adaptacija
potkrovlje

Renoviranje potkrovlja

Adaptacija potkrovlja sve je češći oblik rješavanja nedostatka stambenog prostora. Ljudi gledaju na neiskorišteni tavanski prostor kao prostor za potencijalne spavaće sobe, studije, kućne urede ili sobe za zabavu.

Prije nego što krenete u projekt obnove potkrovlja, važno je sve isplanirati na temelju strukturnih ograničenja, kao što je oblik i struktura, visina stropa, mogućnosti za dnevno svjetlo ili pristupni ulaz u taj prostor. Osim ostalog, potrebno je riješiti dovod i odvod vode kao i grijanje i klimatizaciju.

Imajte na umu da je protuzakonito pretvaranje tavana u stambeni prostor ako se radi o zajedničkim prostorijama zgrade te je zbog toga potrebno zatražiti dozvole za prenamjenu istog kod lokalne samouprave. U zajedničkim stambenim prostorijama zgrada, potrebno je i prikupiti dozvole ostalih stanara. Naravno, sve to nije potrebno ako posjedujete vlastitu kuću i neiskorišteni tavan.

adaptacija potkrovlja

Visina stropa

Visina strop će odrediti koliko i kakvu vrstu namještaja vaše potkrovlje može primiti. Na primjer, prostori s nižim stropovima mogu biti idealni za ormare ili skladišne prostore, a središnji prostor će ostati slobodan za boravak i kretanje. Kod buduće stambene namjene, važno je uvjeriti se da visina stropa ima minimalni potrebnu visinu za boravak, a to je barem 2,5 m na širem području tavana.

 

Ulaz

Ako je vaše potkrovlje dostupno kroz stubište, ne morate brinuti o izgradnji novog pristupa. Ako su padajući ljestve jedino sredstvo ulaza, odredite gdje možete dodati pravo stubište. Također, razmislite o mogućnosti ugradnje spiralnog stubišta radi uštede prostora.

Kliknite ovdje i zatražite ponudu za uređenje potkrovlja!

 

Statika

Proučite postojeći prostor vašeg budućeg potkrovlja i odredite nosivost svojih podnih i stropnih greda. Ovdje savjetujemo svakako konzultaciju sa statičarem. Samo stručnjaci mogu potvrditi da vaš tavan može izdržati adaptaciju i buduću stambenu namjenu. Obraćanje stručnjacima će vam također otvoriti nove mogućnosti adaptacije jer će vam oni sigurno preporučiti bolju iskoristivost prostora.

 

Prirodna rasvjeta

Važno je da je vaša nova soba dobiva dovoljno prirodnog svjetla. Ako vaše potkrovlje nema prozora, trebali biste razmisliti o ugradnji krovnih prozora. Krovni prozori bi bilo najbolje da su u visini pogleda jer ćete tako otvoriti prostor koji se neće razlikovati od normalnih prostorija.

 

Grijanje i hlađenje

Tavanski prostori su posebno osjetljivi na promjene sezona: ljeti je vrlo vruće a zimi može biti vrlo hladno. Zbog toga je posebno važno planirati ugradnju termoizolacije u krovne kosine. Za održavanje željene sobne temperature, obavezno je predvidjeti sustav grijanja i hlađenja. Takav sustav trebao bi biti neovisan o sustavu grijanja ili klimatizacije u ostatku kuće.