samoodržive zgrade
soltag pasivna kuća

Potpuno pasivna kuća

Inicijativa Europske unije u vezi s razvijanjem propisa za ograničenje emitiranja ugljičnoga dioksida iz građevina i smanjivanje potrošnje energije u građevinama u nekoliko je europskih zemalja nametnula štednju energije od 25 do 30 posto, a sa sljedećim smanjenjem potrošnje energije nastavit će se od 2010. do 2015.

Kao odgovor težnji za štednjom energije i novim propisima koji se polako usvajaju, danska tvrtka Velux projektirala je Soltag, kao dio istraživačkoga projekta Demokuća, koji je nastao pod pokroviteljstvom Europske unije.  Istraživački je projekt uključio istraživačke institute, stambena udruženja i proizvođače iz građevinskog sektora. Projekt se provodi radi istraživanja mogućnosti intervencija u energijsku efikasnost postojećih zgrada te pružanja primjera za standarde stanovanja u budućnosti.

Što je Soltag?

Soltag je zapravo stambena jedinica koja se može postaviti na postojeće višekatnice iz šezdesetih i sedamdesetih godina prošloga stoljeća s ravnim krovovima, bez potrebe povezivanja na postojeće energijske sustave u zgradi. Ravni krovovi tako mogu biti iskorišteni kao nova mjesta gradnje. Soltag je idealan za pojedinačne stambene prostore u gradovima, selima te čak i na vodi u obliku sojenica ili splavi. Ta jedinica proizvodi svoju vlastitu toplinsku energiju za toplu sanitarnu vodu i toplu vodu za podno grijanje. Također proizvodi i svoju vlastitu električnu energiju za pumpe za topli zrak i ventilaciju, a kombiniranjem pažljivo odabranih materijala i s ugrađenim krovnim prozorima osigurava zdravu unutrašnju klimu.

Razvijenim sustavom za grijanje, uz pomoć solarne energije, ne oslobađa se ugljični dioksid. Soltag je energetski optimizirani dom koji živi, diše i poboljšava kvalitetu života. To je dom koji se može nazvati zdravim organizmom jer „lovi“ čovjekov ritam 24 sata na dan. Projekt je stvoren u suradnji gradskih planera, graditelja i stručnjaka za energiju i dnevnu svjetlost koji je osim za nadogradnje na postojeće građevine idealan i za nove zgrade, na primjer terasaste stambene jedinice, pojedine stambene prostore u gradovima, ali i za brodove - kuće na vodi.

Soltag je prototip koji je razvijen i proizveden za prikazivanje i demonstraciju te ilustrira viziju budućih zgrada kao samoodrživih. Demokuća u mjerilu 1:1 napravljena je u Danskoj tako da posjetitelji mogu sami iskusiti osobnosti kuće. Soltag odgovara izazovu nulte potrošnje energije, tj. upotrebom solarne energije i povećanom upotrebom solarnih ćelija može se postići potrošnja energije od 0 kWh/m2 za grijanje.

Energetski sustav visoke tehnologije dobro je projektiran i uklopljen unutar kuće. Dom radi sam i nezavisan je u odnosu na vanjske sustave grijanja. Nezavisna proizvodnja i održavanje grijanja postignuti su iskorištavanjem solarne energije koja se proizvodi s pomoću prirodne sklonosti prozora da se ugriju i solarnim pločama koje osiguravaju toplu vodu za kuću i podno grijanje. Solarne ćelije proizvode električnu energiju koja pokreće pumpe i ventilatore. Čvrst ventilacijski uređaj s ugrađenom rekuperacijom (vraćanjem) topline i mehanički ventilator prenose toplinu iz potrošenoga, zagrijanoga zraka do novoga svježeg zraka koji se uzima izvana. Devedeset posto topline se prerađuje.

