cijevi mora pribrojati proračunatoj debljini najmanje 30 mm. Kod estriha od lijevanog asfalta debljina mora iznositi najmanje 15 mm. Kod estriha s cijevnim sustavima unutar estriha, čija je debljina manja od 0,1 m, vanjski se promjer cijevi mora pribrojati proračunatoj debljini. Maksimalna temperatura u blizini grijaćih elemenata u estrihu ne smije prekoračiti 55°C. Kod estriha, izuzev cementnog estriha, ta se vrijednost smije smanjivati, kod npr. asfaltnog estriha na 45 °C, a kod anhidriranog estriha na temperaturu koju navodi proizvođač.

 

Aditivi za estrih

Estrih aditivi testirani su od strane nadležnih instituta i dozvoljeni za uporabu. Dodatkom estrih aditiva znatno se smanjuje udio vode u estrihu, time je znatno manji udio pora u suhom stanju. Na taj se način povećava gustoća sirove tvari estriha. S time je nužno povezano i poboljšanje toplinske provodljivosti estriha i povećanje savojne čvrstoće. Estrih aditivi moraju biti kompatibilni s upotrijebljenom plastičnom cijevi.

Ocijenite ovo:

prosjek 5.0 (2 glas(a)/ova)

Trebate instalatera za grijanje? Kliknite ovdje i zatražite ponudu!

Vezani članci

 • Gradnja - kako se radi? »

  Kupnja zemljišta za gradnju - Pri kupnji zemljišta za gradnju stambene kuće najvažnije su tri stvari o kojima treba voditi računa: lokacija, lokacija i lokacija!

 • Interijer »

  Kako uštedjeti na grijanju? - Dolaskom zime dramatično rastu i računi za grijanje, odnosno električnu energiju. Svake godine, a možda naročito ove, zima nas tjera na razmišljanje kako uštedjeti, a svejedno imati ugodnu temperaturu u kući.

 • Gradnja - kako se radi? »

  Adaptacija stana prema standardima pasivne kuće - Energijska obnova stana na četvrtome katu višestambene zgrade u Beču. Posebno se pazilo na smanjenje toplinskih mostova. Potpuna energijska obnova zgrade s izolacijom na vanjskoj strani, što je najučinkovitije, nije bila moguća zbog neslaganja stanara drugih stanova.

 • Gradnja - kako se radi? »

  Pjenobeton - Pjenobeton - lagan materijal za malo dodatno opterećenje konstrukcije. Najčešće se upotrebljava se za izradu glazura ili estriha a također preko sustava oplata i kalupa moguće je izrađivati i ostale građevinske konstrukcijske elemente.

 • Gradnja - kako se radi? »

  Potpuno pasivna kuća - Inicijativa Europske unije u vezi s razvijanjem propisa za ograničenje emitiranja ugljičnoga dioksida iz građevina i smanjivanje potrošnje energije u građevinama u nekoliko je europskih zemalja nametnula štednju energije od 25 do 30 posto, a sa sljedećim smanjenjem potrošnje energije nastavit će se od 2010. do 2015.


Trebate ponudu instalatera?

Nekoliko zadnjih upita:

 • Zamjena slavine

  Trebamo zamjenu slavine za kadu. - Sesvete, Ul. Ivana Brkanovića

 • Servis peći za centralno grijanje

  Trebam ponudu za servis peći za centralno grijanje. - Zagreb, Milke Trnine 9

 • Zamjena radijatora u kupaonici

  Zamjena radijatora ljestve u kupaonici s novim radijatorom. - Zagreb, Ulica grada Vukovara

 • Plinske instalacije, voda, odvodnja, grijanje, hlađenje i elektroinstalacije

  Tražim ponudu za kompletnu plinsku instalaciju, instalacije vode, grijanja i hlađenja, instalacije vodovoda i odvodnje te kompletne električne instalacije - Zagreb, Borongaj

 • Provlačenje i montaža odvoda i dovoda vode

  Provlačenje i montaža odvoda i dovoda vode iz kupatila na mjesto buduće kuhinje; dovod / odvod za sudoper i perilicu. Sanacija pločica u kupatilu i zamjena wc školjke. - Zagreb

 • Zamjena ventila na radijatoru

  Zamjena ventila na radijatoru kom. 3 (etažno plinsko centralno grijanje). - Zagreb, Petrova

 • Kompletne električne instalacije

  Trebam električara za uređenje cca 200 kvadrata prostora s kompletnom instalacijom. - Doljan

 • Zamjena razvodne kutije s keramičkim osiguračima

  Zamjena razvodne kutije s 12 keramičkih osigurača s novom, s automatskim osiguračima (nad žbukom, električno brojilo je odvojeno, montirano je odmah uz razvodnu kutiju). - Zagreb, Jablanovac 27

