samoodržive zgrade
soltag pasivna kuća

Potpuno pasivna kuća

Inicijativa Europske unije u vezi s razvijanjem propisa za ograničenje emitiranja ugljičnoga dioksida iz građevina i smanjivanje potrošnje energije u građevinama u nekoliko je europskih zemalja nametnula štednju energije od 25 do 30 posto, a sa sljedećim smanjenjem potrošnje energije nastavit će se od 2010. do 2015.

Kao odgovor težnji za štednjom energije i novim propisima koji se polako usvajaju, danska tvrtka Velux projektirala je Soltag, kao dio istraživačkoga projekta Demokuća, koji je nastao pod pokroviteljstvom Europske unije.  Istraživački je projekt uključio istraživačke institute, stambena udruženja i proizvođače iz građevinskog sektora. Projekt se provodi radi istraživanja mogućnosti intervencija u energijsku efikasnost postojećih zgrada te pružanja primjera za standarde stanovanja u budućnosti.

Što je Soltag?

Soltag je zapravo stambena jedinica koja se može postaviti na postojeće višekatnice iz šezdesetih i sedamdesetih godina prošloga stoljeća s ravnim krovovima, bez potrebe povezivanja na postojeće energijske sustave u zgradi. Ravni krovovi tako mogu biti iskorišteni kao nova mjesta gradnje. Soltag je idealan za pojedinačne stambene prostore u gradovima, selima te čak i na vodi u obliku sojenica ili splavi. Ta jedinica proizvodi svoju vlastitu toplinsku energiju za toplu sanitarnu vodu i toplu vodu za podno grijanje. Također proizvodi i svoju vlastitu električnu energiju za pumpe za topli zrak i ventilaciju, a kombiniranjem pažljivo odabranih materijala i s ugrađenim krovnim prozorima osigurava zdravu unutrašnju klimu.

Razvijenim sustavom za grijanje, uz pomoć solarne energije, ne oslobađa se ugljični dioksid. Soltag je energetski optimizirani dom koji živi, diše i poboljšava kvalitetu života. To je dom koji se može nazvati zdravim organizmom jer „lovi“ čovjekov ritam 24 sata na dan. Projekt je stvoren u suradnji gradskih planera, graditelja i stručnjaka za energiju i dnevnu svjetlost koji je osim za nadogradnje na postojeće građevine idealan i za nove zgrade, na primjer terasaste stambene jedinice, pojedine stambene prostore u gradovima, ali i za brodove - kuće na vodi.

Soltag je prototip koji je razvijen i proizveden za prikazivanje i demonstraciju te ilustrira viziju budućih zgrada kao samoodrživih. Demokuća u mjerilu 1:1 napravljena je u Danskoj tako da posjetitelji mogu sami iskusiti osobnosti kuće. Soltag odgovara izazovu nulte potrošnje energije, tj. upotrebom solarne energije i povećanom upotrebom solarnih ćelija može se postići potrošnja energije od 0 kWh/m2 za grijanje.

Energetski sustav visoke tehnologije dobro je projektiran i uklopljen unutar kuće. Dom radi sam i nezavisan je u odnosu na vanjske sustave grijanja. Nezavisna proizvodnja i održavanje grijanja postignuti su iskorištavanjem solarne energije koja se proizvodi s pomoću prirodne sklonosti prozora da se ugriju i solarnim pločama koje osiguravaju toplu vodu za kuću i podno grijanje. Solarne ćelije proizvode električnu energiju koja pokreće pumpe i ventilatore. Čvrst ventilacijski uređaj s ugrađenom rekuperacijom (vraćanjem) topline i mehanički ventilator prenose toplinu iz potrošenoga, zagrijanoga zraka do novoga svježeg zraka koji se uzima izvana. Devedeset posto topline se prerađuje.

Strateški postavljenim dobro izoliranim prozorima, 350 mm izolacije u zidovima i 400 mm u krovu te konstrukcija koja je zrakonepropusna, bez hladnih mostova, zadržavaju toplinu unutar prostora. Solarne ćelije od 3,5 m2 proizvode dovoljno električne energije za rad pumpi za sustav solarnih ploča, sustav podnog grijanja, ventilatore za pumpe za grijanje i sustav obnavljanja topline (rekuperaciju). Električna se energija u kući kontrolira mrežom mjerača koji crpe struju u dom kada Sunce nije u mogućnosti opskrbljivati nužnom energijom. Sustav solarnih ćelija povezan je s uobičajenom električnom mrežom. U razdobljima slabe sunčeve svjetlosti, struja se crpi iz uobičajenih zaliha električne energije. Dodatnih 14 m2 solarnih ćelija može proizvesti dovoljno električne energije da se pokrije cjelokupna potrošnja energije koju potroše pumpe i ventilatori zimi. To dovodi godišnji balans energije na nulu. Međutim, svakodnevna potrošnja električne energije od kućanskih uređaja, osvjetljenja itd. opskrbljuje se iz vanjske električne mreže. Krov posjeduje nov sustav zračnoga grijanja koji radi u kombinaciji s pumpom za zračno grijanje. Zrak se crpi iz prostora između vanjskih krovnih ploča i slojeva ispod i zagrijeva se ispod površinskog sloja krova koji je napravljen od pocinčanih materijala sa solarnim ćelijama. Kao nusproizvod ovaj dotok zraka rashlađuje donje strane solarnih ploča i održava im proizvodnju na optimumu.