Strateški postavljenim dobro izoliranim prozorima, 350 mm izolacije u zidovima i 400 mm u krovu te konstrukcija koja je zrakonepropusna, bez hladnih mostova, zadržavaju toplinu unutar prostora. Solarne ćelije od 3,5 m2 proizvode dovoljno električne energije za rad pumpi za sustav solarnih ploča, sustav podnog grijanja, ventilatore za pumpe za grijanje i sustav obnavljanja topline (rekuperaciju). Električna se energija u kući kontrolira mrežom mjerača koji crpe struju u dom kada Sunce nije u mogućnosti opskrbljivati nužnom energijom. Sustav solarnih ćelija povezan je s uobičajenom električnom mrežom. U razdobljima slabe sunčeve svjetlosti, struja se crpi iz uobičajenih zaliha električne energije. Dodatnih 14 m2 solarnih ćelija može proizvesti dovoljno električne energije da se pokrije cjelokupna potrošnja energije koju potroše pumpe i ventilatori zimi. To dovodi godišnji balans energije na nulu. Međutim, svakodnevna potrošnja električne energije od kućanskih uređaja, osvjetljenja itd. opskrbljuje se iz vanjske električne mreže. Krov posjeduje nov sustav zračnoga grijanja koji radi u kombinaciji s pumpom za zračno grijanje. Zrak se crpi iz prostora između vanjskih krovnih ploča i slojeva ispod i zagrijeva se ispod površinskog sloja krova koji je napravljen od pocinčanih materijala sa solarnim ćelijama. Kao nusproizvod ovaj dotok zraka rashlađuje donje strane solarnih ploča i održava im proizvodnju na optimumu.

Ocijenite ovo:

prosjek 5.0 (2 glas(a)/ova)

Trebate građevinske radove? Kliknite ovdje i zatražite ponudu!

Vezani članci

 • Interijer »

  Kako uštedjeti na grijanju? - Dolaskom zime dramatično rastu i računi za grijanje, odnosno električnu energiju. Svake godine, a možda naročito ove, zima nas tjera na razmišljanje kako uštedjeti, a svejedno imati ugodnu temperaturu u kući.

 • Podno grijanje »

  Ugradnja cijevi podnog grijanja - Pretpostavka za ugradnju su proračun potrebne količine topline te plan postavljanja s podacima o razmaku cijevi, te broju grijaćih krugova.

 • Podno grijanje »

  Vrste cijevi za podno grijanje - Postoji nekoliko vrsta cijevi predviđenih za ugradnju u sustav podnog grijanja.

 • Gradnja - kako se radi? »

  Profili vanjske stolarije - Odgovoriti na pitanje o prednostima i manama drvenih prozora i prozora od PVC-a nije jednostavno. Toplinski otpor okvira (profila) raste s njegovom debljinom. Među energetski štedljive ubrajaju se profili između 1,5 i 1,8 W/m2K.

 • Podno grijanje »

  Sustavi za polaganje cijevi - Za polaganje cijevi podnog grijanja najčešće susrećemo dvije vrste sustava za polaganje


Trebate ponudu za gradnju?

Nekoliko zadnjih upita:

 • Bojanje lamperije i vidljivih greda na krovištu

  Bojanje lamperije i vidljivih greda na krovištu oko 50 m2. Obnova stare boje, jedan premaz Sadolinom. - Hrašćica

 • Demontaža krovnih prozora i krovopokrivanje

  Demontaža dvaju postojećih krovnih prozora 70 x 140 te zatvaranje tih krovnih otvora vunom, izolacijom, crijepom. - Petrčane

 • Strojno žbukanje zidova i naljevanje podloge

  Trebam ponudu za strojno žbukanje malog stana (60 m2). Trebam strojno žbukanje zidova i naljevanje podloge tla. - Pag

 • Sanacija krovišta nakon rušenja dimnjaka

  Na staroj kući mi se urušilo dimnjak i napravio štetu na krovištu želim to prije zime sanirati. Znači letve crijpovi i lim. - Drnje

 • Izrada nadstrešnice za kontejnere

  Izmjestili bi kontejnere iz prostorije u zgradi, izvan zgrade uz ogradu pa bi nam trebala nadstrešnica, da zaštitimo od kiše i sl. - Zagreb, Trešnjevka

 • Kućica za vrtni alat

  Trebam ponudu za kućicu za vrtni alat 200 x 200. - Novi Zagreb

 • Čiščenje terena

  Trebam ponudu za čiščenje terena, panjevi, trava. - Popovača

 • Varenje ljepenke

  Molim cjenu varenja ljepenke s mojim materijalom samo vaše ruke po kvadratu. - Zadar

