solarni sustav
solarni kolektori

Solarni sustav za grijanje vode

Najprije se treba odlučiti za vrstu solarnih kolektora koji se namjeravaju ugraditi. Na tržištu je velika ponuda. Za veći su dio Hrvatske (posebno za njezin kontinentalni dio) primjereni takozvani zatvoreni kolektori gdje se voda miješa sa sredstvom protiv smrzavanja.

Ako krov ima jednu plohu (strehu) prema istoku, jugu ili zapadu, preporučuju se kolektori ugrađeni u krovnu konstrukciju. To znači da se kolektori nalaze u ravnini krova (strehe) te su tako bolje zaštićeni od vjetra, koji može ohladiti kolektore, i jednostavni su za ugradnju.

Na tržištu je mnogo takvih modularnih kolektora koji se na krovu sastavljaju u cjelinu i kao takvi odgovaraju potrebama. Pri ugradnji nisu potrebna dizala te je trošak ugradnje manji. Za četveročlanu obitelj dovoljna su dva kolektora po 2,5 m2, dakle zajedno 5,0 m2 površine.

Kod kolektora koji su ugrađeni u krov niti cijevi koje ih povezuju ne zahtijevaju proboj krovne konstrukcije, samo je pri postojećim građevinama potrebno prihvatiti činjenicu da je te cijevi potrebno ugraditi naknadno. Po tim cijevima energija teče od kolektora do spremnika tople vode, tj. solarnog bojlera. Ni tu nisu potrebni preveliki zahvati ako postoji prostor za spremnik od 300 litara. Protok vode izvede se tako da hladna voda ide najprije u solarni bojler, a zatim iz njega u bojler koji se već nalazi u kućanstvu. Time se izbjegavaju prevelike adaptacije u postojećim instalacijama, prije svega jer je postojeći bojler već ionako u upotrebi. Takva će kombinacija učinkovito raditi jer će sunce zagrijavati vodu u solarnom bojleru, a ona će se u postojećem dogrijati, ako to bude potrebno.

Jedan je od zahvata, koji se samo na prvi pogled čini zahtjevnim, jest ugradnja solarnih kolektora s kojima se grije sanitarna voda. Za grijanje se vode, naime, troši do 40 posto sve potrebne energije u kući. Solarni sustav pokriva do 70 posto potrebne energije za grijanje sanitarne vode na godinu.

Vrste kolektora i dijelovi sustava

Solarni kolektori- Primaju sunčevo zračenje i apsorbiranu toplinu pomoću solarne crpke prenose do potrošača (u našem primjeru spremnika tople sanitarne vode). Osnovne izvedbe su: ravni pločasti kolektor i cijevni vakumski kolektor.

Ravni pločasti kolektori odlikuju se vrlo visokim koeficijentom apsorbcije sunčevog zračenja zahvaljujući visokokvalitetnom selektivnom apsorberu što rezultiravisokim stupnjem iskoristivosti. Tijekom mirovanja sustava u kolektoru se mogu postići vrlo visoke temperature i do 150 ºC. Mogu se ugrađivati na kose ili ravne krovove s podkonstrukcijom. Najčešće se koriste jer su im cijene prihvatljive.

Cijevni vakumski kolektori imaju vakumirane cijevi čime su im toplinski gubici prema okolini svedeni na minimum. Efikasniji su od ravnih pločastih kolektora. Za usporedbu, kod sustava za pripremu tople potrošne vode efikasniji su za 25-30 %, a kod sustava gdje se traže visoke temperature vode (apsorbcijsko hlađenje) i do 50 %. Za razliku od ravnih pločastih kolektora mogu se koristiti na potpuno ravnim ili okomitim površinama (fasada) zahvaljujući okretnim cijevima. Svaka cijev, a time i apsorber koji se nalazi u njoj može se zaokrenuti oko svoje osi max za 25 stupnjeva.
Navedena prednost može se iskoristiti kod montaže kolektora na krovove s nepovoljnim nagibom. U odnosu na ravne pločaste kolektore kvalitetnije apsorbiraju tzv difuziono zračenje Sunca. Tijekom mirovanja sustava u kolektoru se mogu postići temperature i do 200 stupnjeva. Nešto su više cijene ali zbog fleksibilnosti različitim načinima montaže često puta su jedini izbor.
Kod dobro dimenzioniranog sustava radna temperatura kolektora (dok solarna crpka radi) je svega 5 -20 C veća od trenutne temperature vode u spremniku topline (mjerno mjesto T2 u shemi) i skoro nikada ne prelazi 100 C.

