oštrenje noža i promjena ulja

kosilica

Pripremite kosilicu za novu sezonu

Nova sezona košnje je već počela. Vjerujemo da su mnogi od vas koji imaju okućnicu već obavili prvu košnju. No jeste li pripremili svoju kosilicu za novu sezonu? U ovom kratkom članku prikazati ćemo kako sami možete promijeniti ulje u motoru i naoštriti nož kosilice.

Pripreme

Želimo vam napomenuti da većina današnjih rotacionih kosilica kakve najčešće susrećemo ima četverotaktni benzinski motor. One dvotaktne su rjeđe i kod njih naravno nije potrebno mijenjati ulje u motoru. Za one manje iskusne, dvotaktni motor se prepoznaje prema smjesi goriva koje točite - u dvotaktne motore morate sipati mješavinu ulja i beznina. Takvi motori ne zahtijevaju promjenu ulja u motoru. Za razliku od njih, četverotaktni motor je slične konstrukcije kao i onaj u vašem automobilu i traži redovitu promjenu ulja. Ako ulje niste promijenili ni prošle godine, onda je svakako vrijeme da to učinite!

Važna napomena - kosilicu s četverotaktnim motorom nikako ne smijete jače nagnuti ili potpuno položiti na bok da bi obavili korake koji slijede! Ako to učinite ulje će se razliti po raznim dijelovima motora te će vaša kosilica sigurno morati posjetiti servis!

Upravo zbog toga, morate naći prikladan način da kosilicu postavite u položaj koji vam omogućava pristup od ispod. Mi smo jedan kraj kosilice stavili na stol a drugi na stalak - vidi sliku.

Promijena ulja

kosilica

Slika lijevo prikazuje kako izgleda kućište noža kosilice koje se s gornje strane ne vidi. U centralnom dijelu kružnice je bio nož koji je na ovoj slici već skinut zbog oštrenja. Ukoliko samo želite promijeniti ulje u motoru nije potrebno skidati nož, dovoljno je da ga okrenete u položaj koji vam omogućava pristup vijku za ispuštanje ulja.

provjera ulja u motoru kosilice

Strelica prikazuje vijak koji je potrebno otegnuti. Prije nego što ga odvrnete pripremite se za nagli izljev ulja iz motora. Znači morate imati spremnu posudu u koju ćete prihvatiti staro ulje. Vjerujemo da nije potrebno posebno napomenuti, staro ulje nikako ne smijete baciti u odvod ili proliti negdje, potrebno ga je zbrinuti na odgovarajući način.

Također, prije nego odvrnete vijak, otvorite s gornje strane motora čep kroz koji se sipa ulje u motor (slika desno).

Za otpuštanje vijka na dnu motora morate se poslužiti trikovima. Vijak na ovom motoru (Brigss & Stratton 6.75) je nestandardne izvedbe. Nije izveden kao imbus vijak što bi bilo očekivano, nego je četvrtastog oblika. To je proizvođač naravno tako napravio upravo zato da to ne izvedete sami doma, nego da kosilicu morate odvesti u ovlašteni servis. Mi smo takav vijak uspjeli otpustiti sa širim odvijačem koji je točno uhvatio diagonalu četvrtaste rupe. Bio je to veći odvijač širine oko 12mm.

Oštrenje noža

skidanje noža kosilice

Nož kosilice na našem primjerku, smo najlakše skinuli s običnim ključem za skidanje kotača automobila. Ovdje će vam trebati pomoć druge osobe. Jedna osoba mora s rukavicama uhvatiti nož dok druga s ključem za kotače oteže vijak koji drži nož.

Napominjemo da je moguće da razni modeli kosilica imaju i različite smjerove otezanja vijka. Na ovom našem primjerku, vijak se otpuštao u uobičajenu stranu. Uglavnom, smjer otpuštanja vijka je upravo isti kao i smjer rotacije noža a to ćete opet najbolje odrediti prema položaju oštrica.

 

provjera ravnoteže noža kosilice

Oštrenje noža ćete najlakše izvesti tako da nož uhvatite u škripac te kutnom brusilicom izvedete brušenje oštrica. Napominjemo da je potrebno zadržati kut oštrice koji je već ranije određen. Sam proizvođač je sigurno izvršio mnogo testiranja i odredio je najbolji kut oštrice.

Slika - ovo je vrlo važna provjera - nakon brušenja stavite nož na olovku i uvjerite se da je sve u ravnoteži. Ako neka strana preteže morate tu stranu još brusiti dok ne skinete dovoljno materijala da postignete ravnotežu. Nož koji nije uravnotežen će stvoriti velike i vrlo opasne vibracije. Posljedice mogu biti velike, osim što ćete uništit kosilicu, ležajeve motora i ostalo, postoji i velika opasnost od ozljeda. Zbog toga svakako provjerite ravnotežu noža prije nego ga montirate natrag.