Zanimljivost

Tvornica na gradilištu

Pri održivoj proizvodnji građevnog materijala ništa nije isplativije ni praktičnije za izgradnju zidanih konstrukcija od lokalnih materijala

proizvodnja opeke na gradilištu

Pri pripremi terena za izgradnju, izvođačima i investitorima najviše muke zadaje čišćenje gradilišta i odvoz iskopane zemlje. Utovar građevinskog otpada i odvoz kamionima skup je i dugotrajan posao, a uz to se stvara puno prašine i buke što uznemiruje susjedstvo. Stoga je jedna kalifornijska tvrtka provela istraživanja kako bi pronašla neko održivo rješenje.

Razvijen je mobilni tvornički pop-up pogon koji se postavlja na samom gradilištu i od iskopane zemlje, na licu mjesta, proizvode zidni betonski elementi CMU (eng. concrete masonry units). Sam je proizvod još u razvoju, jer ga se nastoji poboljšati. Istodobno se radi na razvoju varijanti - fasadnim i dekorativnim blokovima.

Novim rješenjem postiže se višestruka korist - nema odvoza iskopa ni prometne buke, zemlja se ponovno iskorištava čime se smanjuje potreba za kupnjom i dovozom građevnog materijala što je mnogo jeftinije, a i pogodnije je za okoliš. Pop-up pogon za preradu otpadnog materijala i zemljanog iskopa djeluje primjenom ultravisoke kompresije i tim se procesom od meke iskopane zemlje dobiva održiv građevni materijal.

proizvodnja opeke na gradilištu

Mineralno se zrnje pod pritiskom pretvara u smjesu poput sedimentnih stijena oponašajući tako prirodni geološki proces. Pri održivoj proizvodnji građevnog materijala ništa nije isplativije ni praktičnije za izgradnju zidanih konstrukcija od lokalnih materijala. Dokaz tomu su neki od najstarijih i najpoznatijih primjera svjetskoga graditeljstva izgrađeni od materijala nađenih na mjestu gradnje i u okolini. No, današnja ispitivanja, bolje poznavanje materijala i primjena novih tehnologija revolucionarno obogaćuju izvornu tehniku. Tako građevni otpad, čiju je odvožnju i odlaganje dosad trebao plaćati investitor ili izvođač, može postati konstrukcijski i ekološki podoban građevni materijal. Kako bi ustanovio sve prednosti proizvodnje na gradilištu istraživački tim je izradio studiju izvodljivosti i odlučio provesti eksperiment kroz projekt željezničke stanice Kirkham. Ukidanjem odvožnje zemljanog otpada kamionima smanjuju se troškovi gradnje, emisija stakleničkih plinova i utjecaj na susjede, a pop-up tvornica koja nije veća od tipičnog građevinskog stroja ostaje na gradilištu ograničeno vrijeme, samo dok traje proizvodnja.