 • Montaža nape i ventilatora

  Montaža nape 2 x 2 m, fali mi cijev za odvod zraka dužine 4 m od lima 30 x 30 i montaža ventilatora. - Donja Zelina

 • Montaža neonske rasvjete

  Trebamo električara, u uredu nam se otkačila neonska lampa (2 neonke) dužine cca 120 x 32 cm. Lampu bi trebalo ponovo pričvrstiti na plafon. - Zagreb, Trpinjska 5a

 • Odštopavanje dovodnih cijevi

  Slavina u sudoperu u kuhinji je pokvarena - topla voda curi vrlo slabo, a hladna voda samo u kapljicama. Moguće da su cijevi zaštopane. - Zagreb, Predovečka 15

 • Servis plinskog štednjaka, čišćenje dizni

  Trebam majstora za servis plinskog štednjaka, potrebno je čišćenje dizni. - Zagreb, Dugave

 • Ugradnja nove wc školjke i vodokotlića

  Ugradnja nove wc školjke (stara napukla) i novog vodokotlića (stari curi). Nisam kupio novu wc školjku, ni novi vodokotlić treba mi savjet i pomoć majstora vodoinstalatera za kupnju. - Zagreb, Štefanićeva ulica 6, VI kat

 • Biološka septička jama

  Trebamo ponudu i cijenu biološke septičke jame koja bi zadovoljila 20 do 25 korisnika, radi se o objektu sa 5 apartmana. - Otok Vir

 • Zamjena kutnog ventila

  Trebam zamjenu kutnog ventila za vodokotlić u kupaonici. - Zagreb, Gornje Vrapče

 • Pregled i popravak sustava centralnog grijanja

  Obiteljska kuća, centralno plinsko, peć i sve se pojača na max, a radijatori na 1. katu mlaki, u potrovlju kipući. može pomoć? Možda samo treba kvalitetno i dobro odzračiti? - Zagreb, Jarun

 • Demontaža starog i montaža novog bojlera

  Demontaža bojlera i montaža novog bojlera od 50 l, molim kolika bi bila cijena? - Lovran

 • Kompletna izrada podnog grijanja s dizalicom topline

  Zanima me ponuda izrade podnog grijanja s dizalicom topline, navedite mi točnu cijenu i koliko je potrebno jačine za grijanje kuće? - Cestica

 • Pregled i popravak plinskog bojlera

  Na kombiniranom plinskom bojleru Beretta stalno radi pumpa za vodu (stalno se čuje zujanje). Trebam stručno mišljenje i eventualno popravak istog. Bojler normalno radi. - Zagreb, Vlade Gotovca 9

 • Pregled i popravak plinskog bojlera

  Molim vas jel mi može tko doči pogledati plinski bojler. To je bojler da grije vodu i za kupanje. Ne radi ni jedno ni drugo. - Novi Marof, Remetinec 268

 • Električarski radovi u stanu

  Otpao luster. Treba novo grlo, žarulja i osigurač. - Zagreb, Bizovačka 3

 • Popravak odvoda na lavabou te radijatora

  Zanima me okvirno cijena popravka cijevi lavaboa koja je olabavila pa propušta vodu i vjerojatno treba odštopati te jedan radijator koji curi. - Zagreb, Prolaz sestara Baković 1Prethodno objavljeno:

 • sve o podnom grijanju

  Ugradnja cijevi podnog grijanja

  Ugradnja cijevi podnog grijanja

  Pretpostavka za ugradnju su proračun potrebne količine topline te plan postavljanja s podacima o razmaku cijevi, te broju grijaćih krugova.

  06.01.2018.

 • sve o podnom grijanju

  Vrste cijevi za podno grijanje

  Vrste cijevi za podno grijanje

  Postoji nekoliko vrsta cijevi predviđenih za ugradnju u sustav podnog grijanja.

  02.01.2018.

 • sve o podnom grijanju

  Sustavi za polaganje cijevi

  Sustavi za polaganje cijevi

  Za polaganje cijevi podnog grijanja najčešće susrećemo dvije vrste sustava za polaganje

  29.12.2017.

 • sve o podnom grijanju

  Rubna izolacijska traka i pričvrsnice za cijevi

  Rubna izolacijska traka i pričvrsnice za cijevi

  Grijaći se estrih zbog toplinskog opterećenja više rasteže od negrijanog estriha. Zbog toga je potrebna veća mogućnost rastezanja na sve strane.

  25.12.2017.

 

Svi članci:

kontakt Zaštita osobnih podataka registracija za ponuđače arhiva potražnje oglasni prostor uvjeti korištenja i pravne obavijesti

  

partnerske stranice

Get it on Google Play

za računalne djelatnosti i usluge10090 Zagreb, Sunčani brijeg 40 ● CMS 18.1023 - 2 / 36