Dekoracija drveta

električno dekoriranje drveta

Električno dekoriranje drveta

Koristeći visoki napon i struju možemo izraditi vrlo zanimljive motive u drvetu.

Princip je pustiti visoki napon i struju preko komada drveta. Struja djelomično zatvara strujni krug, pali drvo i ostavlja prekrasne oblike u drvetu. Za postizanje ovog efekta trebamo transformator koji može dati dovoljno visoki napon i struju (min 1500 V i 500 mA). Za to su pogodni MOT transformatori (microwave oven transformer) koje možemo pronaći unutar mikrovalne pećnice ili flyback transformator iz starog CRT monitora ili televizora.

Oba transformatora su izrazito opasna i struja koju daju ubija odmah pri dodiru. Zato nije preporučljivo da ovo radite ako nemate nikakvog iskustva sa strujom!

Prvi korak je pronaći pogodan komad drveta na kojem želimo dobiti takve motive. Poželjno je da je drvo ravne plohe, da nije deblje od 5 cm i šire od 50 cm. Na svaki kraj odabranog drveta zabijemo po jedan čavao. Zatim u čašu vode od 2 dl bacimo dvije do tri žlice sode bikarbone. Dobro promiješamo i dobivenu tekućinu prolijemo po drvetu. Jedan pol transformatora spojimo na jedan čavao, a drugi na drugi čavao. Poželjno je imati aparat za gašenje požara pri ruci za slučaj požara.

Uključimo transformator te će struja zapaliti drvo gdje prođe. Zatim isključimo transformator, izvadimo čavle te pobrišemo drvo. Tako smo dobili prekrasne motive u drvetu koje zatim možemo koristiti u dekoraciji.

Napomena: ovo je prikazano samo kao zanimljivost, isprobavanje ovog djelovanja struje izvodite na vlastitu odgovornost!

električno dekoriranje drveta