euro paleta

Bojanje drveta

Drvo može imati snažan utjecaj na izgled vašeg doma. S pravim drvom i lakom za drvo možemo postići iznenađujuće rezultate.

Ako nikada niste lakirali drvo ovdje možete pronaći kako se to radi. Proces je jednostavan i brz. Ono što trebate je sljedeće: čist i suh komad drveta, premaz za drvo, lak za drvo po vlastitom izboru, zaštitni lak, brusni papir, kist i krpe za brisanje.

bojanje drveta

Važno je znati da premaz za drvo i lak moraju biti kompatibilni. Naprimjer ako je premaz baziran na ulju i lak također mora biti baziran na ulju. Cijeli proces započinjem premazivanjem drva, prije nego što krenete uvjerite se da je drvo suho i čisto, bez ikakve plastike ili nekog drugog materijala na sebi.

lazura za drvo

Nakon što ste nanijeli premaz pričekajte 15 minuta da se upije u drvo. Čistom krpom prebrišite komad drveta koji lakirate i spremni ste za sljedeći korak. Krenite s nanošenjem glavnog laka, no ne zaboravite da nakon što ste nanijeli premaz imate dva sata za lakiranje ako želite postići najbolje rezultate. Nanosite lak kistom uvijek u istom smjeru na jednoj površini. Lakirajte samo jednu površinu istovremeno.

toniranje drveta

Nakon što ste dovršili pričekajte do 15 minuta da se lak upije u drvo. Nakon 15 minuta uzmite čistu krpu i prebrišite lakiranu površinu. Tako maknite svu boju koja se nije upila u drvo. Zatim ostavite drvo da se suši još najmanje 8 sati. Ako želite tamniju nijansu nanosite nekoliko slojeva laka dok ne budete zadovoljni.

obojana drvena klupa

Nakon glavnog laka, krenite s nanošenjem zaštitnog laka. Pričekajte 3-4 sata da se zaštitni lak u potpunosti osuši. Zatim uzmite brusni papir 220 i lagano pobrusite površinu, pobrišite krpom, a zatim nanesite drugi sloj zaštitnog laka.  

gotova drvena klupa

Ovaj proces brušenja i lakiranja možete ponoviti nekoliko puta. Nakon zadnjeg lakiranja ostavite lak da se suši barem 2 dana. Ubrzo kada to vrijeme prođe lakiranje je gotovo i drvo je spremno za upotrebu i ukras vašeg doma.