Bivalentni spremnik topline - Akumulira sunčevu energiju tijekom dana. Sastoji se iz dvije ogrjevne spirale i time se razlikuje od standardnih akumulacijskih spremnika tople potrošne vode (imaju jednu spiralu). Gornja ogrjevna spirala spaja se npr.na kotao i preko nje se zagrijava gornja zona spremnika. Donja ogrjevna spirala povezana je cjevovodom sa kolektorima. U zimskim mjesecima ili tijekom dužeg perioda bez sunca kotao zagrijava gornju zonu spremnika (pola spremnika) koja mora biti takvog volumena da zadovolji trenutne potrebe za toplom vodom. Donja zona spremnika u takvim trenucima ostaje hladna. Pojavom i neznatnog Sunčevog zračanja dolazi do predgrijavanja sanitarne vode donje zone spremnika. Temperatura predgrijavanja ovisi o intenzitetu zračenja.

Solarna regulacija - Uključuje/isključuje solarnu crpku ovisno o temperaturi u kolektorima i spremniku topline.

Medij - Mješavina je glikola i vode zbog zaštite od smrzavanja. Sadrži posebne inhibitore za rad na visokim temperaturama. Najčešće nije istovjetan sa "antifrizom" koji se stavlja u sustave grijanja. Ovisno o kvaliteti rada solarnog sustava mijenja se svakih 2 - 4 godine uz redovitu godišnju kontrolu kvalitete.

Postavljanje solarnih kolektora orijentacija i nagib

Najviše sunčeve energije, gledano kroz godišnji prosijek, može se dobiti ako je nagib kolektora u odnosu na horizontalnu površinu jednak kutu zemljopisne širine mjesta, što za Hrvatsku iznosi 40 - 45 stupnjava. Ovisno o traženim zahtjevima i primjeni kolektori se mogu postaviti i pod nekim drugim kutevima. Ako se želi dobiti više Sunčeve energije u zimskim mjesecima nagib kolektora trabao bi iznosti 50-60 stupnja. Više energije u ljetnim mjesecima postiže se manjim kutevima, 25 - 35 stupnjeva.

Troškovi ulaganja

Cijena solarnog sustava za obiteljsku kuću kreće se u rasponu 25 000 - 45 000 kn, a ovisna je o njegovoj namjeni. Uz daljnji porast cijene energenata obračun utrošene energije u kućanstvu sve više će ići u prilog korištenju sunčeve energije. Ako se uzme u obzir vijek trajanja solarnog sustava više od 20 godina, investitor koji se već danas odluči za upotrebu solarne energije naći će se na pravoj strani, ne samo u ekološkom, nego i u ekonomskom smislu.

Ocijenite ovo:

prosjek 4.81 (10 glas(a)/ova)

Trebate građevinske radove? Kliknite ovdje i zatražite ponudu!

Vezani članci

 • Gradnja - kako se radi? »

  Zeleni krov - Zeleni krovovi su sve češća rješenja u svijetu koja ublažavaju nabujalu betonizaciju urbanih prostora. Prednosti zelenih krovova su mnogobrojne, stoga je pravo vrijeme da stvorite svoju zelenu oazu usred grada.

 • Gradnja stambene zgrade »

  Zidanje potkrovlja - Zidarski radovi bliže se kraju, na red je došla posljednja etaža koja će nositi krovnu konstrukciju.

 • Gradnja obiteljske kuće »

  Zidanje potkrovlja - Nastavljena je gradnja ovog objekta, na red je došlo zidanje potkrovlja.

 • Vijesti »

  Od danas nova runda energetske obnove obiteljskih kuća - Ministarstvo zaštite okoliša i prirode objavljuje javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća. Državni poticaji kreću se od 40 do 80 posto po kući, a maksimalno se može dobiti 84.000 - 168.000 kuna. Osigurano je novca za 10.000 kuća.


Trebate ponudu za gradnju?

Nekoliko zadnjih upita:

 • Temeljna ploča

  Trebam ponudu za temeljnu ploču cca 60 m2, debeline 13 cm. - Bednjica 31

 • Dovoz zemlje za dvorište

  Trebam dovoz zemlje za dvorište 16 m3, molim cijenu? - Antunovac

 • Iskop arteškog bunara

  Trebam iskop bunara arteškog cca 20 - 25 m dubine s postavom cijevi. Zanima me cijena po metru takvog bušenja. - Koprivnica

 • Žbukanje i glazura

  Trebam ponudu za žbukanje i malo glazure na terasi. - Hlapičina

 • Izrezivanje otvora za vrata

  Trebam ponudu za rezanje betona, izrezivanje otvora za vrata. - Klis

 • Promjena krovišta

  Zanima me okvirno cijena za rad promjene krovišta. Sad je crijep, znači skidanje crijepa, eventualno ako treba zamijeniti koju gredu, daskanje i sve šta ide i lim u obliku crijepa. - Donja Purgarija