 • Uređenje okućnice

  Rušenje i piljenje starih voćaka, s manjim bagerom prekopati i povaditi korijenje, poravnati i zbiti teren, pripremiti podlogu i popločiti dio površine. - Zagreb, 2. Jazbinski odvojak 11

 • Usluga iskopa bagerom

  Trebam ponudu za uslugu iskopa bagerom. - Popovača

 • Popravak dimnjaka

  Tražim zidara za popravak dimnjaka, hitno. - Bjelovar

 • Betoniranje prilaza dvorištu

  Trebam ponudu za betoniranje (šljunak i beton) za prilaz dvorištu 4,5 x 3,5 m. Iskop je napravljen. S uključenim organiziranim dovozom šljunka i betona. - Pustike

 • Izrada fasade i bojanje krovišta

  Potrebni fasaderi za kuću, nanos jednog sloja lijepila i završni sloj fasade. Izrada cokla s teraplastom, bojanje krovišta. - Zagreb

 • Gradnja manje obiteljske kuće

  Trebam ponudu za gradnju obiteljske kuće. Radi se manja obiteljska kuća 11 x 4 s povišenim tavanom. Znači gradnja od temelja do krova sa mogućnošću žbukanja. - Žakanje

 • Izrada glazure i strojno žbukanje

  Strojno žbukanje unutarnjih zidova i plafona potkrovlja cca 150 m2. Podloge na stropor 5 cm cca 70 m2. - Petrinja, Prvi odvojak sisačke br 3

 • Odvoz šute na deponij

  Trebam odvoz šute na deponij. - Biograd na Moru

 • Asfaltiranje dvorišta

  Trebam ponudu za asfaltiranje dvorišta cca 30 m2. - Novo Čiče

 • Izgradnja obiteljske kuće s ravnim krovom

  Trebam izvođača za izgradnju obiteljske kuće 150 kvadrata prizemlje i kat roh bau s ravnim krovom. - Vir

 • Zamjena krovne građe

  Izmjena krova. Treba promjeniti crijep, letve, kontraletve i foliju. Grede ostaju. - Budinščina

 • Strojna glazura u potkrovlju kuće

  Potkrovlje kamene kuće, potrebna je strojna glazura cca 40 m2 od 5 cm bez izolacije, drugi kat. - Tribunj, Varoš

 • Zidanje pečenjare

  Trebam ponudu majstora za zidanje pečenjare. - Velika Gorica

 • Adaptacija obiteljske kuće

  Adaptacija obiteljske kuće, iskopi, kanalizacija, asfaltiranje, krovište, zidarski, AB radove, fasada, bravarija i ostalo. - BuševecPrethodno objavljeno:

 • Cement

  Označavanje cementa

  Označavanje cementa

  Označavanjem cementa označava se vrsta cementa, njegova kvaliteta, vrsta sastojaka i uporabljivost.

  30.12.2018.

 • faze gradnje

  Gradnja blokovima od konoplje

  Gradnja blokovima od konoplje

  U Velikoj Britaniji pokrenut je projekt istraživanja i razvoja građevinskih materijala u zgradarstvu među kojima je i opeka od konoplje pomiješana s vapnom.

  28.12.2018.

 • eko gradnja

  Sakupljanje kišnice

  Sakupljanje kišnice

  Svaki čovjek može mnogo učiniti za smanjenje potrošnje vode za piće. Prosječna osoba potroši na dan 53 litre vode koja mora zadovoljiti stroge higijenske propise. Osim toga, svakoga se dana potroši još više litara vode za radnje koje ne trebaju pitku vodu.

  26.12.2018.

 • faze gradnje

  Pjenobeton

  Pjenobeton

  Pjenobeton - lagan materijal za malo dodatno opterećenje konstrukcije. Najčešće se upotrebljava se za izradu glazura ili estriha a također preko sustava oplata i kalupa moguće je izrađivati i ostale građevinske konstrukcijske elemente.

  24.12.2018.

 

Svi članci:

kontakt Zaštita osobnih podataka registracija za ponuđače arhiva potražnje oglasni prostor uvjeti korištenja i pravne obavijesti imenik izvođača

  

partnerske stranice

Get it on Google Play

za računalne djelatnosti i usluge10090 Zagreb, Sunčani brijeg 40 ● CMS 19.0123 - 1 / 106