 • Izgradnja dvije krovne kućice i dva krovna prozora

  Trebam ponudu za izgradnju dvije krovne kućice i dva krovna prozora. - Koprivnica

 • Adaptacija kuće i izrada terase

  Trebam ponudu za adaptaciju kuće 100 kvadrata iznutra, te napraviti jednu terasu od 20 kvadrata. - Sinj

 • Iskop, polaganje cijevi i izrada temelja i temeljne ploče

  Trebam ponudu za uslugu iskopa bagerom. Trakaste temelje za objekt dimenzija 12 x 9 m. Iskop cca 200 m3 zemlje. Dijelom polaganje po zemlji da dijelom odvoženja na deponij. - Poljanica Bistranska

 • Strojno žbukanje zidova

  Trebam ponudu za strojno žbukanje zidova, kuća prizemnica, znači samo zidovi i jedan plafon od skala. - Čibaća

 • Obnova fasade na 2 zgrade

  Trebam ponudu za 2 zgrade za obnovu fasade. Zgrade će ići samostalno bez sufinanciranja EU, ali ćemo birati jednog izvođača za obje zgrade. - Rijeka

 • Preuređenje fasade

  Trebam ponudu za preuređenje fasade. - Krk

 • Betoniranje ploče

  Trebam ponudu za betoniranje ploče oko 60 m2, prizemlje. - Bednjica 31

 • Iskop i nasipavanje i ravnanje terena

  Trebam ponudu za radove iskopa šahte za vodu cca 12 m2, septičke jame 16 m2, iskop za odvodne cijevi kanalizacije cca 20 m, te nasipanje i ravnanje terena, s iskopanim materijalom. - Vir

 • Žbukanje garaža i popravak deke

  Trebam ponudu za žbukanje dviju garaža za osobni auto i popravak deke (poda). - Vučak, Donja Stubica

 • Usluge dizalice

  Trebam uslugu dizalice. - Zagreb

 • Dostava i montaža garaže

  Trebam ponudu za garažu od 24 m2 sa garažnim vratima, dodatnom vratima i jednom prozorom cca: 100 x 100, dostavom i montažom. - Vrsi

 • Fasada od stiropora

  Tražim izvođača za fasadu od stiropora od 10 cm za kuću od cca 250 m2. - Ivanić Grad

 • Daskanje i prekrivanje novim crijepom

  Trebam ponudu za krov, prekrivanje novim crijepom + daskanje. - Nedelišće

 • Izrada ručne glazure

  Trebam ponudu za izradu ručne glazure otprilike 50 m2. - Zagrebačka županija

 • Betonaža grede

  Trebam ponudu za betonažu grede. Izrada armirane grede u dnevnom boravku 4,7 m x 0,3 x 0,3 m. - Zagreb, Jadovska 8

 • Gradnja vanjskih betonskih stepenica

  Trebam ponudu za gradnju vanjskih betonskih stepenica od prizemlja na prvi kat. - Zagreb, MarkuševecPrethodno objavljeno:

 • faze gradnje

  Profili vanjske stolarije

  Profili vanjske stolarije

  Odgovoriti na pitanje o prednostima i manama drvenih prozora i prozora od PVC-a nije jednostavno. Toplinski otpor okvira (profila) raste s njegovom debljinom. Među energetski štedljive ubrajaju se profili između 1,5 i 1,8 W/m2K.

  01.01.2019.

 • Cement

  Označavanje cementa

  Označavanje cementa

  Označavanjem cementa označava se vrsta cementa, njegova kvaliteta, vrsta sastojaka i uporabljivost.

  30.12.2018.

 • faze gradnje

  Gradnja blokovima od konoplje

  Gradnja blokovima od konoplje

  U Velikoj Britaniji pokrenut je projekt istraživanja i razvoja građevinskih materijala u zgradarstvu među kojima je i opeka od konoplje pomiješana s vapnom.

  28.12.2018.

 • eko gradnja

  Sakupljanje kišnice

  Sakupljanje kišnice

  Svaki čovjek može mnogo učiniti za smanjenje potrošnje vode za piće. Prosječna osoba potroši na dan 53 litre vode koja mora zadovoljiti stroge higijenske propise. Osim toga, svakoga se dana potroši još više litara vode za radnje koje ne trebaju pitku vodu.

  26.12.2018.

 

Svi članci:

kontakt Zaštita osobnih podataka registracija za ponuđače arhiva potražnje oglasni prostor uvjeti korištenja i pravne obavijesti imenik izvođača

  

partnerske stranice

Get it on Google Play

za računalne djelatnosti i usluge10090 Zagreb, Sunčani brijeg 40 ● CMS 19.0123 - 10 / 19